Державний контроль за використанням та охороною земель в територіальних громадах: підсумки першого року, питання та пропозиції

 

Передача повноважень та ресурсів територіальним громадам у процесі децентралізації вимагає від органів місцевого самоврядування (далі – ОМС) організації їх раціонального використання, розпорядження та контролю для забезпечення соціально-економічних потреб, залучення інвестицій, охорони природи, збереження історико-культурної спадщини тощо, базуючись на принципах сталого розвитку.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» внесено зміни до низки законодавчих актів України, зокрема до статті 188 Земельного кодексу України та Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» (далі – «Закон»), якими виконавчим органам сільських, селищних, міських рад надано право здійснення державного контролю за використанням та охороною земель в обсязі, визначеному законом.

Зазначене право належить до делегованих повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад і відповідно до частини першої статті 6-1 Закону передбачає здійснення ними державного контролю за використанням та охороною земель, а саме за:

  • виконанням власниками і користувачами земель комплексу необхідних заходів із захисту земель від заростання бур’янами, чагарниками;
  • дотриманням режиму експлуатації протиерозійних, гідротехнічних споруд, а також вимог законодавства щодо збереження захисних насаджень і межових знаків;
  • виконанням землевласниками та землекористувачами вимог щодо використання земель за цільовим призначенням, розміщенням, проєктуванням, будівництвом, введенням у дію об’єктів, що негативно впливають на стан земель, експлуатацією, збереженням протиерозійних гідротехнічних споруд, захисних лісонасаджень.

Крім того, з метою реалізації зазначених вище повноважень виконавчі органи сільських, селищних, міських рад:

а) вносять до Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування клопотання щодо:

  • приведення у відповідність із законодавством прийнятих ними рішень з питань регулювання земельних відносин, використання та охорони земель;
  • припинення будівництва та експлуатації об’єктів у разі порушення вимог земельного законодавства України до повного усунення виявлених порушень і ліквідації їхніх наслідків;
  • припинення права користування земельною ділянкою відповідно до закону;

б) звертаються до суду з позовом про відшкодування втрат лісогосподарського виробництва, повернення самовільно чи тимчасово зайнятих земельних ділянок, строк користування якими закінчився, а також про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням;

в) вживають відповідно до закону заходи щодо повернення самовільно зайнятих земельних ділянок їхнім власникам або користувачам;

г) здійснюють інші повноваження відповідно до закону.

 

Стан отримання ОМС повноважень у сфері здійснення державного контролю за використанням та охороною земель

 

Отримання делегованих повноважень держави та організація їх реалізації потребує від органів місцевого самоврядування здійснення певних кроків, прийняття відповідних рішень. Тому 26 квітня 2023 р. Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» спільно з Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру та департаментом агропромислового розвитку Полтавської ОВА проведено тренінг на тему «Здійснення державного контролю за використанням та охороною земель в територіальних громадах», участь у якому взяли 289 посадових осіб місцевого самоврядування з понад 90 територіальних громад (сільські, селищні, міські голови, їхні заступники, керуючі справами виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад керівники та посадові особи відповідних структурних підрозділів апаратів місцевих рад та їхніх виконавчих органів, спеціалісти) з Полтавської, Одеської, Рівненської, Житомирської, Волинської та Закарпатської областей – партнерів Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Під час тренінгу начальник департаменту контролю за використанням та охороною земель Держгеокадастру України Тарас Гаращенко представив стан отримання виконавчими органами сільських, селищних, міських рад в Україні повноважень у сфері державного контролю за використанням та охороною земель. Станом на кінець квітня поточного року 24 місцеві ради отримали такі повноваження і в них призначено 41 інспектора з державного контролю за використанням та охороною земель.

Лідерами з отримання зазначених повноважень є Дніпропетровська та Полтавська області, в яких, відповідно, 5 та 4 місцеві ради набули у встановленому законом порядку право здійснювати державний контроль за використанням та охороною земель, в яких  призначено найбільшу кількість інспекторів – 12 та 9 відповідно.

