Офіс реформ організував ознайомчий візит представників трьох районів до Великомихайлівської ОТГ

У рамках реалізації проекту «Об’єднання громад: через усвідомлення до створення», що здійснюється за підтримки Ради Європи, експерти Офісу реформ організували ознайомчий візит представників громад Арцизького, Іванівського та Роздільнянського районів до Великомихайлівської об’єднаної територіальної громади.

Під час візиту голова Великомихайлівської ОТГ Тетяна Жарська розповіла про роботу громади та відповіла на низку питань колег. Найбільше представників органів місцевого самоврядування цікавили питання процедури, яку необхідно пройти для створення ОТГ, а також переваги об’єднаної громади.

«Для нас головним аргументом було отримання додаткових коштів. Вперше ми можемо сміливо сказати: у нас є стільки коштів, кільки не було ніколи раніше. Лише інфраструктурної субвенції – понад 10 мільйонів, причому кошти вже надходять на наш рахунок. Плануємо вирішити чимало наших проблем за їх рахунок. Плюс додалися кошти за рахунок фінансової децентралізації. Але мушу вам так сказати, колеги: для створення громади треба мати три чинники. Перше – віра, що щось можна змінити самотужки. Друге – бажання. Третє – лідер», – розповіла Т. Жарська.

Також представників районів цікавила організація роботи старост, причому на ці питання розповіли старости громади, які на практиці щоденно вирішують різноманітні питання у селах, а також функціонування сфери ЖКХ. Наразі в ОТГ створено комунальне підприємство, яке обслуговую всю громаду, а поточною роботою у кожному селі займається спеціально призначений спеціаліст:

«Ми подивилися, де, які проблеми, і ввели посади – де 0,25 ставки, де – 0,5, а де й ставку. Спеціаліст стежить за сплатою послуг та в разі аварійної ситуації повідомляє керівництво КП. Що стосується благоустрою, то у наших селах працюють безробітні, задіяні у громадських роботах – відповідно до нашої угоди з центром зайнятості», – розповіла голова громади.

Експерт Офісу реформ Оксана Гуненкова розповіла про хід реформи в Україні, а також про те, як буде розподілено функції установ соціального захисту між ОТГ та районом, які функції покладаються на старост та чому децентралізація наближає послуги до громадян.

«З вівторка, 21 червня, починаються консультації обласної робочої групи з представниками районів. Зауважте, що «білих плям» на карті Одещини вже не має бути, вся область має бути розділена на громади. У вас ще є час, аби порадитися, порахувати спроможність ваших майбутніх громад. Ви почули, як це робилося у Великомихайлівської громаді: зустрілися сільські голови і все прорахували. Підходьте до розрахунків тверезо й вдумливо, бо є змога зробити так конфігурації громад, які зручні вашим громадам», – відзначила експерт.

Область:

Одеська область

Джерело:

Офіс реформ

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...