Децентралізація в сфері охорони здоров’я: експерт про три «кити», на яких має триматися управління галуззю (+відео)

Повноваження, ресурси, контроль – три кити, на яких має триматися система управління, в тому числі у сфері охорони здоров’я. Про це в програмі «Децентралізація – влада громади» каналу «Рада» розповів Юрій Ганущак, директор Інституту розвитку територій.

«Повноваження в частині медицини передбачені такими документами, які називаються «медичний протокол» Це інструкція як лікувати людину. Якщо цієї інструкції немає, то лікар розглядається як шаман (…) Щодо ресурсів, то має бути унормовано, скільки коштує та чи інша послуга в медицині. Бо в нас же ж двічі платиш: з одного боку - через податки, з іншого – безпосередньо лікарю. При цьому лікарі мають непристойно низьку зарплату, тому суспільство нормально сприймає, що платить лікарям кошти на руки.

А контроль має здійснювати інспектор, який перевірить, як лікують пацієнта, чи не завищена ціна препаратів і т.д. В будь-якій системі управління є контроль. І в медицині він теж має бути», - сказав Юрій Ганущак.

Експерт наголосив на необхідності і важливості формування в Україні госпітальних округів і мережі їх медичних закладів таким чином, щоб пацієнти отримували якомога якісніші послуги вторинного рівня медицини.

«В нас розбалансована мережа лікарень. Центральна районна лікарня лікує все! І очевидно, вона лікує погано. Бо для того, щоб «виріс» висококласний хірург, він має робити операції щонайменше тричі на день, а не одну на три тижні. А якщо район маленький, то пацієнтів стільки немає. Тому вторинний рівень медицини має бути перенесений на більш високий щабель, яким є госпітальний округ. Він передбачає спеціалізацію медичних закладів: обов’язково лікарня інтенсивного лікування з високотехнологічними бригадами, лікарня планового лікування, де лікують пацієнтів з хронічними захворюваннями, лікарня відновного лікування, хоспіси (…) Тобто це десь двадцять медзакладів на рівні госпітального округу, кожна з яких має свою спеціалізацію», - пояснив експерт.

Нагадаємо, раніше Юрій Ганущак стверджував, що якщо до кінця серпня не затвердять порядок формування госпітальних округів, то сезон втрачений. 

Щотижнева програма «Децентралізація – влада громади» телеканалу «Рада», яка присвячена актуальним питанням реформи місцевого самоврядування, децентралізації влади, виходить за організації Комунікативної групи при Центральному офісі реформ та за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

DESPRO — це швейцарсько-український проект “Підтримка децентралізації в Україні”, який фінансується Швейцарською Конфедерацією через Швейцарське бюро співробітництва (ШБС/SDC) та впроваджується Швейцарським центром ресурсів та консультацій з питань розвитку (Skat). 

26.08.2016 - 16:38 | Переглядів: 21566
Децентралізація в сфері охорони здоров’я: експерт про три «кити», на яких має триматися управління галуззю (+відео)

Відео:

Теги:

Юрій Ганущак медицина медицина госпітальний округ

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...