Законодавчі зміни у процесі децентралізації та залучення громадян до розвитку громади – нові посібники Інституту громадянського суспільства

ГО «Інститут громадянського суспільства» підготував чергові посібники для працівників органів місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад та активістів об’єднаних громад.

У анотації до посібника «Місцеве самоврядування та децентралізація. Законодавство» (навчальний модуль) йдеться: Новообрані у жовтні 2015 року місцеві ради розпочали свою роботу в нових умовах, коли в Україні відбувається реальна реформа всієї системи публічної влади, та органів місцевого самоврядування зокрема. Ті закони, які лише вчора вважались незмінними, сьогодні уже змінені, ті повноваження, які впродовж останніх років концентрувались в державних органах, знову передаються до органів місцевого самоврядування».

У розділах посібника мова йде про:

  • Становлення та розвиток місцевого самоврядування в Україні: 1990-2010 роки
  • З історії становлення конституційної основи місцевого самоврядування в Україні
  • Відродження місцевого самоврядування у новітній період
  • Роль і місце місцевого самоврядування в системі місцевої влади, його відмінність від виконавчої влади та самоорганізації населення
  • Конституційна та законодавча основа місцевого самоврядування в Україні
  • Законодавство для місцевого самоврядування в Україні

Цей посібник стане корисним для депутатів місцевих рад, а особливо депутатів новоутворених об’єднаних громад, які мають бути досить обізнаними не тільки у деяких конкретних нормах окремих законів, що регулюють діяльність власне місцевих рад та їх депутатів, а розуміти всю філософію змін системи місцевого самоврядування в Україні, роль різних владних інституцій у цьому процесі, адже без цього складно застосовувати законодавство, яке постійно змінюється.

Посібник «Громадська участь/залучення громадян. Депутатська діяльність в округах» (навчальний модуль) має на меті ознайомити читача з правовими засадами громадської участі громадян, механізмами місцевої демократії, інститутом депутатства на місцевому рівні, а також відповісти на питання: як член громади може впливати на місцеву владу, депутатів місцевих рад, на їхні рішення ще на етапі планування, а також контролювати, як ці рішення запроваджуються у життя. Завдяки механізмам громадської участі мешканці територіальних громад мають можливість домагатися врахування їхніх потреб, а також контролювати виконання обіцянок органів влади та їх посадовців, змусити депутатів місцевих рад дотримуватися передвиборчих гасел та програм, захищаючи інтереси громади демократичним шляхом.

Ці та інші посібники можна завантажити ТУТ

Посібники розроблено за сприяння Програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» в рамках впровадження проекту «Підтримка розвитку об’єднаних територіальних громад у Хмельницькій області».

24.10.2016 - 15:56 | Переглядів: 10707
Законодавчі зміни у процесі децентралізації та залучення громадян до розвитку громади – нові посібники Інституту громадянського суспільства

Теги:

Інститут громадянського суспільства

Джерело:

Інститут громадянського суспільства

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...