Децентралізацію блокують ті ж політсили, які блокують і зміну складу ЦВК, - експерти

В експертному середовищі не вщухає обурення діями Центральної виборчої комісії, яка призначила перші місцеві вибори на території лише 41 об’єднаної громади, залишивши відкритим питання перших місцевих виборів для близько 200 громад.

Юрій Ганущак, директор Інституту розвитку територій, факт блокування реформи децентралізації з боку ЦВК називає викликом для інших інститутів влади на стійкість і спроможність їх адекватно реагувати та виправляти ситуацію.

«Вибіркове призначення Центральною виборчою комісією перших виборів до об'єднаних територіальних громад підтверджує той факт, що орган, який повинен виконувати суто технічні функції, перетворився в політичний орган, інструмент саботажу реформи децентралізації з боку політичних сил, які не зацікавлені в змінах в Україні. Термін каденції практично всіх членів ЦВК давно закінчився і їх дії можна розцінювати як намагання отримати шанси бути перепризначеними на новий термін за квотою опозиційних до української влади сил (…) Це може розцінюватись як репетиція перед очікуваними опозиційними силами дострокових виборів до парламенту і ймовірних після цього виборів Президента. Неприкрита зухвалість членів ЦВК, впевненість в своїй безкарності дають підстави підозрювати участь в процесі не тільки внутрішніх, але й зовнішніх чинників, не зацікавлених в реформах в Україні, що загрожує національній безпеці України. Також це чергове свідчення того, що для досягнення своїх кон’юнктурних цілей, деякі політичні партії готові покласти на карту взагалі стійкість інститутів влади», - сказав Юрій Ганущак.

Що це політична гра ЦВК, вважає і Ігор Парасюк, експерт з питань реформи місцевого самоврядування, координатор програми «Рада» USAID.

«Вважаю, що ЦВК грає свою політичну гру, вірніше члени ЦВК, які представляють сили, які вважають, що реформа децентралізації шкідлива для їх партійного «кістяка» на місцях. Слід нарешті оновити склад ЦВК. А тут варто звернути увагу на тих, хто блокує процес зміни складу Комісії. Чомусь це ті ж сили, що блокують децентралізацію. «Савпадєніє?», - риторично запитав Ігор Парасюк.

Як повідомлялося, всеукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування звернулися до керівництва країни і висловили занепокоєння ситуацією, що склалася з призначенням виборів в об'єднаних громадах. У свою чергу Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко зробив заяву, в якій наголосив, що Центральна виборча комісія «консервує радянську систему управління державою». В експертному середовищі заявляють, що ЦВК необхідно притягнути до відповідальності.

26.09.2016 - 15:21 | Переглядів: 14003
Децентралізацію блокують ті ж політсили, які блокують і зміну складу ЦВК, - експерти

Теги:

ЦВК Юрій Ганущак вибори

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...