Депутат місцевої ради відмовляється від мандату: чи потрібні знову вибори

Авторка: Віра Козіна, експертка з юридичних питань


Часто нам ставлять запитання, чи потрібно знову проводити вибори, коли новообраний депутат місцевої ради відмовляється від свого мандату, щоб, наприклад, стати старостою. У цьому матеріалі спробую коротко пояснити, від чого це залежить.

Нагадаю, що питання дострокового заміщення депутатів регламентуються Розділом 41 Книги четвертої Виборчого кодексу України (далі – ВКУ).

Усе залежть від того, на якій саме стадії особа, що балотувалася депутатом місцевої ради, вирішить, що вона не бажає здійснювати ці повноваження, а також від того, за якою системою проходили вибори у громаді.

Згідно з ч. 1 ст. 283 ВКУ особа, обрана депутатом місцевої ради, для її реєстрації зобов’язана подати до територіальної виборчої комісії з відповідних місцевих виборів (далі – ТВК) протягом 20 днів з дня офіційного оприлюднення результатів виборів заяву про реєстрацію її депутатом, а також, у разі необхідності, - копію  зареєстрованої заяви про припинення дії іншого представницького мандата. Цей строк може бути продовжений за рішенням ТВК у разі наявності поважних причин (ч. 2 ст. 283 ВКУ).

Якщо особа, обрана депутатом, вирішить не приймати цей статус ще на стадії реєстрації у ТВК, вона може або повідомити про це комісію, або просто проігнорувати вимоги щодо подання вищезгаданих документів у встановлений строк.

Тоді ТВК згідно ч. 3-5 ст. 283 ВКУ у п’ятиденний строк після завершення терміну подачі відповідних документів прийме рішення:

для територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч (самовисування)

для обласної, районної, районної у місті, а також міської, сільської, селищної ради з кількістю виборців 10 тисяч і більше (випадки, коли особу було обрано депутатом за виборчим списком місцевої організації партії)

про визнання особи такою, що відмовилася від депутатського мандата, та призначення повторних виборів відповідно депутата у багатомандатному виборчому окрузі

про визнання особи такою, яка не набула депутатського мандата, та визнає обраним депутатом наступного за черговістю кандидата у депутати у відповідному територіальному або єдиному багатомандатному виборчому списку кандидатів від відповідної організації партії, за яким було обрано особу, яка не набула мандата

Інша справа, якщо обраний депутат був зареєстрований у ТВК, після першої сесії новообраної ради "склав присягу" (на сесії оголошено результати виборів депутатів), але у подальшому не захотів здійснювати відповідні повноваження. Наприклад, у зв’язку із обранням його на другій чи якійсь наступній сесії старостою чи іншою посадовою особою місцевого самоврядування.

Тоді депутат повідомляє свою місцеву раду про складення повноважень депутата, і місцева рада має звернутися до ТВК із відповідною заявою. Відповідно до ч. 1 ст. 49 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» така інформація подається місцевою радою до ТВК невідкладно після дострокового припинення повноважень депутата.

Як бути далі? Якщо у Вашій громаді кількість виборців перевищує 10 тисяч, або це сталося у обласній, районній чи у районній у місті раді, то відповідно до ст. 284 ВКУ за рішенням відповідної виборчої комісії депутатом визнається наступний за черговістю кандидат у депутати у відповідному територіальному або єдиному виборчому списку від цієї організації партії у порядку, передбаченому ч. 5 ст. 283 ВКУ.

Якщо ж на території Вашої громади зареєстровано менше 10 тисяч виборців, будуть діяти правила ст. 285 ВКУ, згідно з якою відповідна територіальна виборча комісія має призначити проміжні вибори. Проміжні вибори депутатів призначаються ТВК у десятиденний строк з дня надходження до комісії повідомлення відповідної місцевої ради про дострокове припинення повноважень депутата ради, але не пізніш як за шістдесят днів до дня проведення найближчих проміжних виборів. Згідно з приписами абз. 2 ч. 1 ст. 5 ВКУ найближчі проміжні вибори будуть проводитись в останню неділю березня 2021 року.

Колонка відображає винятково позицію її автора. За достовірність інформації відповідає автор колонки. Точка зору редакції порталу «Децентралізація» може не збігатися з точкою зору автора колонки.

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...