Як війна вплинула на найважливіші групи адмінпослуг - аналіз поточного стану

Експерти шведсько-українського проєкту PROSTO "Підтримка доступності послуг в Україні", на основі спільного дослідження Ініціативи "Право в умовах війни", підготували інформацію про поточний стан надання витребуваних адміністративних послуг.

В матеріалі представлені ключові зміни та деякі висновки щодо таких груп послуг:

  • реєстрація актів цивільного стану (РАЦС),
  • паспортні послуги,
  • реєстрація / декларування місця проживання,
  • адміністративні послуги соціального характеру (АПСХ),
  • реєстрація бізнесу, нерухомості,
  • реєстрація авто та видача посвідчень водія.

 

Паспортні послуги

Для посвідчення особи як у мирний, так і у воєнний час потрібні паспортні документи.

У воєнний час має бути забезпечена можливість встановлення особи і видачі в безпечних районах документа про особу (паспортні послуги).

Варто позитивно оцінити рішення української влади щодо: продовження дії «протермінованих» паспортів (як внутрішніх, так і закордонних); тимчасового відновлення механізму внесення фото та інформації про дітей у закордонні паспорти їхніх батьків або законних представників; запровадження єДокумента.

Для мільйонів українців очевидною є практична корисність застосунку «Дія», зокрема, можливість електронного відображення у «Дії» інформації, що міститься у паспорті у формі картки та закордонному паспорті.

Які зміни відбулися з боку держави (адаптація до умов воєнного стану)

1) визначено, що паспорт, строк дії якого закінчився, до якого своєчасно не вклеєна фотокартка, є чинним (дійсним) документом, що посвідчує особу;

2) у разі закінчення строку дії паспорта для виїзду за кордон такий строк може бути продовжено до 5-ти років. Внесення необхідної інформації здійснюється органами ДМС безоплатно в день звернення;

3) передбачено внесення до паспорта для виїзду за кордон батьків (одного з батьків) або іншого законного представника дитини фото та інформації про дитину;

4) запроваджено єДокумент, який є документом, що посвідчує особу в період дії воєнного стану, у формі відображення в електронній формі інформації, що ідентифікує особу та міститься в паспорті громадянина України та/або в паспорті громадянина України для виїзду за кордон, та/або в посвідченні водія. єДокумент є доступним через мобільний застосунок Порталу Дія. Пред’являється на період дії воєнного стану на електронному пристрої без додаткового пред’явлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

 

Реєстрація актів цивільного стану (РАЦС)

Послуги у сфері ДРАЦС мають чи не найбільший попит серед мешканців, адже пов’язані з такими життєвими подіями як народження, смерть, шлюб. Навіть в умовах воєнного часу, коли може відбуватися призупинення чи обмеження доступу до реєстру ДРАЦСГ, критично важливо фіксувати зазначені події.

Швидкі рішення Української влади, зокрема, щодо можливості надання ключових послуг цієї сфери будь-яким легітимним органом ДРАЦС, незважаючи на тимчасове призупинення доступу до реєстру ДРАЦСГ, сприяли доступності цих послуг.

Також варто відзначити позитивний вплив цифровізації (в т.ч. мобільного застосунку «Дія») на сферу ДРАЦС (насамперед можливість електронного відображення у «Дії» інформації, що міститься у свідоцтві про народження дитини).

Послуги з повторної видачі свідоцтв РАЦС залишилися доступними у функціонуючих відділах ДРАЦС за місцем зберігання актового запису. Призупинення надання комплексної послуги єМалятко не було критичним через можливість доступу до окремих послуг, що входять до її складу, зокрема послуг з реєстрації народження, призначення державних допомог.

 Водночас, складним стало питання ДРАЦС (особливо реєстрації смерті) на тимчасово окупованих територіях після 24 лютого 2022 р., а також у місцях бойових дій.

Які зміни відбулися з боку держави (адаптація до умов воєнного стану)

1) за тимчасової відсутності доступу до реєстру ДРАЦСГ актовий запис цивільного стану складається в паперовій формі. Ця зміна була дуже потрібною, фактично стала підставою для доступності ключових послуг цієї сфери щодо реєстрації народження, смерті, шлюбу;

2) при державній реєстрації народження у доповнення до Медичного свідоцтва про народження (форма N 103/о) підставою для такої реєстрації є прирівняна до цього свідоцтва довідка довільної форми без проставлення печатки з визначеним переліком відомостей, виписана медичним працівником;

3) актовий запис про шлюб складається відділом ДРАЦС в день отримання заяви про державну реєстрацію шлюбу від військовослужбовця, поліцейського, медика. Якщо один із наречених є військовослужбовцем, поліцейським, медиком, то реєстрація може проводитися без особистої присутності такого нареченого (нареченої); акт про укладення шлюбу може складатися безпосереднім командиром (керівником). Такий акт може складатися без особистої присутності одного чи обох наречених з використанням засобів відеозв’язку; у разі відсутності доступу до реєстру ДРАЦСГ не застосовуються вимоги щодо проведення перевірок відомостей цього Реєстру.

