Проєкт змін до Конституції щодо децентралізації погодили всі члени комісії при Президентові

Проєкт змін до Конституції щодо реформованої системи місцевого самоврядування та територіальної організації влади і децентралізацію владних повноважень погодили всі учасники конституційної комісії, утвореної Володимиром Зеленським, після погодження в Офісі Президента документ направлять до Верховної ради.

Про це сказав голова Української асоціації районних та обласних рад Сергій Чернов під час засідання Палати регіонів Конгресу місцевих і регіональних влад у Дніпрі за участю Президента, повідомляє Укрінформ.

«Оця дискусія відносно конкуренції компетенцій між обласними радами та обласними адміністраціями, районними радами та райадміністраціями існує 30 років незалежності. І для того, щоб її зняти, треба зробити потужний крок другого етапу реформи децентралізації. На цьому тижні завершила роботу конституційна комісія, утворена вами, Володимире Олександровичу, за участі народних депутатів, представників Офісу Президента, урядовців, Асоціації органів місцевого самоврядування. Усі дійшли до згоди по тексту. Протягом року тривала ця робота», - розповів Сергій Чернов.

Він зазначив, що після надання правової оцінки Офісом Президента документ потрапить у парламент. «Я хотів би, щоб якнайшвидше Офіс дав свій висновок, виніс документ у парламент, і 226 голосів його підтримали. І влітку Конституційний Суд дав свій висновок», - сказав Сергій Чернов.

Він також зазначив, що Асоціація вже звернулася до всіх фракцій Верховної Ради з пропозицією створити міжфракційне об'єднання з супроводу реформи децентралізації.

«Щоб восени знайти 300 голосів, проголосувати і поставити крапку в завершенні реформи», - зауважив голова Асоціації районних та обласних рад.

Чернов додав, що дорожня карта реформи децентралізації, затверджена ще у 2014 році, потребує змін.

«Їй 7 років. Життя пішло далі. Моя ініціатива – уряд має підсилити цю концепцію в частині реформи регіонального та субрегіонального рівнів і територіальної організації влади. Ще вважаю, що в уряді повинен бути віцепрем’єр – міністр регіонального розвитку, бо реформувати місцеве самоврядування – це реформувати не тільки місцеве самоврядування, це реформувати місцеві галузі охорони здоров’я, культури, спорту. І хтось повинен це координувати, і в синхроні це повинно відбуватися», - вважає Сергій Чернов.

Як повідомлялося, у грудні 2019 року Президент Зеленський подав до Верховної Ради проєкт закону про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади.

У січні 2020 року, після дискусій в експертному середовищі, у місцевому самоврядуванні і у суспільстві, запропоновані зміни були відкликані з парламенту для доопрацювання.

Відтоді тривала робота з напрацювання нової редакції змін до Конституції в частині децентралізації.

Водночас торік в Україні в ході децентралізації створено 1469 територіальних громад замість 11,5 тисячі й утворено 136 районів замість 490.

09.06.2021 - 11:23 | Переглядів: 3792
Проєкт змін до Конституції щодо децентралізації погодили всі члени комісії при Президентові

Теги:

Конституція Конгрес місцевих та регіональних влад

Джерело:

Укрінформ

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...