Пріоритети законодавчого порядку денного щодо децентралізації у 2023 - результати опитування представників ОМС

 

Чітке розмежування повноважень між органами місцевого самоврядування та місцевими органами виконавчої влади, законодавче врегулювання порядку вирішення питань адміністративно-територіального устрою, закріплення децентралізації в Основному Законі – саме ці законодавчі пріоритети визначило місцеве самоврядування для подальшого впровадження реформи місцевого самоврядування і територіальної організації влади, яка впроваджується в Україні з 2014 року за принципом децентралізації владних повноважень.


Відповідне опитування провела громадська організація «ДЕСПРО» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», щоб дізнатися позицію керівництва органів місцевого самоврядування щодо основних законодавчих ініціатив, прийняття яких у 2023 році забезпечить подальше зміцнення системи місцевого самоврядування.

Стандартизоване опитування проводилося у січні 2023 року. В опитуванні взяли участь 354 респонденти з 310 територіальних громад (33% - міських; 38% - селищних; 29% - сільських) з 24 областей України[1].

Результати опитування презентували 6 лютого 2023 року в «Укрінформі» (м. Київ).

 

 

За словами Оксани Гарнець, президента ГО «ДЕСПРО», результати опитування свідчать про те, що для ефективної роботи місцевого самоврядування і продовження реформи децентралізації його представники на перші позиції ставлять необхідність прийняття:

  • Проект Закону України №8056 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення повноважень органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб у період дії воєнного стану» (47% респондентів);
  • Проект Закону України №4664 «Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою України (31% респондентів);
  • Проекти Законів України №6281, №6282 «Про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо розподілу повноважень органів місцевого самоврядування у зв'язку зі зміною адміністративно-територіального устрою» (18% респондентів).

«Дані, які ми отримали, свідчать, що ці питання потребують подальшої дискусії в середовищі місцевого самоврядуванні та експертному середовищі», - сказала Оксана Гарнець.

На чільне місце представники місцевого самоврядування винесли також необхідність формування належного правового поля для залучення громадян до розробки, прийняття і реалізації питань місцевого самоврядування. Мова йде про низку законопроєктів з питань місцевої демократії: «Про публічні консультації» (№4254), «Про місцевий референдум» (№5512).

Для підвищення ефективності залученості громадян до прийняття рішень респонденти також пропонують внести зміни до Закону «Про органи самоорганізації населення», розробити і прийняти проєкти законів «Про громадську ініціативу в розбудові території населеного пункту», «Про загальні збори громадян за місцем проживання», «Про агломерації».

Окрім цього, респонденти вбачають необхідність прийняття проекту Закону України №6504 «Про службу в органах місцевого самоврядування» та проекту Закону України №4298 «Про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації" та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні»).

Результати опитування показали, що 78% респондентів вважають ненагальним внесення змін і доповнень до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо функціонування місцевого самоврядування у період дії воєнного стану №7269. Однак ті, хто вважає, що зміни і доповнення потрібні, надають пропозиції таких змін. До прикладу, вони пропонують розширити повноваження міських, селищних, сільських голів територіальних громад, на території яких не ведуться бойові дії; повернути право виконавчого комітету вносити зміни в бюджет громади; чітко врегулювати відносини роботодавця з працівниками, які тимчасово перебувають за кордоном, в частині оплати їм простою чи призупинення з ними трудових відносин до періоду повернення в Україну; зняти обмеження щодо відпусток (оплачуваних), також врегулювати питання тих працівників, які виїхали за кордон та інші пропозиції.

Загалом опитування продемонструвало, що керівництво органів місцевого самоврядування має чимало пропозицій, пов’язаних як із сьогоденням громад, так і з повоєнною відбудовою.

«Опитування сформувало певний рейтинг законопроектів, які є найбільш пріоритетними на найближчий рік. Він потребує глибшого вивчення. Тому, отриману інформацію направимо профільному Комітету Верховної ради України, щоб вони могли вивчити підняті питання до початку наступної парламентської сесії. Крім того, ми плануємо найближчим часом провести форум «Децентралізація 2023. Законодавчий порядок денний в умовах війни», на якому обговоримо отримані результати», - додала Оксана Гарнець.

Заступник виконавчого директора Асоціації міст України Володимир Мягкоход зазначив, що громадська організація «ДЕСПРО» провела велику дослідницьку роботу. Додатково зауважив, що озвучені результати опитування є зрозумілими і створюють поле для роботи.

«Ми також постійно вивчаємо, чим цікавляться органи місцевого самоврядування. Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю задля розвитку і посилення місцевого самоврядування», - сказав Володимир М’ягкоход.

 

 

Ігор Абрам’юк, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад, привітав ініціативу провести форум «Децентралізація 2023. Законодавчий порядок денний в умовах війни».

«Прагнемо предметної дискусії з актуальних питань для місцевого самоврядування, тому очікуємо, що запланований форум нам всім у цьому допоможе», - зазначив Ігор Абрам’юк.

 

 

Валентина Полтавець, виконавча директорка Асоціації ОТГ підкреслила, що результати опитування добре відображають ситуацію в органах місцевого самоврядування.

«Можемо констатувати, що незавершена до війни реформа місцевого самоврядування і територіальної організації влади з війною набула ще нових завдань, які потребують рішень у правовій площині. Ми у тісному контакті з громадами і готові забезпечити консолідовану думку під час дискусій з кожного піднятого в опитуванні питання», - сказала Валентина Полтавець.

 

 

Варто наголосити на важливості врахування результатів опитування законодавцем, як при формуванні законодавчого порядку денного щодо децентралізації на 2023 рік, так і безпосередньо при розгляді та прийнятті озвучених вище законодавчих ініціатив. Підняті питання, які потребують законодавчого регулювання, будуть додатково обговорені з представниками органів влади, органів місцевого самоврядування та їхніх асоціацій, зокрема на запланованому Форумі «Децентралізація 2023. Законодавчий порядок денний в умовах війни».


[1] Всього в Україні - 1469 територіальних громад. Необхідний розмір досліджуваної вибірки складає не менше 305 громад, для забезпечення рівня достовірності 95% того, що реальне значення знаходиться у межах 5%-ї похибки від вимірюваного значення

Теги:

опитування законодавче забезпечення війна

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...