 

Реєстрація бізнесу, нерухомості

Окремі послуги у сфері реєстрації бізнесу є достатньо затребуваними, насамперед у випадках мобілізації, переміщення бізнесу в інші території, спричинене війною, тощо.

Послуги щодо реєстрації нерухомості є менш затребувані у порівнянні з мирним часом.

Державні реєстратори, включені до Переліку, визначеного Мін’юстом, знову отримали можливість надавати окремі адміністративні послуги.

Варто позитивно оцінити рішення Української влади, зокрема щодо:

  • невідкладності та екстериторіальності надання окремих послуг;
  • гнучкості у питаннях підтвердження сплати адміністративного збору;
  • незастосування вимог щодо обов’язкового використання відомостей інформаційних систем, у разі тимчасової відсутності доступу до таких систем, та низки інших рішень.

Які зміни відбулися з боку держави (адаптація до умов воєнного стану)

1) реєстраційні дії можуть вчиняти реєстратори Мін’юсту та інші визначені ним державні реєстратори, включені до відповідного Переліку. Перелік може передбачати обмеження (умови) проведення реєстраційних дій;

2) повна екстериторіальність, незалежно від місцезнаходження ФОП, юросіб, громадських об’єднань, майна, якщо не передбачено обмежень  (умов);

3) реєстрація проводиться невідкладно;

4) реєстрація може проводитися на підставі надісланих документів в електронній формі або електронних копій документів в паперовій формі (у разі їх підписання КЕП заявника);

5) адміністративний збір не справляється за державну реєстрацію благодійних організацій, громадських об’єднань, предметом діяльності яких є надання допомоги ЗСУ тощо;

6) сплата адміністративного збору може підтверджуватися електронною копією (у тому числі скрін-копією) відповідного платіжного документа;

7) не потрібно нотаріального засвідчувати справжність підпису на документі, якщо такий підпис виконано у присутності державного реєстратора, посадової особи із встановленням особи підписанта на підставі документа, що посвідчує особу, якщо не передбачено обмежень;

8) не застосовуються вимоги щодо обов’язкового використання для державної реєстрації відомостей реєстрів, інформаційних систем, у разі тимчасової відсутності доступу таких реєстрів;

9) не здійснюється державна реєстрація створення громадських формувань, крім громадських об’єднань;

10) посвідчення довіреностей та заповітів, засвідчення справжності підпису на документах здійснюється без використання спеціальних бланків нотаріальних документів;

11) на час дії воєнного стану перебіг строку для прийняття спадщини зупиняється;

12) довіреності (крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, управління і розпорядження корпоративними правами) та заповіти військовослужбовців ЗСУ, інших військових формувань можуть посвідчуватися командиром цих формувань.

 

Реєстрація авто та видача посвідчень водія

Державна реєстрація транспортних засобів в умовах воєнного стану має важливе значення, особливо, для обліку транспортних засобів (ТЗ), які використовуються для потреб Збройних Сил України, Національної гвардії, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Національної поліції, Служби безпеки, медичних служб, підрозділів територіальної оборони тощо, в тому числі які ввозяться як гуманітарна допомога від громадян, благодійних організацій, країн-партнерів.

Частина ТЗ, які належать юридичним та фізичним особам, могли бути та були мобілізовані для потреб захисту держави та в результаті їх використання були знищені або пошкоджені. Через активні бойові дії велика кількість транспорту також була знищена, пошкоджена, викрадена.

Доступ до отримання посвідчень водія теж дуже важливий для оброни країни, функціонування економіки та життєдіяльності людей, зокрема посвідчення водія є документом, що посвідчує особу.

Багато українців користується цифровими документами у застосунку «Дія», зокрема, прирівняними до паперових електронними аналогами посвідчення водія чи свідоцтва про реєстрацію авто.

Які зміни відбулися з боку держави (адаптація до умов воєнного стану)

З 15 березня ц .р. в безпечних регіонах України почало відновлюватися надання окремих послуг в окремих сервісних центрах МВС та ЦНАП, зокрема поступово відновилися послуги щодо:

  • реєстрації нового транспортного засобу, придбаного в автосалоні;
  • реєстрації транспортних засобів, ввезених з-за кордону;
  • отримання дублікату свідоцтва про державну реєстрацію транспортного засобу.

Відбулись зміни і в порядку ввезення транспортних засобів з-закордону. З дня припинення або скасування воєнного стану суб’єкти господарювання протягом 90 днів зобов’язані внести до реєстру інформацію: про надходження, передачу, реалізацію транспортних засобів, в тому числі щодо укладення договорів купівлі-продажу; про продаж транспортних засобів.

 Щодо посвідчень водія, то:

  • посвідчення водія, термін дії яких закінчився в період воєнного стану, продовжують діяти на території України;
  • право на керування транспортними засобами категорій С, С1 надається особам, які мають посвідчення водія категорії В (на період воєнного стану).

 Також стали доступними такі послуги:

  • обмін посвідчення водія та отримання його в разі заміни, втрати або викрадення (зокрема, хто має право виїзду за межі України, залучається до оборони), у тому числі без медичної довідки;
  • складення іспиту на категорії С і СЕ (в першу чергу, для громадян, які мобілізуються до ЗСУ, залучаються до служби в теробороні та правоохоронних органах), відновлення прийняття іспитів на категорії В та В1.

