«Логічно, щоб ми стали членом ЄС», – Олексій Чернишов шведському виданню Dagens Nyheter

Минулого тижня Президент України Володимир Зеленський направив представників України до столиць ЄС напередодні засідання Європейської ради 23-24 червня в Брюсселі. Серед них був і Олексій Чернишов, Міністр розвитку громад та територій, який зустрівся з посадовцями Австрії, Швеції та Фінляндії. 

Крім офіційних зустрічей Міністр також поспілкувався зі шведськими журналістами у Стокгольмі, щоб говорити про членство України в ЄС.

Мінрегіон опублікував переклад статті, яка вийшла 25 травня на сторінках найбільшої шведської щоденної газети Dagens Nyheter.

Тільки відновлення зруйнованої інфраструктури в Україні буде коштувати понад 100 млрд євро. У деяких регіонах повністю зруйновані міста, констатує український Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Власне, Олексій Чернишов у Стокгольмі не для того, щоб говорити про війну, а говорити про мир. Точніше, про членство України в ЄС. Президент України Володимир Зеленський направив кількох так званих посланців до столиць ЄС напередодні засідання Європейської ради 23-24 червня в Брюсселі.

Україна сподівається, що ця зустріч надасть Україні статус кандидата. Але деякі країни скептично налаштовані. Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що членство України в ЄС попереду «на десятиліття».

Попри це, Олексій Чернишов налаштований оптимістично.

– Було б логічно, щоб Україна стала членом ЄС. Ми вже довели, що належимо до європейської родини. Інша справа, що на це потрібен час – звісно все буде. Але політичне рішення надати нам статус кандидата є важливим.

До того, як Росія вторглася в Україну, країна не мала статусу кандидата в ЄС. Основними перешкодами були слабке українське державне управління, контроль олігархів над економікою та проблеми з корупцією.

Чи вважалося, що до війни Україна не може стати кандидатом в ЄС навіть за 10-15 років?

– Ніхто не думав, що Україна зможе витримати напад Росії більше кількох днів. Ми зробимо все можливе, щоб швидко відповідати стандартам ЄС. Але я не думаю, що ЄС зобов’язаний нам статусом кандидата. Приєднати нас до членів ЄС має бути в інтересах ЄС.

Чернишов відкидається назад і починає перераховувати переваги України.

– У нас сильна армія, ми зміцнимо безпеку ЄС. Ми маємо 32 мільйони гектарів оброблених земель в Україні, ми маємо вирішальне значення для забезпечення продовольчої безпеки ЄС. Людський капітал, вища освіта. І якщо Україна стане членом ЄС, ми більше не будемо полем битви між Росією та Європою. Тоді буде встановлено, що Україна є частиною Європи.

На полі бою Україна за останній місяць досягла певних переваг. У Києві практично безпечно, російські війська також відводяться з околиць Харкова, який знаходиться всього за двадцять кілометрів від російського кордону. При цьому Росія контролює Маріуполь і Херсон, а тепер «кліщовим маневром» намагається взяти під контроль весь Донбас.

– Харків – моє рідне місто, і я дуже радий, що звільняються території навколо міста. Але наша довгострокова мета, звичайно, полягає в тому, щоб Україна повернула свої міжнародно визнані кордони. Росія була змушена змінити свої плани окупації України, чим ми можемо пишатися. Це ми змусили їх це зробити. Але зараз головне – повернути всі наші території.

Наразі ходять припущення, що план Зеленського полягає у військовому відвоюванні не лише територій, які Росія захопила з 24 лютого, а й Донбасу та Криму. Олексій Чернишов коментувати ці спекуляції не хоче.

— Усі війни закінчуються мирними переговорами, — каже він. Але зараз Росія продовжує бомбардувати наші міста і наших людей, вбивати мирних жителів. Ми повинні захищатися, у нас немає вибору.

Як Міністр розвитку громад та територій, Олексій Чернишов дуже задоволений тим, що зараз більше людей повертається в Україну, ніж навпаки.

– Навіть до Харкова повертаються люди. Росіяни відступили так далеко, що вже не можуть використовувати свою артилерію ближньої дії. Муніципальний транспорт запрацював, тепер треба переконатися, що електроенергія та тепло знову працюватимуть.

При цьому Олексій Чернишов зазначає, що руйнування величезні.

– По всій Україні Росія знищила або пошкодила понад 85 тис. житлових будинків. З них 10 тис. багатоповерхових будинків. У Сумах не працює ні електрика, ні тепло, Чернігів – без центрального опалення та води.

За словами Олексія Чернишова, збитки оцінюються в понад 100 млрд євро з усіма зруйнованими школами, дитсадками та інфраструктурою.

– Деякі міста на практиці зрівняні з землею. Україні потрібен план Маршалла. Тому для нас такий важливий статус країни-кандидата в ЄС, бо це означає, що ми маємо конкретний план, як це буде.

27.05.2022 - 17:21 | Переглядів: 2879
«Логічно, щоб ми стали членом ЄС», – Олексій Чернишов шведському виданню Dagens Nyheter

Теги:

Олексій Чернишов міжнародна підтримка війна

Джерело:

Мінрегіон

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...