 

Стан отримання місцевими радами повноважень у сфері державного контролю за використанням та охороною земель

№ п/п

Область
к-ть листів, які надійшли від ОМС
Назва місцевої ради
к-ть призначених інспекторів
1
Кіровоградська
1
Кетрисанівська сільська рада
1
2
Полтавська
7
Миргородська міська рада
1
Хорольська міська рада
2
Карлівська міська рада
2
Лубенська міська рада
4
3
Івано-Франківська
2
Коломийська міська рада
2
Івано-Франківська міська рада
1
4
м. Київ
4
Київська міська рада
4
5
Одеська
1
Таїровська селищна рада
1
6
Львівська
2
Стрийська міська рада
1
Мостиська міська рада
1
7
Дніпропетровська
6
Павлоградська міська рада
1
Кам’янська міська рада
3
Дніпровська міська рада
6
Межівська селищна рада
1
Нікопольська міська рада
1
8
Харківська
3
Богодухівська міська рада
2
Сахновщинська селищна рада
1
9
Черкаська
1
Чигиринська міська рада
1
10
Київська
3
Гатненська сільська рада
1
Вишгородська міська рада
1
Броварська міська рада
1
11
Хмельницька
2
Славутська міська рада
1
Улашанівська сільська рада
1
 
ВСЬОГО
32
 
41

Значну підтримку місцевим радам у набутті ними зазначених повноважень у Полтавській області також надає відділ моніторингу використання земельних і водних ресурсів департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОВА, керівницею якого є Алла Косик. Під час тренінгу були представлені результати співпраці департаменту з громадами Полтавщини, в результаті якої 4 місцеві ради Полтавської області вже отримали повноваження з державного контролю за використанням та охороною земель, а ще 3 громади вже прийняли відповідні рішення.

За результатами тренінгу ще декілька рад Полтавщини виявили бажання отримати відповідні повноваження. Керівниця також поінформувала посадових осіб ОМС про форми підтримки громад Полтавщини, які полягають у проведенні спільних нарад і консультацій з метою ефективної реалізації ними наданих повноважень.

Треба зазначити, що під час воєнного стану суттєво обмежують можливості реалізації повноважень у сфері державного контролю за використанням та охороною земель, як Держгеокадастром України, його територіальними органами, так і виконавчими органами місцевих рад.

Відповідно до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 р. № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» припинено проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду на період воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24.02.2022 р. № 64 «Про введення воєнного стану в Україні».

Однак згідно з пунктом 2 зазначеної постанови за наявності загрози, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави, а також для виконання міжнародних зобов’язань України протягом періоду воєнного стану дозволено здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) на підставі рішень центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики у відповідних сферах. Тому в цих умовах надзвичайно важливим є налагодження взаємодії органів місцевого самоврядування з територіальними органами Держгеокадастру України щодо державного контролю за використанням та охороною земель.

 

Як отримати повноваження рекомендації експертів Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

 

Під час тренінгу учасники познайомилися з порядком дій посадових осіб ОМС щодо виявлених порушень у сфері використання та охорони земель, як тих, які отримали відповідні повноваження, так і тих, на території яких функції державного контролю за використанням та охороною земель до прийняття цими ОМС відповідних рішень продовжують здійснювати територіальні органи Держгеокадастру України.

Також учасникам спільного з Держгеокадастром України онлайн-тренінгу були надані практичні поради, в який спосіб отримати зазначені повноваження та забезпечити їх реалізацію відповідно до законодавства.

Місцеві ради повинні:

  1. Прийняти рішення ради про здійснення виконавчим органом сільської, селищної, міської ради державного контролю за використанням та охороною земель та утворення відповідного виконавчого органу місцевої ради (наприклад, сектору) з повноваженнями державного контролю за використанням та охороною земель.
  2. Затвердити положення про виконавчий орган місцевої ради (наприклад, сектору) з повноваженнями державного контролю за використанням та охороною земель.
  3. Внести зміни у рішення місцевої ради щодо затвердження організаційної структури апарату ради та її виконавчого комітету, виконавчих органів ради, доповнивши структуру виконавчим органом місцевої ради (наприклад, сектором) з повноваженнями державного контролю за використанням та охороною земель, а також зміни граничної чисельності працівників – у разі такої потреби (або ж здійснити формування штатних одиниць для відповідного виконавчого органу місцевої ради (наприклад, сектору) з повноваженнями державного контролю за використанням та охороною земель шляхом їх перерозподілу в межах затвердженої граничної чисельності працівників.
  4. Внести зміни у розпорядження сільського/селищного/міського голови про затвердження штатного розпису апарату ради та її виконавчого комітету, виконавчих органів ради згідно з відповідними змінами в організаційній структурі.
  5. Сільський/селищний/міський голова:

а) протягом місяця з дати прийняття місцевою радою рішення про здійснення її виконавчим органом державного контролю за використанням та охороною земель, а також про утворення відповідного виконавчого органу місцевої ради (наприклад, сектору) з повноваженнями державного контролю за використанням та охороною земель забезпечує призначення на відповідні посади, до повноважень яких віднесено здійснення державного контролю за використанням та охороною земель;

б) протягом 10 календарних днів після призначення на відповідні посади, до повноважень яких віднесено здійснення державного контролю за використанням та охороною земель, письмово інформує про це центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, – Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру). 

