Експерти розповіли, куди і до кого об’єднані громади можуть звернутися за оперативною консультацією

Мінрегіон України займає активну позицію у питаннях нормативно-правової, організаційної та методичної підтримки створених об’єднаних територіальних громад. Одним з інструментів такої підтримки є створення експертної групи для невідкладного реагування у вирішенні питань об’єднаних територіальних громад. Про це йшла мова в програмі «Тема: Країна» Українського радіо за участі Владислава Федоренка, завідуючого кафедрою НАДУ, експерта Центрального офісу реформ, Віри Козиної, фахівця з правових питань експертної групи для невідкладного реагування у вирішенні питань ОТГ та Анатолія Кушніра, голови Маківської сільської об’єднаної громади (Хмельницька область).

Віра Козина повідомила, що за ініціативи Мінрегіону та за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO з листопада минулого року діє закритий форум з правових питань для представників об’єднаних громад, на якому вони можуть оперативно отримати консультації з питань, що виникають у процесі становлення об’єднаних громад. Щоб отримати можливість поставити питання експертам, для цього достатньо зареєструватися на форумі.

«Зараз найпоширеніші питання – це кадрові питання, питання з управління комунальною власністю та питання здійснення тендерних процедур, з якими  раніше громади не стикалися», - пояснила Віра Козина.

Владислав Федоренко зазначив, що Мінрегіон акумулює всі питання, які виникають в об’єднаних громадах і, якщо вирішення окремих з них - у сфері компетенції інших міністерств та відомств, то Мінрегіон направляє їх за належністю і слідкує, щоб жодне питання не залишилося поза увагою. Експерт також відзначив рішення Уряду про створення посад заступників голів обласних державних адміністрацій з питань децентралізації. На його думку, такий крок посилить координацію реформи на місцях.

«Я брав участь у виробленні критеріїв до кандидатів на такі посади. Це мають бути не кабінетні працівники, а з досвідом роботи за відповідним напрямком не менше 5-7 років, бути авторитетними людьми, здатними залучити до реалізації завдань реформи фахівців», - сказав експерт Центрального офісу реформ.

Він звернув увагу на важливість все-таки прийняття змін до Конституції України в частині децентралізації. За його словами це дозволить провести повноцінну реформу місцевого самоврядування, забезпечивши її необхідною нормативно-правовою базою у відповідності до оновленого Основного закону.

Повну версію програми «Тема: Країна» слухати ТУТ

Як повідомлялося, на початку лютого 2016 року Мінрегіон України створив експертну групу для невідкладного реагування у вирішенні питань об’єднаних територіальних громад.

Щотижнева програма «Тема: Країна» Українського радіо, яка присвячена актуальним питанням реформи місцевого самоврядування, децентралізації влади, виходить за організації Комунікативної групи при Центральному офісі реформ та за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

15.02.2016 - 19:06 | Переглядів: 16040
Експерти розповіли, куди і до кого об’єднані громади можуть звернутися за оперативною консультацією

Теги:

створення спроможних громад Тема Країна DESPRO

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...