«50 хвилин світла за день». Правила безпечної поведінки від ДСНС під час тривалого відключення електроенергії

Тривале відключення світла треба не просто пережити, а пережити безпечно. Як це зробити? Що придбати і яких інструкцій дотримуватись, користуючись новими приладами чи конструкціями? Про це – у матеріалі ШоТам.


Тривале відключення електроенергії, про яке всі говорять, у деяких громадах — уже реальність. Окремі райони маленьких містечок отримують електроенергію всього на кілька годин на добу. А в дні аварійних відключень — навіть не годин, а хвилин. Місцеві пабліки завалені коментарями від споживачів, які розповідають про свої умови:

«Останній раз за розкладом була електроенергія лише в суботу. А надалі і по 7, і по 10 годин без світла»

«По вулиці Ткацька світло взагалі дали на одну годину за добу»

«Як можна зберігати спокій, коли в будинку 10 градусів тепла і є діти маленькі?»

«35 хвилин зі світлом — це вже розкіш»

«Тиждень сидимо з дитиною без світла. То хоч з 22 до 24 вмикали, а вчора взагалі…»

«Громада другу добу на спецаварійному вимкненні. Електроопалення у двох багатоповерхових будинках без наявності газових плит. Близько 400 людей у холоді: малюки, особи з інвалідністю…»

«У селі взагалі за день 40 хвилин світла»

«9 градусів у квартирі, і це не тільки в мене»

«50 хвилин світла за день, води нема, тепла — теж»

За таких умов люди вимушені шукати альтернативні джерела енергії та прилади, які допоможуть пережити зиму. Мережа кишить статтями та відео про повербанки, акумулятори, саморобні генератори та каміни-буржуйки. Але водночас в інфополі вже з’являються докази того, наскільки небезпечними можуть бути ці засоби, якщо не дотримуватися правил безпеки. Заголовки медіа розповідають про пожежі, вибухи та отруєння чадним газом.

Жителі містечка Кролевець на Сумщині на початку грудня майже тиждень жили в умовах, наближених до повного відключення електроенергії. Зʼясовуємо, з якими проблемами вони стикалися протягом цього періоду, які рішення шукали і чи успішними були ці рішення. Також разом з експертами Державної служби України з надзвичайних ситуацій розбираємось, яких правил безпеки маєте дотримуватись, якщо і ваш населений пункт опиниться без світла, опалення чи води.

 

Газ

Газ є чи не основним джерелом енергії на заміну електриці. Щоправда, власники газових котлів не надто виграють, адже для роботи цим приладам теж потрібна електроенергія. Ба більше, під час відключень вони починають виходити з ладу: або просто не гріють, або навіть може статися витік газу. 

Так, мешканка пʼятиповерхівки Тетяна розповідає, що останнім часом в її районі світла не буває по 10, 12 або навіть 20 годин: «Ще не було морозів, але температура у квартирі не підіймається вище 16 градусів. Під час відключень ми вже  “попрощалися” з витяжкою, яка перестала працювати. Але основне — це газовий котел: щоразу, як дають електрику, він запускається із затримкою. Годину може “клацати”, так і не ввімкнувшись. Це небезпечно, та й не дозволяє прогріти квартиру, поки є дорогоцінне світло. А прогрівати треба, бо ситуація наближається до критичної: на стінах з'явилася пліснява, відклеюються шпалери. Мій п’ятирічний син четвертий тиждень не може побороти застуду».

 

 

Якщо ж газ не підходить до помешкання в трубі, що нерідко буває в невеликих містечках та селах, у хід ідуть газові балони, горілки та пальники. Усе це — обладнання, яке вимагає підвищеної уваги до безпеки. У квартирах та приватних будинках, на балконах, у кіосках — новини про вибухи газових балонів останнім часом з’являються в медіа.

Щоб запобігти  небезпеці, слід купувати тільки сертифіковану продукцію, уважно вивчати інструкцію та дотримуватися правил безпеки. Детально про поводження з газовим обладнанням розповідають експерти ДСНС:

«У квартирах можна використовувати лише туристичні газові пальники, але в приміщенні, де живуть люди, обовʼязково мусить бути вентиляція. Необхідно стежити за цілісністю балончика та тримати його подалі від сонячних променів та високих температур». Спеціалісти наголошують: великі газові балони можна використовувати лише у приватному секторі, розміщувати їх у багатоповерхівках — заборонено. Заправляти такі балони можна лише у спеціальних установах, а для перевірки справності газових колонок і котлів потрібно викликати спеціаліста газової служби.

 

Пічне опалення та відкритий вогонь

Невеличкі містечка та села нібито виграють «битву за тепло» у великих міст через те, що в приватному секторі часто є опалення дровами (або ж його можна легше організувати). Однак і тут є свої «але». Якщо пічним опаленням довго не користувалися, його обов’язково слід перевірити на тріщини та прочистити димоходи. А якщо встановлюєте новий опалювальний прилад на кшталт котла, каміна чи буржуйки — не нехтуйте правилами безпеки. 

