За рік мережа ЦНАП у громадах зросла втричі - Мінцифра

Мережа центрів надання адмінпослуг при органах місцевого самоврядування зросла на 323%, порівнюючи з I кварталом минулого року.  Завдяки цьому мільйони українців вперше отримали держпослуги у своєму населеному пункті. Про це повідомили у Міністерстві цифрової трансформації України.

Трансформація ЦНАП в ході децентралізації передбачає відкриття нових ЦНАП при органах місцевого самоврядування та ліквідацію при райдержадміністраціях. Ключове в цьому процесі — забезпечити безперервність надання послуг та уникнути так званих “білих плям”, коли один ЦНАП вже припинив працювати, а інший ще не відкрився. 

“Територіальна доступність — один із ключових критеріїв якості будь-якого сервісу. Ми працюємо над тим, щоб візит кожного українця за адмінпослугами був таким же невимушеним і простим, як і похід до супермаркету. Трансформація мережі ЦНАП - це ще один крок до амбітної мети Мінцифри - понад 3,5 тис. точок доступу до адмінпослуг”, - сказала Людмила Рабчинська, заступниця Міністра цифрової трансформації України.

Саме для цього у Мінцифрі створили методичні рекомендації та план щодо трансформації, скоординували органи місцевого самоврядування і райдержадміністрації та провели серію навчальних вебінарів для підготовки працівників ЦНАП.

Результати вже можна спостерігати у статистиці з моніторингу ЦНАП за II квартал цього року. Кількість ЦНАП, утворених органами місцевого самоврядування, зросла більш ніж втричі — з 707 до 2281 точки доступу. З них 223 відкрилися в межах трансформації ЦНАП райдержадміністрацій. Зараз як жителі міст-мільйонників, так і мешканці невеликих сіл та селищ можуть отримати адмінпослуги у 936 Центрах, 104 територіальних підрозділах, 1217 віддалених робочих місцях та 24 мобільних ЦНАП.

У 22 областях, крім Запорізької та Одеської, органи місцевого самоврядування у всіх “колишніх” райцентрах утворили нові ЦНАП.  В “колишніх” райцентрах Запорізької та Одеської областей до кінця 2021 року залишилося утворити по одному ЦНАП органів місцевого самоврядування.

Трансформація ЦНАП РДА в ЦНАП ОМС реалізується за експертної підтримки SURGe, що фінансується Урядом Канади, та Програми "U-LEAD з Європою".

18.08.2021 - 10:45 | Переглядів: 3465
За рік мережа ЦНАП у громадах зросла втричі - Мінцифра

Теги:

адміністративні послуги

Джерело:

Міністерство цифрової трансформації

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...