Не допустити колапсу місцевої влади: чому важливо прийняти законопроект 3651-д

Не допустити колапсу місцевої влади: чому важливо прийняти законопроект 3651-д

Органи місцевого самоврядування у новостворених громадах і районах не зможуть функціонувати, а нові районні державні адміністрації неможливо буде навіть створити, якщо наступного тижня Верховна Рада не прийме законопроект №3651-д.

На цьому наголосили учасники онлайн-пресконференції: «Нова реальність місцевої влади після виборів: організація діяльності, виклики та шляхи їх подолання».

 

 

«Законопроект 3651-д, насамперед, забезпечує безперервність реалізації завдань і повноважень органів місцевого самоврядування і органів державної влади на місцях. В умовах нового адміністративно-територіального устрою він вирішує питання правонаступництва органів місцевого самоврядування, розмежовує майно територіальних громад та майно, яке в управлінні районних рад. Якщо не прийняти законопроект, право фінансувати та управляти усією важливою для людей інфраструктурою – освітньою, медичною, культурною, спортивною тощо – і надалі залишиться у районів, але ресурсів на цьому рівні з 1 січня 2021 року вже не буде, вони перейдуть в громади», - сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Крім того, він нагадав, що жоден орган в країні не має права ліквідовувати та створювати районні державні адміністрації. А для функціонування нових районів це необхідно робити. Законопроект №3651-д вирішує і цю проблему. При цьому, правила призначення та звільнення керівників РДА залишаються такими ж, як були.

Якщо цей законопроект парламентарі не приймуть, тоді, за словами В’ячеслава Негоди, в країні будуть продовжувати функціонувати районні, сільські, селищні та міські ради, які діяли до недавніх виборів. І вони існуватимуть разом з новими радами, обраними 25 жовтня цього року.

«Ви можете уявити, що буде? Виникне хаос – правовий, фінансовий, соціальний, що викличе політичні виклики. Тому треба одразу в цілому приймати цей законопроект, який є суто технічним і дає можливість працювати новообраним органам місцевого самоврядування, створити РДА в нових районах», - зазначив заступник міністра.

Народний депутат Віталій Безгін розвіяв два міфи, які вже з’явилися щодо цього законопроекту. «Дехто стверджує, що насправді майно не переходить до громад. Це не так. Адже за нормою законопроекту, правонаступником старого району є новий район, який згодом до певного періоду має передати майно громадам. Друга «байка» опонентів реформи: що ми таким чином хочемо ліквідувати обласні державні адміністрації. Це абсолютна нісенітниця. У законопроекті чорним по білому написано, що йдеться виключно про РДА, про необхідність їх створення у нових районах. Всі здорові політичні сили, які підтримують місцеве самоврядування та прагнуть його розвитку, мають голосувати за цей законопроект одразу в цілому. Я переконаний, що здоровий глузд переможе політичні амбіції», - сказав народний депутат.

Народний депутат Роман Лозинський під час заходу зазначив: «Реальність підказує, що на державному рівні на нас чекає нестабільність і спроби демонтажу державних інституцій. Саме тому зараз архіважливе сильне місцеве самоврядування. Нові райони це не лише території - це працівники, нерухомість, майно і мільйони робочих процесів. А що важливіше — зобов'язання перед людьми. Тому ми підтримуватимемо цей законопроект, який мав бути прийнятий ще до місцевих виборів».

Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан теж висловив думку, що «незалежно від політичної сили, 3 листопада треба приймати цей законопроект». «Якщо у нас відбудеться управлінська криза на місцях, це відчують всі народні депутати, незалежно від того, «мажоритарники» вони, чи ні, яку партію чи який комітет представляють. Це загальна проблема, за цим стоять живі люди, сім’ї, тому її необхідно вирішити швидко. Треба закінчити із цим стресом і страхом, у якому зараз знаходиться місцеве самоврядування», - вважає Олександр Слобожан.

Підтримали важливість законопроекту 3651-д  також присутні на заході голови громад - Бучанський міський голова Анатолій Федорук та Білоцерківський міський голова Геннадій Дикий. Цей законопроект, на їхню думку, не стільки про власність громад і районів, скільки про забезпечення зарплатами працівників закладів освіти, медицини, культури, спорту, соціальних працівників. Тому це не може бути політичним питанням і законопроект потрібно приймати якнайшвидше.


Організатори заходу – Міністерство розвитку громад та територій і Асоціація міст України в рамках Проекту USAID  ПУЛЬС за технічної підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

 

Теги:

законодавче забезпечення законопроекти обговорення В'ячеслав Негода Віталій Безгін Олександр Слобожан Роман Лозинський

Джерело:

Поділитися новиною: