Парламент та місцеве самоврядування: основні тези відкритого діалогу про майбутнє

 

7 грудня 2022 відбувся відкритий діалог: «Парламент та місцеве самоврядування. Діалог про майбутнє», організований Верховною Радою України за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». До заходу долучились керівництво Верховної Ради, парламентських Комітетів, представники Уряду, всеукраїнських асоціацій ОМС, голови обласних рад та голови громад.


Дискусія була присвячена Дню місцевого самоврядування. Її метою було продовження започаткованого Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» 31 січня 2022 року діалогу між парламентом та лідерами органів місцевого самоврядування щодо впровадження децентралізації та обговорення законодавчих пріоритетів парламентського порядку денного. 

Віталій Безгін, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, модеруючи дискусію, зазначив:

«Ми сьогодні зібралися на відкритий діалог, щоб підбити підсумки поточного важкого року, обговорити спільну дорожню карту щодо майбутнього року і проговорити те, як ми вбачаємо подальшу співпрацю».

 

 

Олександр Корнієнко, Перший заступник Голови Верховної Ради підтвердив, що незважаючи на суттєву зміну порядку денного Верховної Ради України, спричинену російською військовою агресією, парламент постійно підтримував місцеве самоврядування та продовжував слідувати курсом реформи децентралізації:

«У часи COVID-19 та війни, в цих умовах українське місцеве самоврядування показало стовідсоткову відданість українському народові, своїм виборцям, мешканцям. Тепер ми знаємо, що коли в тебе росіяни зруйнували пів громади, а вона продовжує працювати, ‒ це значить спроможна громада. Якщо в тебе зруйнували інфраструктуру, як це було нещодавно у великих містах, а мешканцям подовжують надавати сервіси ‒ значить, у нас спроможні громади. Головне, що ми зрозуміли, що у нас дуже спроможне місцеве самоврядування в цілому», зазначив Олександр Корнієнко.

 

 

В'ячеслав Негода, Заступник Міністра розвитку громад та територій України:

«Це рік випробувань не лише держави, українського народу, але й рік випробувань на стійкість місцевого самоврядування. Сьогодні велика кількість сільських, селищних, міських голів, також представників і голів обласних рад, місцевих депутатів - на фронті зі зброєю в руках захищають нашу державу, цінності, які Україна отримала внаслідок проведених реформ місцевого самоврядування. Основний здобуток того, що ми робили багато років поспіль – це те, що сьогодні в Україні місцеве самоврядування функціонує і за цих 9 місяців воно стало сильнішим, загартованішим. Це ще раз показало те, що ми обрали правильний шлях, правильну філософію реформування місцевого самоврядування, зробивши акцент на спроможні громади».

 

 

Габріель Абрагам, Директор Проєкту USAID«ГОВЕРЛА»:

«Українські громади – це і фронт, і тил цієї війни. Вони героїчно надають послуги всім своїм жителям. Громади відкрили свої двері для переміщених сімей і надали притулок. Громади героїчно показали свою стійкість і свій вагомий внесок у відстоювання незалежності України. Кожен із вас робить свій внесок у перемогу України. Проєкт USAID«ГОВЕРЛА» підтримує і продовжуватиме підтримувати реформу децентралізації та розвиток місцевого самоврядування в Україні ‒ від закупівлі товарів екстреної допомоги до законодавчої підтримки та розробки модельних рішень щодо різних напрямків діяльності громад, наприклад, у сфері міжмуніципальної співпраці. Ми маємо честь бути партнером громад і підтримувати їх у ці важкі часи».

 

 

Іван Лукеря, заступник Міністра розвитку громад та територій України:

«Ми відзначаємо три свята поспіль: День волонтерів, День Збройних Сил України, День місцевого самоврядування. Це три стовпи державності, три стовпи спротиву, які зробили один із найвагоміших внесків, аби ми могли підбивати підсумки 2022 року і планувати наступні роки. Місцеве самоврядування, голови громад, голови обласних рад відкинули все, згуртувалися, об’єдналися і взяли на себе величезний, просто неймовірний фронт роботи. Це декілька мільйонів переселенців, яким необхідно було забезпечити проживання. Це героїзм у відновленні критичної інфраструктури після ракетних обстрілів. Ви – молодці, але попереду багато викликів. Перший із них – це перемогти в війні. Другий – це європейська інтеграція. Третій – повоєнна відбудова, відновлення України, наших територій. І потрібно розуміти, що відбудова, відновлення буде йти через призму нашої європейської інтеграції. А вона передбачає абсолютно інший підхід планування, залучення ресурсів, реалізація проєктів. Готуватися до цього необхідно вже».

 

 

Учасники заходу погодились, що саме проведена у 2014-2021 роках реформа була одним із найважливіших чинників, що дозволили місцевому самоврядуванню гідно протистояти викликам російської військової агресії та продовжувати надавати послуги громадянам у цей надзвичайно важкий час.

 

 

Спікери наголосили, що крім надважливого для органів місцевого самоврядування законодавствавоєнного стану на порядку денному залишаються законопроєкти: про розмежування повноважень між органами місцевого самоврядування різних рівнів та між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади, про місцеві державні адміністрації, про вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою, зміни до Податкового та Бюджетного Кодексів, про місцевий референдум та форми участі громадян в вирішенні питань місцевого значення. Звичайно, що після перемоги Верховній Раді України слід буде повернутись до внесення змін до Конституції України в частині місцевого самоврядування і успішно прийняти ці зміни.

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» підтримуватиме постійний діалог між законодавцями, урядовцями, представниками органів місцевого самоврядування, їх асоціаціями, стане постійним майданчиком обміну думок, пошуку компромісів та визначення оптимальних шляхів визначення пріоритетних для місцевого самоврядування законодавчих ініціатив та  формування порядку денного реформи, що враховує їх інтереси.


Цей захід став можливими завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього заходу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Теги:

В'ячеслав Негода Віталій Безгін Іван Лукеря війна

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....

27 березня 2024

Загрози та виклики соціальної сфери громад на тлі повномасштабного вторгнення: результати дослідження

Загрози та виклики соціальної сфери громад на...

Проєкт «Підтримка децентралізації: підвищення компетенцій територіальних громад у сфері соціальних послуг»...