Роз’яснення для громад. Оцінка ефективності бюджетних програм місцевого бюджету під час воєнного стану

 Оцінка ефективності бюджетних програм є важливою складовою бюджетного процесу, адже передбачає заходи з моніторингу, аналізу та контролю за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів.


У консультації надано роз’яснення з наступних питань:

  • Чи потрібно проводити оцінку ефективності бюджетних програм під час дії режиму воєнного стану?
  • Яку методику застосовувати для проведення оцінки ефективності бюджетних програм?
  • Які терміни для проведення оцінки бюджетних програм за 2022 рік?
  • Чи потрібно оприлюднювати результати проведеної оцінки ефективності бюджетних програм?
  • Нормативно-правові акти, на основі яких здійснюється оцінка ефективності бюджетних програм та інше.

Незважаючи на те, що головні розпорядники коштів місцевих бюджетів починаючи з 24 лютого 2022 року працюють в умовах дії режиму воєнного стану, оцінку ефективності  бюджетних програм, які виконувались ними протягом минулого року, потрібно проводити, оскільки наразі жодних виключень у чинному законодавстві щодо можливості її не проведення немає.

Оновленим Наказом Міністерства фінансів України від 26 серпня 2014 року № 836 «Про деякі питання запровадження програмно-цільового методу складання та виконання місцевих бюджетів»" (далі – Наказ № 836) визначено, що головні розпорядники коштів місцевого бюджету результати оцінки ефективності бюджетних програм подають місцевому фінансовому органу протягом 14 календарних днів після подання річної звітності, для якої  Порядком №419  Держказначейства  визначений термін - не пізніше 25 лютого наступного за звітним року.

Для оцінювання ефективності бюджетних програм використовуються звіти про виконання паспортів бюджетних програм, які відповідно до Наказу № 836 мають бути подані головними розпорядниками до місцевих фінорганів у терміни, визначені для подання консолідованої річної звітності – тобто  до 25 лютого 2023 року.

Отже, головні розпорядники мають визначитися з термінами проведення оцінки ефективності своїх бюджетних програм за підсумками 2022 року таким чином, щоб подати її результати до місцевих фінансових органів не пізніше 11 березня 2023 року.

Слід зазначити, що на даний час єдиної методики для здійснення оцінки ефективності бюджетних програм, які виконуються розпорядниками коштів місцевих бюджетів, немає.

Як правило, така оцінка проводиться за удосконаленою Методикою здійснення порівняльного аналізу ефективності бюджетних програм, що наведена у Листі Міністерства фінансів України від 19.09.2013 р  № 31-05110-14-5/27486).

Зазначена Методика використовує однаковий алгоритм порівняння планових і фактично виконаних результативних показників (ефективності та якості) бюджетної програми  за звітний і попередній  періоди на основі формульного підходу.

Разом з тим, головним розпорядникам коштів бюджетів територіальних громад, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, близьких до зони бойових дій, тимчасово окупованих Російською Федерацією, тобто тим, у кого виконані програми бюджету 2022 року значно відрізняються від попереднього 2021 року,  доцільно для здійснення оцінки своїх бюджетних програм керуватися рекомендаціями Наказу Міністерства фінансів України  № 608  від 17.05.2011 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо здійснення оцінки ефективності бюджетних програм»  (із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства фінансів № 13 від 12.01.2012) (Далі – Наказ № 608).

Згідно Наказу № 608 головний розпорядник самостійно визначає:

  • обсяг і структуру інформації для оцінки;
  • джерела інформації;
  • технологію обробки та аналізу отриманої інформації

Таким чином, головний розпорядник може оцінити виконання своїх програм лише за 2022 рік (без порівняння з попереднім 2021 роком) здійснивши аналіз:

  • відповідності бюджетної програми нормативно-правовим актам, на підставі яких передбачалося її виконання;
  • мети, завдань та напрямів використання бюджетних коштів щодо реалістичності та спрямованості на результат;
  • обсягів касових видатків з бюджету (порівняти відображені у звіті про виконання паспорта бюджетної програми із початковими обсягами, затвердженими паспортом бюджетної програми з поясненням причин відхилення);
  • зобов'язань і стану розрахунків за ними;
  • за джерелами надходжень спеціального фонду, зокрема за власними надходженнями:

- аналіз залишків на початок і на кінець року  із поясненням причин їх наявності;
- аналіз фактичних і планових надходжень із поясненням причин відхилень;

  • результативних показників бюджетної програми за напрямами використання бюджетних коштів (планових, що були затверджені паспортом бюджетної програми на 2022 рік до досягнутих за підсумками  року відповідно до звіту про виконання паспорта бюджетної програми з поясненням причин розбіжностей за кожним показником окремо);стану фінансової дисципліни (дебіторської та кредиторської заборгованостей, зокрема задавнених, із вказанням причини наявності або збільшення обсягів дебіторської та кредиторської заборгованостей, зокрема задавнених).

За підсумками проведеної оцінки обов’язково потрібно вказати:

  • обсяги виявлених фінансових порушень, якщо вони були допущені за бюджетною програмою (зокрема тих, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів і тих, що не призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів);
  • обсяги відшкодованих втрат фінансових і матеріальних ресурсів;
  • обсяги усунутих інших фінансових порушень.

Сформовані узагальнені результати оцінки бюджетної програми потрібно надати у будь-який можливий спосіб до місцевого фінансового органу до 11 березня 2023 року. При цьому обмін інформацією між місцевим фінорганом та головним розпорядником коштів може відбуватися у тому числі і через ІАС «LOGICA».

 

Нагадування: До Мінфіну результати оцінки ефективності бюджетних програм місцевими фінорганами не надсилаються – це власні документи головного розпорядника коштів і територіальної громади.

 

Згідно абзацу 1 пункту 22 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України, в умовах воєнного стану не застосовуються вимоги частини 5 статті 28 цього Кодексу щодо оприлюднення головними розпорядниками бюджетних коштів результатів оцінки ефективності бюджетних програм за звітний бюджетний період  (у двотижневий строк після подання річної бюджетної звітності).

Тобто головним розпорядникам коштів бюджетів територіальних громад не потрібно оприлюднювати результати проведеної оцінки ефективності бюджетних програм, які виконувалися ними у 2022 році,  оскільки режим дії воєнного стану наразі триває.

Також в умовах воєнного стану з урахуванням не застосування вимог частини 5 статті 28 Бюджетного кодексу України,  головні розпорядники коштів місцевих бюджетів:

  • не здійснюють  публічне подання (до 15 березня року, що настає за звітним) інформації про виконання своїх бюджетних програм,
  • не оприлюднюють іншу інформацію, визначену частиною  5 статті 28 БКУ, а саме: паспорти бюджетних програм та звіти про їх виконання.

Посилання на НПА та ресурси, що згадані у роз’ясненні:


(с) Ця публікація стала можливою завдяки щирій̆ підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст є відповідальністю Глобал Ком'юнітіз (Global Communities) і не обов'язково відображає точку зору USAID чи Уряду Сполучених Штатів.  

06.02.2023 - 15:43 | Переглядів: 14649
Роз’яснення для громад. Оцінка ефективності бюджетних програм місцевого бюджету під час воєнного стану

Теги:

бюджет бюджет методика експертно DOBRE DOBRE фінанси

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...