  1. Виконавчі органи сільських, селищних, міських рад починають виконувати повноваження зі здійснення державного контролю за використанням та охороною земель через 30 календарних днів після інформування центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

Виконавчі органи сільських, селищних, міських рад реалізують функцію державного контролю за використанням та охороною земель через державних інспекторів з державного контролю за використанням та охороною земель, які є посадовими особами місцевого самоврядування.

На жаль, на сьогодні стосовно цих посад законодавство не врегульоване. Воно потребує:

  • прийняття відповідного розпорядження Уряду України про віднесення посади в органах місцевого самоврядування державного інспектора з державного контролю за використанням та охороною земель до відповідної категорії посад в органах місцевого самоврядування;
  • внесення відповідних змін до постанови Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 р. № 268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів», де передбачити наявність такої посади у виконавчих органах місцевої ради та встановлення відповідного посадового  окладу.

Подальше унормування цих питань буде ініціюватися Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» перед відповідними центральними органами виконавчої влади.

Посилення ролі ОМС у регулюванні земельних відносин у межах своїх територіальних громад вимагає подальшого удосконалення законодавства в цій сфері. Саме з метою отримання та успішної реалізації виконавчими органами місцевих рад повноважень з державного контролю за використанням та охороною земель Держгеокадастром України здійснюється відповідна діяльність.

  1. Розроблено проєкт наказу про внесення змін до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження уніфікованої форми акта, що складається за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо додержання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері використання та охорони земель, та інших форм розпорядчих документів». Зазначеним актом пропонується привести у відповідність до законодавства уніфіковану форму акта, що складається за результатами проведеного планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо додержання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері використання та охорони земель та форми розпорядчих документів, що дозволить виконавчим органам сільських, селищних, міських рад здійснювати планові (позапланові) заходи державного нагляду (контролю) у сфері використання та охорони земель.
  2. На 2023 р. заплановано розроблення проєкту наказу Мінагрополітики «Про внесення змін до Інструкції з оформлення державними інспекторами у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель матеріалів про адміністративні правопорушення», що дозволить інспекторам виконавчих органів сільських, селищних, міських рад оформляти матеріали про адміністративні правопорушення  стосовно використання та охорони земель.

Законотворча робота потребує глибокого аналізу та всебічного вивчення, а також врахування інтересів усіх сторін. Експерти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», маючи безпосередній зв’язок із представниками  місцевих рад, регіональної влади, беруть активну участь в удосконаленні законодавства. У сфері державного контролю за використанням та охороною існує ще досить багато правових неузгодженостей та суперечностей, тому експерти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» долучаться до їх виправлення в тісній співпраці з Держгеокадастром України.

Тож, підсумовуючи, за результатами тренінгу учасники здобули теоретичні та практичні знання, що дозволить органам місцевого самоврядування:

  • застосовувати у своїй діяльності законодавство у сфері державного контролю за використанням та охороною земель;
  • визначати особливості отримання повноважень у сфері державного контролю за використанням та охороною земель виконавчими органами сільських, селищних, міських рад;
  • на основі «модельних актів» (рішення місцевої ради «Про здійснення державного контролю за використанням та охороною земель», положення про Сектор з державного контролю за використанням та охороною земель, посадової інструкції головного спеціаліста (посадової особи, яка здійснює повноваження з державного контролю за використанням та охороною земель), листа-повідомлення Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру), напрацьованих експертами Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», отримати делеговані повноваження зі здійснення державного контролю за використанням та охороною земель виконавчими органами сільських, селищних, міських рад;
  • більш ефективно взаємодіяти з територіальними органами Держгеокадастру України щодо державного контролю за використанням та охороною земель;
  • уникати помилок при прийнятті рішень місцевих рад про внесення змін до структури та загальної чисельності працівників апарату ради та її виконавчого комітету, виконавчих органів ради у випадку, якщо прийняття повноважень у сфері державного контролю за використанням та охороною земель потребує збільшення їх граничної чисельності.

УВАГА: У разі виявлення зацікавленості щодо набуття органами місцевого самоврядування зазначених повноважень Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» готовий надати відповідну підтримку, зокрема зразки «модельних актів», на підставі звернення посадових осіб ОМС на офіційну електронну пошту Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»: hoverla@dai.com

 

Переглядів: 3815
Новини на тему: USAID «Говерла»
Читайте також: