Фінансування добровольчих формувань територіальних громад: тривають інформаційні сесії U-LEAD

Понад 130 представників громад Кіровоградської та Сумської областей взяли участь у інформаційній сесії «Фінансування добровольчих формувань територіальних громад». Організатор заходу - Регіональний офіс «U-LEAD з Європою» у Кіровоградській області.

«Вже більше як сім тижнів громади України живуть в умовах воєнного стану. Для захисту населених пунктів та жителів громад на місцях створюються формування територіальної оборони, добровольчі батальйони та волонтерські спільноти. У зв'язку з цим у фінансистів громад з'явилися питання щодо оперативного забезпечення та фінансування підрозділів добровольців, придбання необхідного обладнання, харчування, забезпечення одягом, тощо. Саме тому експерти "U-LEAD з Європою" підготували інформаційну сесію, в ході якої надали відповіді на найпоширеніші питання громад у цій сфері», - зазначив Олег Яременко, керівник Регіонального офісу в Кіровоградській області.

Інформаційну сесію проводила радниця з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу в Кіровоградській області Олена Савченко. Вона надала учасникам заходу роз'яснення щодо норм законодавства та навела приклади місцевих програм підтримки добровольчих формувань, обліку та списання товарно-матеріальних цінностей для підрозділів тероборони.

«Незважаючи на бойові дії, громадам необхідно дотримуватися чинного законодавства. Для використання будь-яких ресурсів має бути підстава і підтвердження цільового використання коштів. Для того, щоб виділяти гроші на заходи з територіальної оборони в громаді має бути прийнята місцева цільова програма, у якій прописані відповідні цілі та завдання. І саме цим документом регламентуються видатки», - зазначила Олена Савченко. Вона ознайомила учасників з типовими прикладами назв, цілей та завдань місцевих програм.

Також були розглянуті алгоритми дій органу місцевого самоврядування в разі організації харчування та розміщення підрозділів ТРО у закладах освіти громад, використання комунального транспорту для потреб ТРО, придбання та списання пального для підрозділів ДФТГ та військових формувань, надання грошової допомоги сім'ям загиблих.

«Придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю для добровольчих формувань територіальних громад (ДФТГ) необхідно робити шляхом надання субвенції з бюджету територіальної громади до державного бюджету. Одержувачами такої субвенції можуть бути військові частини терцентри комплектування та соціальної підтримки, підрозділи Нацгвардії. У виняткових випадках це стосується і придбання пального (ч.2 ст.12 Закону №1702)», - зазначила Олена Савченко.

В разі придбання речей місцевою радою важливо подбати про документальне оформлення цього процесу. Має бути лист командира військового формування чи підрозділу тероборони з обґрунтуванням та визначенням потреби, проведення видатків на підставі місцевої цільової програми за КПКВ 8240, рішення ради про передачу матеріальних цінностей, комісійна передача на підставі акту приймання-передачі, який буде підставою для списання з балансу ОМС цих товарно-матеріальних цінностей.

Що стосується автотранспорту місцевих рад на потреби тероборони, то передача може здійснюватися на умовах безоплатної передачі за рішенням ОМС або на умовах примусового відчуження за рішенням військового командування з погодженням з виконкомом місцевої ради.

«Поділитися пальним із підрозділами тероборони можуть бюджетні установи при умові, що експлуатація їх службового транспорту в умовах воєнного стану неможлива. Безоплатна передача паливно мастильних матеріалів (в т.ч. талонів) в умовах воєнного стану повинна відбуватися за ініціативою військового командування та визначенням потреби в пальному в листі зверненні», - сказала експертка.

Щодо харчування та використання майна закладів освіти, то приймається місцева програма або вносяться зміни до існуючих програм на предмет забезпечення безоплатним харчуванням членів тероборони на період запровадження воєнного стану в Україні. Також рішенням виконкому визначаються заклади освіти, у яких будуть проводитися розміщення та харчування членів ДФГТ (п.п.3,4.17 п.1 ст.8 ЗУ «Про правовий режим воєнного стану»).

«В разі потреби, в бюджеті для головного розпорядника коштів передбачаються додаткові кошти за відповідним КПКВ по галузі освіти КЕКВ 2230. Розпорядник коштів займається організацією отримання продуктів харчування закладами освіти і проводить фінансування за відповідними КПКВ по галузі», - пояснила Олена Савченко.

За її словами, серед громад України, які не перебувають в зоні активних бойових дій, є приклади ефективного застосування діючого законодавства та розробки місцевих програм. Для громад, на території яких тривали або тривають бойові дії, дотримання бюрократичних процедур може бути відкладене, але все одно доведеться збирати документи та впорядковувати бухгалтерію. 

«Завдання Програми «U-LEAD з Європою» - це консультування громад щодо дотримання законодавства. Роз'яснення експертів мають рекомендаційних характер. Ви ж можете приймати власні рішення під власну відповідальність в залежності від умов, у яких перебуваєте, але по завершенню все одно доведеться працювати з документами», - сказала Олена Савченко.

15.04.2022 - 17:10 | Переглядів: 9819
Фінансування добровольчих формувань територіальних громад: тривають інформаційні сесії U-LEAD

Теги:

бюджет війна

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...