Народовладдя на рівні місцевого самоврядування: у Верховній Раді зареєстровано новий законопроект

Парламент планує удосконалити правові норми, що регулюють питання місцевої демократії.


У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та інших законодавчих актів України щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування» № 7283.

Законопроект пропонує передбачити, що детальний порядок ініціювання, проведення та застосування механізмів місцевої демократії регулюється органами місцевого самоврядування у статутах територіальних громад або окремих рішеннях місцевих рад. Також документ визначає перелік форм громадської участі під час прийняття рішень органами місцевого самоврядування і доповнює форми місцевої демократії, які вже використовуються органами місцевого самоврядування, але не врегульовані Законом. Визначається і перелік питань, які мають бути врегульовані у рішеннях органів місцевого самоврядування про механізми місцевої демократії та у статутах територіальних громад, а також перелік питань, які повинні бути врегульовані у статуті територіальної громади.

Заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Аліна Загоруйко прокоментувала, що цей проект закону «про майбутнє громад».

«Будемо його розглядати і приймати після перемоги України у війні, яка символізуватиме перемогу демократії над автократією. Він стане поштовхом подальшої демократичної трансформації країни. Щодо змісту даного законопроекту, то важливо зазначити, що він дійсно спрямований на розвиток різних форм демократії участі на місцевому рівні. В Україні утворився певний дисбаланс в контексті наявності в різних громадах тих чи інших відповідних інструментів. Деякі громади активно приймають відповідні положення та впроваджують різноманітні інструменти, розвиваючу локальну демократію, інші ж обмежуються лише передбаченими Законом про місцеве самоврядування. До того ж, у кожної громади різні підходи до вимог щодо використання відповідних інструментів. Саме це і покликаний вирішити даний законопроект», - пояснила Аліна Загоруйко.

 

18.04.2022 - 15:48 | Переглядів: 2821
Народовладдя на рівні місцевого самоврядування: у Верховній Раді зареєстровано новий законопроект

Теги:

участь громадян законодавче забезпечення

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....

27 березня 2024

Загрози та виклики соціальної сфери громад на тлі повномасштабного вторгнення: результати дослідження

Загрози та виклики соціальної сфери громад на...

Проєкт «Підтримка децентралізації: підвищення компетенцій територіальних громад у сфері соціальних послуг»...