Україна та Швейцарія співпрацюватимуть в питаннях регіонального розвитку та відновлення

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України та Швейцарська агенція з розвитку співробітництва спільно впроваджуватимуть проєкт «Згуртованість та регіональний розвиток України» (UCORD). Його мета – налагодження ефективної співпраці центральної та місцевої влади, бізнесу та громадськості в питаннях відновлення України та регіонального розвитку. 


Відповідний Меморандум про співпрацю підписали Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков та Тимчасово повірений у справах Швейцарії в Україні Андреас Хубер. 

«Успішність відновлення України залежить від того, наскільки ефективною та скоординованою буде робота всіх зацікавлених сторін — центральної влади, місцевого самоврядування, бізнесу, громадськості та міжнародних партнерів. Використання потенціалу та експертних потужностей Агенцій регіонального розвитку є однією із базових умов в цьому контексті. Агенції регіонального розвитку є інклюзивною платформою, де всі сторони можуть спільно працювати над розробкою планів відновлення, оновленням регіональних стратегій  розвитку тощо. Дякую швейцарським партнерам за їх інтерес та готовність допомогти Україні в розбудові політики регіонального розвитку та впровадженні реформи децентралізації»,— прокоментував Олександр Кубраков.

Згідно з Меморандумом, центральна влада, органи місцевого самоврядування також співпрацюватимуть з бізнесом в питанні надання якісних послуг у критичних для населення напрямках: водопостачання, водовідведення та управління відходами.

Документ також передбачає створення спільної Наглядової ради, яка проводитиме моніторинг реалізації проєкту. Це сприятиме покращенню прозорості та підзвітності використання коштів, направлених на впровадження ініціативи.

Проєкт UCORD відповідає меті та завданням Державної стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки.


Агенції регіонального розвитку — недержавні, неприбуткові установи, створення яких передбачено Законом України «Про засади державної регіональної політики». Їх ключова мета — підтримка регіональної влади та органів місцевого самоврядування в процесі формування та реалізації державної регіональної політики, зокрема щодо розробки регіональних стратегій розвитку та планів заходів з їх реалізації тощо.

Агенції створені в усіх областях України, окрім Харківської та Миколаївської. Наразі триває робота над відкриттям агенцій в цих двох областях. 

Переглядів: 2092
Новини на тему: регіональний розвиток
Читайте також: