Олексій Чернишов: Підтримуємо необхідність нарощення фінансового потенціалу громад за рахунок економічного розвитку кожної

«Ми підтримуємо необхідність нарощення фінансового потенціалу громад, але не за рахунок перерозподілу бюджетних ресурсів, а за рахунок економічного розвитку кожної громади».

Про це сказав Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов на засіданні Консультативної ради з питань місцевого самоврядування. Захід відбувся за ініціативи голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова та залучив до обговорення важливих питань реформи системи місцевого самоврядування представників всіх зацікавлених сторін.

Олексій Чернишов наголосив, що державна політика спрямована на підтримку розвитку громад та їх інфраструктури.

«Державна фінансова підтримка на розвиток громад та розбудову їхньої інфраструктури на 2021 рік становить 81,8 млрд грн. Один з ресурсів – державний фонд регіонального розвитку, який в цьому році складає 4,5 млрд. гривень. В минулому році ми маємо успішні спільні результати в рамках Президентської програми «Велике Будівництво», яка в 2021 році стала ще більш масштабною, а це сотні об’єктів, серед яких школи, садочки, спортивні споруди, а також нові для цього року напрямки - заклади охорони здоров’я, культурні об‘єкти, які буде збудовано, реконструйовано та відремонтовано, використовуючи сучасні європейські стандарти, зокрема створення безбар’єрного простору», - сказав Олексій Чернишов.

Міністр нагадав, що одне із завдань реформи – посилення фінансової автономії та спроможності місцевого самоврядування.  За його словами, з 1 січня цього року в Україні розпочався історичний етап - усі громади стали рівними за статусом і перейшли на прямі міжбюджетні відносини.

«Для посилення спроможності громад та відповідно до розмежування видатків між бюджетами завершується процес передачі об’єктів спільної власності від району до комунальної власності територіальних громад. За даними щотижневого моніторингу, станом на 7 травня 2021 року щодо 99,2 % об’єктів вже прийняті рішення територіальними громадами стосовно взяття цих об’єктів на баланс. Загалом передано 23620 об’єктів. Але є ще не передані 198 об’єктів – в чому пряма відповідальність районних рад і рад громад», - констатував Міністр.

Він звернув увагу на те, що одним із складових спроможності громад є також земельні ресурси. Сьогодні якраз триває процес передачі з державної до комунальної власності земель сільськогосподарського призначення.

«В цьому контексті звертаю увагу на рішення РНБО, яким доручено Мінрегіону спільно з іншими міністерствами та місцевими державними адміністраціями провести інвентаризацію водних об’єктів, лісових ресурсів, об’єктів державної та комунальної власності і ми розраховуємо на участь в цій роботі представників громад», - сказав Олексій Чернишов.

Щодо іншого завдання, визначеного Указом Президента, - розробки та затвердження методики оцінки рівня спроможності громад, Міністр повідомив про початок роботи інформаційно-аналітичного порталу спроможності громад. За його словами, він дає змогу, поки що по п’ятнадцяти опціях оцінити ситуацію у кожній громаді, орієнтуючись на конкретні демографічні, інфраструктурні, фінансові дані.

«Мінрегіон спільно з іншими міністерствами та асоціаціями органів місцевого самоврядування працюють над тим, щоб розширити коло індикаторів для оцінки спроможності громад та затвердити відповідну Методику», - додав Олексій Чернишов.

11.05.2021 - 16:26 | Переглядів: 6328
Олексій Чернишов: Підтримуємо необхідність нарощення фінансового потенціалу громад за рахунок економічного розвитку кожної

Теги:

Олексій Чернишов Консультативна рада бюджет

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...