Депутати та експерти з децентралізації обговорили практичні аспекти реалізації реформи децентралізації влади в Запорізькій області

Майже дві третини населення Запорізької області підтримують ідею децентралізації. Про це йдеться в соціологічному дослідженні компанії Independent Researching Group, яка проводила опитування запоріжців в рамках співробітництва із Запорізькою обласною радою та Запорізькою ОДА. Про те, які міфи про децентралізацію існували на початку реформи і як просувається процес об’єднання територіальних громад, йшлося під час засідання круглого столу «Практичні аспекти реалізації реформи децентралізації влади в Запорізькій області. Презентація результатів соціологічного дослідження».

В тому, що в децентралізації владних і фінансових повноважень зацікавлені представники всіх політичних фракцій, які входять до складу Запорізької облради, запевнив перший заступник голови облради Єгор Семенков.

- В Запорізькій області процес об’єднання територіальних громад проходить впевнено і з розумінням кінцевого результату. Але існує серйозний стримуючий фактор. Це – недосконала нормативно-правова база, - підкреслив перший заступник голови Запорізької облради.

Про недоліки законодавства та нормативно-правових актів, які є необхідною умовою успішного і ефективного об’єднання територій в громади, говорив і голова постійної комісії з питань місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою Дмитро Майстро. Зокрема, він зазначив, що в цьому році кількість громад, що об’єдналися, зросло в 2,5 рази (в 2015 році в Запорізькій області було створено 6 ОТГ, в 2016 році – вже 16). Для того, щоб наступного року завершити процес об’єднання, спеціалісти сподіваються на законодавчу підтримку з боку законотворців і на активну роботу експертів і громадськості.

Як відзначив керівник соціологічної компанії Independent Researching Group Аскад Ашурбеков, найбільші побоювання людей до об’єднання в громаду, - це нерівномірність розподілу бюджету та довгий путь до школи, дитячого садочку та до офісу з видачі необхідних довідок. Разом з тим, за даними соціологів, 40% опитуваних запоріжців підтримують обєднання в громади, ще 22% не визначились із позицією. 

Та, на переконання фахівців, які розробляли план об’єднання і реалізують його в життя, абсолютна більшість громад в Запорізькій області утворюються на засадах спроможності.  Начальник управління містобудування та архітектури Запорізької ОДА Олександр Билим подякував депутатам Запорізької облради за відповідальне ставлення до формування і ухвалення Перспективного плану формування територій громад, адже такий документ на сьогодні мають всього 11 регіонів України.

В роботі круглого столу «Практичні аспекти реалізації реформи децентралізації влади в Запорізькій області. Презентація результатів соціологічного дослідження» взяли участь лідери та представники всіх депутатських фракцій, представлених в Запорізькій облраді, голови об’єднаних територіальних громад, виконавчі директори регіональних асоціацій органів місцевого самоврядування, представники громадськості.

Область:

Запорізька область

Джерело:

Сайт Запорізької обласної ради

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...