Прозорість місцевого самоврядування: Парламент прийняв законопроект №6401 у першому читанні

15 лютого Верховна Рада України прийняла за основу законопроект №6401 про внесення змін до Закону "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування.

За словами автора законопроекту, народного депутата Романа Лозинського, документ пропонує суттєво розширити норми про відкритість місцевих рад і виконкомів громад.

Як повідомлялося, законопроект пропонує, зокрема, таке:

  • Онлайн-трансляції сесій місцевих рад  мають стати обов’язковими для всіх громад (на сайті або через YouTube, Facebook тощо).
  • У відкритому доступі мають бути опубліковані додатки до проектів рішень і проекти порядків денних постійних комісій.
  • Регулярнмо має відбуватися інвентаризація майна громади, що допоможе раді, громадянам та бізнесу ефективніше оцінити ресурси громади і більш ефективно їх використовувати.
  • На сесіях ради доповідачі мають виступати державною мовою (синхронізація з мовним законодавством).

Законопроект також пропонує створити відкритий реєстр об’єктів права комунальної власності територіальної громади, закріпити обов’язок трансляції в режимі реального часу, запису та безстроковому зберіганню запису засідання ради.

В реєстрі, зокрема, міститиметься інформація щодо об’єктів комунальної власності, житлових приміщень, незадіяних земельних ділянок, договорів оренди об’єктів комунальної власності, земельних ділянок тощо. При цьому, виконавчі органи місцевих рад зобов’язані проводити кожні п’ять років суцільну інвентаризацію всіх об’єктів права комунальної власності територіальної громади.

Експерт з фінансових питань Офісу підтримки реформи децентралізації при Мінрегіоні Ігор Онищук відзначив про необхідність забезпечення публічності і прозорості проведення засідань сесій та створення реєстрів об’єктів права комунальної власності.

Однак він зауважив, що зберігання записів засідання ради, створення та адміністрування зазначених реєстрів вимагатиме виділення додаткових коштів місцевих бюджетів, оскільки законопроектом пропонується визначити розпорядниками саме сільські, селищні, міські, районні у місті ради, вимагатиме коштів створення та ведення реєстрів, ведення та зберігання онлайн-трансляцій засідань місцевих рад.

Для дотримання прав органів місцевого самоврядування при розгляді законопроекту в другому читанні експерт вважає за доцільне розглянути можливість створення загальнодержавного Реєстру об’єктів права комунальної власності із наданням доступу органам місцевого самоврядування, а також можливості зберігання онлайн-трансляцій засідань місцевих рад на загальнонаціональному ресурсі або ж надання органам місцевого самоврядування відповідного компенсаційного ресурсу на створення відповідних реєстрів та зберігання онлайн-трансляцій

Нагадаємо, законопроект №6401 – один з десяти законопроектів, важливих для децентралізації та розвитку громад, про які ми писали ТУТ.

15.02.2022 - 14:02 | Переглядів: 7145
Прозорість місцевого самоврядування: Парламент прийняв законопроект №6401 у першому читанні

Теги:

законодавче забезпечення Роман Лозинський участь громадян

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...