Ірина мешкає у приватному будинку на околиці міста, світла в її оселі немає від 4 до 18 годин на добу: «Чоловік наразі в ЗСУ, а я з двома дітьми живу в доволі великому будинку, — розповідає вона. — У нас від електрики залежить усе: і опалення, і постачання води зі свердловини, і приготування їжі. Електроплиту замінили на портативну газову з балоном. Ще влітку встановили дров’яний котел-камін, придбали генератор, щоб працювали насоси на воду та інше обладнання. Звісно, вмикаю генератор лише на вулиці, дотримуюся правил з усіма приладами. Але небезпеки все одно не вдалося уникнути: у підвалі неправильно підключили якісь труби, це призвело до закипання котла-каміна, який розташований на кухні, де ми з дітьми проводимо майже весь час».

У ДСНС зазначають, що за 11 місяців 2022 року виникло 3794 пожежі через порушення правил пожежної безпеки при користуванні печами. Лише за перші 12 днів грудня трапилося 305 таких пожеж, тоді як минулого місяця за аналогічний період — 154. Тобто ріст фактично на 100%. Як уникнути таких випадків? Дотримуватися правил пожежної безпеки.

 

 

Наприклад, буржуйка призначена лише для приватного будинку. Її не можна встановлювати на дерев’яну підлогу: це має бути жерсть, бетон, керамічна плитка, цегла. Можна поставити її на ніжки — це заощадить будівельні матеріали. Стінки біля буржуйки облицьовують керамічною плиткою. Рятувальники ДСНС радять виконувати такі правила: «Труба для димоходу та спеціальний барʼєр у стіні чи стелі повинні бути з негорючих матеріалів, наприклад, товстого шару неіржавної сталі. Печі обирайте теж з неіржавної сталі або чавуну».

Також рятувальники наголошують, що розпізнати отруєння чадним газом вкрай складно, бо він не має запаху. За даними Міністерства охорони здоров’я України, за листопад 2022 року зафіксовано 368 випадків отруєння чадним газом (з яких 92 дитини). Із 368 громадян 20 — померло. Тому головна порада ДСНС — зробити все, щоб запобігти біді. Якщо ви використовуєте вдома піч, котел або інші теплогенерувальні пристрої, пов’язані з горінням, встановіть детектор чадного газу: якщо гранично допустима концентрація чадного газу перевищиться, він подасть сигнал.

 

Портативні зарядні станції, акумулятори та генератори

Обігріти житло можна газом чи дровами, а от живити електроприлади можна тільки електрикою. Для гаджетів та ламп українці купують класичні повербанки, для ноутбуків та одночасної зарядки кількох девайсів — портативні зарядні станції. Щоправда, зараз їх не так легко замовити через дефіцит, а ціна — кусається. Тому ще один поширений варіант — автомобільні акумулятори, поєднані з інверторами, які працюють за тим же принципом, що й зарядні станції. Так зробив Ігор: «Удома ми користувалися кабельним інтернетом, і це стало порятунком: виявилося, що стара технологія xDSL працює навіть під час відключень світла, достатньо тільки заживити модем. Для цього придбали гелевий акумулятор та інвертор: тепер можемо користуватися мережею, заряджати гаджети, вистачає навіть на освітлення оселі світлодіодними лампочками. Інші потреби цей спосіб не закриває, тому розглядаю придбання генератора».

Слід пам’ятати, що звичайний кислотний акумулятор з автомобіля під час роботи виділяє водень: у закритому приміщенні ці випари накопичуються. Суміш кисню та водню легко займається і може призвести до вибуху та пожежі. Саме тому тим, хто збирається вирішити проблему електропостачання таким способом, радять обирати гелеві акумулятори. Але при цьому не варто забувати про правила безпеки.

 

 

Альтернативою акумулятору може стати генератор. Але ДСНС наголошує, що генератори можна використовувати лише на вулиці, тому цей варіант підходить радше для мешканців приватних будинків.

Ось що говорять про безпеку використання генераторів експерти ДСНС: «Купувати слід лише сертифіковану продукцію в ліцензованих точках продажу та уважно дотримуватись інструкцій. Генератор потрібно встановлювати за шість метрів від будівель під накриттям від дощу та снігу або в окремому технічному приміщенні з вентиляцією. Встановленням має займатися професійний електрик, він же має перевірити стан проводки в будинку перед запуском. Пальне та мастило для генератора зберігайте за межами житлової зони, у спеціальних каністрах».

 

Рекомендації від ДСНС

«Головне, про що потрібно пам’ятати, — безпека починається з кожної родини», — говорять у ДСНС. І тому просять кожного у себе вдома стежити за справністю електропроводки, не вмикати одночасно багато приладів. Часто пожежі виникають внаслідок несправності проводки чи перенавантаження мережі, тому періодично варто викликати спеціаліста й перевіряти її. Також радять проконсультуватися з фахівцем-електриком, який порадить, що можна зробити саме для вашої оселі (наприклад, встановити джерела безперебійного живлення).

Якщо увімкнути хоч якийсь обігрів немає можливості, слід завчасно подбати про теплий одяг, а також про термобілизну. Ліхтарі, свічки, повербанки, продукти тривалого зберігання, запас питної та технічної води — усі ці прості речі сьогодні дозволяють пережити складні часи. Не нехтуйте правилами безпеки і разом до перемоги!


Ця публікація була створена в межах кампанії «Безпека (Ци)Вільних». Кампанія «Безпека (Ци)Вільних» реалізується ГО «Інтерньюз-Україна» та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

29.12.2022 - 10:59 | Переглядів: 2713
«50 хвилин світла за день». Правила безпечної поведінки від ДСНС під час тривалого відключення електроенергії

Теги:

безпека війна

Джерело:

ШоТам

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...