Жителів двох громадах Полтавщини активніше залучатимуть до вирішення локальних проблем

 

В Україні культура партисипації розвинена, не так сильно, як хотілося б. Це в першу чергу пов’язано з тим, що суспільство мало обізнане у питаннях використання інструментів партисипації. Через введення у дію воєнного стану стало проблематичним використовувати більшість інструментів громадської участі, що тягне за собою зниження рівня довіри громадян до органів влади. Для вирішення цієї проблеми з’явився проєкт  «Будуємо майбутнє разом!», в рамках якого команда громадської організації «Платформа сталого розвитку «Перспектива» у співпраці з органами місцевого самоврядування, разом з місцевими жителями та ВПО проаналізували стан застосування різних інструментів партисипативної демократії в громадах.


Проєкт «Будуємо майбутнє разом!» вже дослідив проблематику і поточні виклики в умовах війни в Новоселівській та Нехворощанській сільських територіальних громадах Полтавської області. Експерти проекту допомагали налагодити діалог між місцевою владою та активними громадянами задля розширення доступу людей до процесу ухвалення рішень на локальному рівні. Учасники проєктних заходів отримали нові знання щодо інструментів партисипації, рівнів участі, розвитку компетенцій для впливу на ухвалення рішень, дізналися про молодіжні практики партисипації в громаді. Спільно напрацьовані пропозиції щодо розвитку громад у різних сферах – соціальній, освітній, екологічній, безпековій, у житлово-комунальному господарстві– допоможуть покращити Стратегії розвитку територіальних громад – партнерів проєкту.

«Результати реалізації проєкту перевершили наші очікування. Учасники проєкту – учні старших класів, члени молодіжних рад, студенти, вчителі, бібліотекарі, соціальні працівники, діячі культури, активні місцеві жителі, представники ОМС, а також внутрішньо переміщені особи, що нині проживають в Новоселівській і Нехворощанській територіальних громадах Полтавської області – усі без виключення є надзвичайно активні, ініціативні, свідомі громадяни, які прагнуть змін, мають креативні ідеї й високу мотивацію втілювати ініціативи для покращення життя у своїх селах. Ми також отримали потужну підтримку з боку лідерів громад, які безпосередньо зацікавлені в конструктивній співпраці на благо людей і громад» - Юлія Попова, голова правління ГО «Перспектива».

У ході реалізації проєкту народилося кілька ідей, які отримали підтримку з боку місцевої влади. Так, в Нехворощанській громаді розпочали підготовку до участі в обласному огляді художніх колективів з метою популяризації місцевої культури. А Новоселівська громада оголосила про фотоконкурс «Моя громада – неповторна!», аби усі бажаючі побачили громаду очима її жителів.

 

 

Спільні воркшопи і тренінги в змішаних групах учасників – місцеві жителі та ВПО, органи влади і громадський сектор; використання ігрових компонентів під час навчань; напрацювання планувальних документів, які впроваджуватимуться на практиці – все це сприяє інтеграції ВПО в громадах та в цілому підсилює соціальну згуртованість мешканців, сприяє налагодженню діалогу з органами влади та підвищує рівень їх самозарадності і потенціал у вирішенні спільних проблем.

Громади нотребують відновлення і якісного управління за стандартами ЄС. Куди ми будемо рухатись далі – залежить від багатьох чинників, а найбільше – від позиції та активності спільноти. Ті активні громадяни, які зараз долучаються до процесу розробки і прийняття рішень у своїх громадах, будуть свідомо й наполегливо будувати оновлену країну з сильною демократією.


Публікація підготовлена в рамках суб-гранту проєкту Re:Ukraine project за фінансової підтримки Європейського Союзу, що реалізується ГО «Інститут аналітики та адвокації». Її зміст є виключно відповідальністю суб-грантера проєкту Re:Ukraine (ГО «Перспектива») і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Переглядів: 1455
Новини на тему: участь громадян
Читайте також: