Восени 2020 року на Вінниччині в місті Бар розпочав роботу стартап-проект зі створення крафтових середньовічних страв «Кухня королеви Бони». Названо його на честь засновниці міста — польської королеви Бони Сфорца. Запустила концептуальну гастрономічну ініціативу Оксана Бас — жителька села Гайове Барської громади. Одним із важливих етапів формування ідеї стартапу стала участь Оксани в навчанні з основ підприємницької діяльності, що відбулося за сприяння проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС). Такі навчальні заходи допомагають жінкам розкрити свій потенціал щодо створення власної справи та дають фундаментальні знання не лише про механізми бізнес-планування, а й про інструменти промоції продуктів.
«Я знала, що на тренінгу отримаю значно більше, ніж інформацію на зразок «як зареєструвати приватне підприємство». Дізналась, як ефективно продавати товари чи послуги, ознайомилася з актуальними платформами онлайн-продажу, алгоритмом їх роботи та способами дієвого використання. Більше того, прекрасні враження отримала від спілкування з іншими учасницями тренінгу — активними жінками, які виявляють творчі здібності в абсолютно різних сферах», — поділилася Оксана Бас, засновниця проекту «Кухня королеви Бони».
Ідея «Кухні королеви Бони» визрівала поступово на ґрунті багаторічного досвіду надання послуг сільського зеленого туризму в селі Гайове, де Оксана Бас разом із чоловіком уже понад 13 років приймають гостей у садибі «Подільська родина». Жінка давно досліджує факти і традиції епохи Середньовіччя, знає десятки легенд про королеву Бону Сфорца та глибоко зацікавлена історією краю. Також Оксана є засновницею Жіночого клубу Бони Сфорца, який об’єднав близько 25 місцевих жінок задля того, щоб підтримувати й посилювати починання одна одної.
«У нашому сільському господарстві організовуємо відпочинок для туристів. Тут дуже цікаво! Наприклад, є програма для дітей під назвою «Цікаве село Гайове». До початку пандемії COVID-19 до нас приїздили групи учнів, для яких проводили практичні майстер-класи: діти випікали хліб, робили іграшки з обгорток кукурудзи чи в’яленої трави, знайомилися зі старовинним сільським побутом, розігрували сценки сватання, співали колискових, вчилися доїти корову та кувати підкови. З підприємницької точки зору садиба «Подільська родина» пройшла довгий шлях від кредитів і «мінусів» до отримання прибутків. А минулого року в мене виникли запитання: а як же рухатись далі? чи можна щось змінити або запровадити нове? чи реально розширювати справу, якщо знаходишся в невеликому селі? Було важливо з’ясувати, які можливості є на сьогодні та чи всі вони доступні й ефективні. Власне, тому я вирішила поїхати на бізнес-тренінг для жінок, організований Проектом ПРОМІС. Після навчання виникло багато різних ідей, але пандемія зупинила мене. Спершу думала, що карантин тимчасовий і треба трохи почекати, але згодом вирішила змістити вектор думок, адаптуватися до нових реалій і діяти в умовах змін і невизначеності», — розповіла Оксана Бас.
Влітку 2020 року бізнес-план «Кухні королеви Бони» як «крафтового ресторанчика з відкритими на свіжому повітрі місцями для споживання їжі та вражень» став одним із переможців конкурсу бізнес-планів для підприємців-початківців, проведеного Вінницькою ОДА та Спілкою підприємців «СТІНА». Цей стартап насамперед про відновлення атмосфери тих часів, коли місто Бар було засноване: у формі їжі, способу її приготування, подання, використання відповідної супровідної музики, одягу тощо.
«Локацію обрано невипадково. У селі Чемериси-Барські є невелика гора, звідки відкривається чудесна панорама на місто Бар, річку Рів і навколишні села. Колись цю гору називали Лисухою, а віднедавна перейменували на гору Бони Сфорца — спираючись на легенду про те, що саме тут у 1533 році королева вирішила заснувати місто Бар. Тепер на цій горі розвивається нова туристична локація, і саме тут будемо облаштовувати наш ресторан. Хочемо, щоб місце набуло особливого шарму та стало привабливим туристичним об’єктом. «Кухня Бони» в жодному разі не буде класичним рестораном. Страви готуватимуть просто неба на вогні — як у середньовічні часи. Гості зможуть брати їжу в паперовому посуді чи упаковках і сідати прямо на траві на своїх покривалах. Також організуємо спеціальні пікнік-зони посеред рослинних лабіринтів, куди страви подаватимуть у дерев’яному та металевому посуді. Почнемо з невеликої кількості страв — переважно тих, які найбільше смакували гостям садиби «Подільська родина». Усе це випробуємо на практиці вже наступного літа, а в холодні пори року будемо займатися кейтерингом», — розповіла Оксана Бас.
У жовтні «Кухня королеви Бони» отримала перше замовлення на послуги кейтерингу: пригощала 15 учасниць чергового тренінгу з основ підприємництва, організованого Проектом ПРОМІС. Хоч господині «Кухні» довелося цілу ніч готувати й наступного дня подолати 80 км до Вінниці, де відбувався навчальний захід, усе було дуже вдало і смачно. Для приготування страв Оксана використовує лише сезонні продукти місцевого походження — це не лише гарантує якість і свіжість інгредієнтів, а й підтримує локальних виробників.
«Для мене було важливо врешті спробувати надання виїзних послуг на практиці, побачити реакцію людей, почути їхні відгуки. Дуже вдячна Проекту ПРОМІС за надану можливість показати свої вміння. Пригощала жінок здобними булочками, печеними яблуками із сирною начинкою, панакотою зі свіжими персиками, печивом у вигляді печатки Бони Сфорца, а також малиновим і ожиновим чаями. Крім цього, виступала перед учасницями тренінгу — розповіла свою історію, тож кейтеринг став наочною ілюстрацією. Упевнена, що спілкування й обмін досвідом між жінками є дуже значущим — це додає сили та віри у свої починання», — додала Оксана.
Проведені за сприяння Проекту ПРОМІС навчальні заходи не лише дають жінкам нові знання й натхнення для започаткування власної справи. Також вони є платформою для корисних знайомств, які згодом переростають у взаємовигідну співпрацю. Наприклад, Оксана Бас на тренінгу познайомилася з вінничанкою Лесею Зіаннуровою — дизайнеркою та майстринею, яка шиє одяг і, зокрема, виготовляє повстяні речі. Вироби жінці так сподобались, що перший кейтеринг «Кухні королеви Бони» вона представляла в тематичному вбранні, яке пошила Леся.
«На тренінгу відбулося багато знайомств, це гарна можливість обмінятися досвідом із жінками, які реалізовують себе в бізнесі. Я вже давно шию одяг, а близько шести років тому опанувала техніку валяння, щоб виготовляти більш ексклюзивні речі. З Оксаною Бас ми відразу почали активну співпрацю: вона запросила мене презентувати колекцію одягу в Бар. Маємо різні спільні плани та сподіваємось, що ситуація з карантином невдовзі дасть змогу їх втілити. По завершенні тренінгу ми з іншими вінничанками створили громадську організацію, яка об’єднала жінок-хендмейдерок нашого міста. Уже зараз до організації долучилось 32 майстрині, які працюють у різних творчих напрямах: створюють прикраси з бісеру, міді, натурального каміння, виготовляють іграшки, в’яжуть, вишивають, займаються розписом. Цьогоріч активно використовуємо для зустрічей онлайн-формат — вчимося презентувати себе та власну творчість, ділимось досвідом, підтримуємо одна одну», — розповіла Леся Зіаннурова, учасниця тренінгу з основ підприємництва для жінок.
Отже, бізнес-тренінги для жінок, ініціатором яких є Проект ПРОМІС, цілком реально стимулюють зростання підприємництва в окремих містах і селах. Приклад «Кухні королеви Бони» демонструє: жінки можуть розвивати туристичний потенціал регіону, створювати нові робочі місця, збільшувати надходження до місцевого бюджету, сприяти розвитку суміжних бізнесів і навколишніх громад. А світові дослідження засвідчують, що якби жінки й чоловіки рівною мірою займалися бізнесом, то глобальний рівень ВВП міг би зрости на 3–6 %, унаслідок чого світова економіка отримала б додаткових 2,5–5 трлн доларів. Тож посилення ролі жінок є рушієм економічного зростання, яке вигідне всім.
Теги:
розвиток бізнесу участь громадян лідерство жінок
Область:
Вінницька областьГромади:
Барська територіальна громадаДжерело:
Проект ПРОМІС
02 грудня 2024
Щоб розвивати громаду: в Царичанці за підтримки Програми USAID DOBRE запрацював медіацентр
Щоб розвивати громаду: в Царичанці за підтримки...
У Царичанській територіальній громаді Дніпропетровської області за підтримки Програми USAID DOBRE відкрили медіацентр...
02 грудня 2024
Те, про що мріяли й чого бракувало. Як у Решетилівській громаді учні створювали громадські проєкти
Те, про що мріяли й чого бракувало. Як у...
Авторка: Марія Булейко (Марковська) Полтавщина – чи не перший регіон в Україні, де ще у 2019 році на обласному...
02 грудня 2024
Сироварня на місці занедбаної будівлі: як Любарська громада заробляє на обліку землі
Сироварня на місці занедбаної будівлі: як...
За сім місяців 2023 року бюджет Любарської громади на Житомирщині поповнився більш ніж на 1,7 мільйона гривень...
27 листопада 2024
Було сиро, волого й жили жаби. Яким після ремонту стало шкільне укриття у Визирській громаді
Було сиро, волого й жили жаби. Яким після...
У Визирській громаді, що на Одещині, – шість закладів загальної середньої освіти та пʼять дитячих садків. Уже цього...