Справжня децентралізація здійсниться лише тоді, коли місцева влада отримає максимум можливостей для розвитку територій, - В’ячеслав Негода

Ще зарано стверджувати, що децентралізація в Україні успішно завершилася. Так, ми зробити дуже непростий крок – створили новий адміністративно-територіальний устрій на рівні громад та районів і провели на цій основі місцеві вибори. І тільки зараз створені всі передумови для проведення справжньої децентралізації, коли новим громадам перейдуть максимум повноважень і відповідних ресурсів, коли голови громад і депутати місцевих рад будуть працювати на те, щоб забезпечити сталий розвиток громад. І щоб налагодити цю систему, державна влада має досить швидко прийняти ще низку важливих законодавчих рішень зокрема, законопроект №3651-д, який готується до другого читання, а також нові редакції законів про місцеве самоврядування та про місцеві державні адміністрації (№4298)..

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода під час онлайн-засідання робочої групи Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування з питань впровадження реформи децентралізації влади в Україні.

Засідання було присвячене обговоренню проекту нової редакції Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та змін до деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації та розмежування повноважень органів місцевого самоврядування.

В’ячеслав Негода презентував учасникам заходу – народним депутатам, експертам та представникам асоціацій органів місцевого самоврядування – варіант законопроекту про місцеве самоврядування, напрацьований Мінрегіоном з залученням експертів (див. презентацію).

«Цей законопроект є одним з першочергових, бо норми чинного закону вже не відповідають сучасному стану речей. Ми цього року створили по всій країні громади, які однакові за своїм статусом, а отже повинні мати рівні повноваження. Чинний же закон ділить їх на громади районного та обласного рівнів. Крім того, повноваження районних рад переходять у громади, але у чинному законі виписані під стару систему, за якої райради та райдержадміністрації виконують значну частину функцій базового рівня. Тобто повноваження у районів ще залишаються, а фінансові ресурси після прийняття змін до Бюджетного кодексу вже забрали», - сказав В’ячеслав Негода.

Заступник Міністра також зазначив, що необхідно створити новий закон про місцеве самоврядування, привести його до сучасних умов і до положень Європейської хартії. На його думку, внесення точкових змін нічого не дасть, бо ці зміни мали б стосуватися сотень законів, де так чи інакше прописані повноваження органів місцевого самоврядування.

Депутати від Комітету представили свої інтервенції по деяких положеннях. Переглянути їх можна тут: https://bit.ly/2UuMrLT .

 

11.11.2020 - 16:03 | Переглядів: 11300
Справжня децентралізація здійсниться лише тоді, коли місцева влада отримає максимум можливостей для розвитку територій, - В’ячеслав Негода

Приєднані файли:

Теги:

законопроекти обговорення В'ячеслав Негода законодавче забезпечення

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....

27 березня 2024

Загрози та виклики соціальної сфери громад на тлі повномасштабного вторгнення: результати дослідження

Загрози та виклики соціальної сфери громад на...

Проєкт «Підтримка децентралізації: підвищення компетенцій територіальних громад у сфері соціальних послуг»...

27 березня 2024

Віртуальна мандрівка в майбутнє: Нововоронцовська громада Херсонської області

Віртуальна мандрівка в майбутнє:...

Попри виклики війни, українські громади планують свій розвиток. Такою є і Нововоронцовська громада Херсонської...