Перелік сервісів та послуг, що надаються у функціонуючих сервісних центрах МВС, розширюється.

 

Реєстрація / декларування місця проживання

Низка адміністративних та інших публічних послуг залежить від реєстрації місця проживання фізичних осіб. Також ця реєстрація напряму впливає на діяльність військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування.

В умовах воєнного стану та у зв’язку із обмеженням доступу до низки публічних реєстрів і обмеженням обміну даними між ними, реалізація діючого згідно з законодавством алгоритму декларування/реєстрації місця проживання у багатьох випадках є технічно і логістично складною або й неможливою.

Від початку воєнного стану ОМС не здійснюють реєстрацію/декларування місця проживання (за винятком окремих громад, де здійснювали зняття з реєстрації померлих осіб).

Які зміни відбулися з боку держави (адаптація до умов воєнного стану)

Послуги декларування/реєстрації місця проживання фізичних осіб наразі призупинені. Змін до урядових актів не було.

 

 

Вплив війни на найважливіші групи адмінпослуг

Вирішення питань соціального захисту та соціального забезпечення громадян в умовах воєнного стану має надважливе значення, особливо для осіб, які втратили рідних, житло, майно, для людей похилого віку та людей із інвалідністю, а  також для підтримки військовослужбовців, які боронять державу. Ці послуги критично потрібні і для громадян, що й раніше їх отримували.

З 24.02.2022 мільйони громадян були змушені залишити своє місце проживання. Право на отримання статусу  внутрішньо переміщеної особи (ВПО) отримали особи, які змушені покинути своє постійне місце проживання з регіонів, визначених Урядом, у зв’язку з воєнними діями. Ця категорія осіб потребує особливої уваги, в тому числі і з питань соціального захисту.

Викликом для ЦНАП та уповноважених осіб органів місцевого самоврядування при наданні адмініпослуг, пов’язаних з обліком та наданням допомоги ВПО, стало застосування програмного комплексу «Соціальна громада». Особливо в період пікових навантажень. Можливість отримання електронних публічних послуг для ВПО через мобільний застосунок «Дія» (що анонсована з 19.04.2022) має суттєво сприяти зменшенню фізичних звернень за цими послугами.

Заслуговують позитивної оцінки дії та рішення Української влади щодо забезпечення в умовах воєнного стану соціального захисту громадян, зокрема щодо надання допомоги на проживання для ВПО, компенсації витрат за тимчасове розміщення ВПО тощо.

Які зміни відбулися з боку держави (адаптація до умов воєнного стану)

1) строк виплати державних соціальних допомог, які були призначені раніше, продовжено на період введення воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування і виплачується за повний місяць без звернення особи;

2) у разі, коли отримувачами державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю пропущений строк переогляду допомоги, виплата таких видів допомоги не зупиняється на період введення воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування;

3) змінено порядок та розміри призначення допомоги на проживання для ВПО, розширено коло суб’єктів, які наділені повноваженнями взяття на облік таких осіб. Вчасно продовжено строк для звернення за допомогою ВПО.

За березень та квітень 2022 р. допомога на проживання надаватиметься всім ВПО.

Починаючи з травня 2022 р. така допомога буде надаватися ВПО, які перемістилися з території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), а також ВПО, у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження і які подали заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг. Перелік таких територіальних громад затверджується Мінреінтеграції за погодженням з Міноборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій;

4) затверджено порядок компенсації витрат за тимчасове розміщення ВПО;

5) визначено порядок подання заяви в електронній формі щодо отримання допомоги від міжнародних організацій;

6) для осіб, які проживають у населених пунктах, які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), нарахування і виплата всіх належних соціальних виплат (пенсій, соціальних допомог, пільг та субсидій тощо) продовжуються в повному обсязі з урахуванням визначених Урядом особливостей;

7) реалізується спільний з Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців проект щодо додаткових заходів із соціальної підтримки ВПО, який передбачає виплату допомоги в розмірі 2220 гривень на кожного члена сім'ї на місяць. Виплата допомоги здійснюється для найбільш вразливих категорій протягом не менше ніж трьох місяців;

8) підвищені норми пенсійного забезпечення, які передбачені для військовослужбовців з числа учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни, членів сімей загиблих військовослужбовців;

9) передбачено грошову допомогу цивільному населенню — разову виплату готівкових коштів особам, які проживають у деокупованих населених пунктах, не мають і не мали статусу внутрішньо переміщених осіб;

10) визначено можливість та порядок подання інформаційного повідомлення про пошкоджене або знищене внаслідок бойових дій нерухоме майно через Портал ДіЯ або ЦНАП, або нотаріуса.


Інформація щодо змін з боку держави підготовлена спільно з Ініціативою "Право в умовах війни"https://t.me/Law_in_War   

22.04.2022 - 15:03 | Переглядів: 26014
Як війна вплинула на найважливіші групи адмінпослуг - аналіз поточного стану

Теги:

соціальні послуги адміністративні послуги

Джерело:

Проєкт PROSTO

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...