Навчання депутатів місцевого самоврядування. Чому професійне зростання важливе?

Децентралізація  в Україні, передача повноважень і ресурсів на рівень територіальних громад  ставить перед депутатами місцевих рад нові вимоги та виклики. Щоб створити комфортні умови життя для мешканців, місцева влада повинна мати не лише відповідні ресурси, але й уміти ефективно управляти ними. Саме від професіоналізму, рівня знань, компетенцій, відповідальності та вмінь місцевих депутатів залежить якість прийнятих ними рішень та  успішний розвиток територіальної громади. 

Із 2017-го року Програма USAID DOBRE у партнерстві з Інститутом Політичної Освіти впроваджує довгострокову і масштабну програму навчання депутатів, спрямовану на підвищення рівня якості роботи рад, отримання знань про повноваження, права та обов’язки депутатів задля успішної нормотворчої діяльності і прийняття суспільно важливих рішень. У рамках програми  проведено 107 семінарів для 777 депутатів із 78 об’єднаних територіальних громад Заходу, Сходу, Центру та Півдня України. Програма DOBRE разом із Інститутом політичної освіти не призупиняли роботу і під час карантину – провели два вебінари для 75 секретарів рад та 200 старост об’єднаних територіальних громад України.

Вебінар для секретарів рад

Вебінар для старост

Програма «Покращення спроможності депутатів та інших представників ОМС»  була розроблена за результатами дослідження потреб депутатів на основі опитування близько 500 респондентів-депутатів, ста глибинних інтерв’ю та трьох фокус-груп у 25 громадах. Аналіз даних дослідження на 95% підтвердив своєчасність запровадження комплексного навчання із метою поглиблення професійних компетенцій депутатів у об’єднаних громадах.  

 

Депутати-випускники спільної програми навчання, розробленої DOBRE та ІПО

 

30 тем, підкріплених практичними завданнями

Любомир Грицак, представник Інституту Політичної Освіти, переконаний в тому, що Програма DOBRE та ІПО  виконують важливу місію – навчають депутатів самовіддано, професійно, щиро та натхненно відстоювати інтереси громади.

«Інститут Політичної Освіти пишається співпрацею з Програмою DOBRE і вдячний  їй за  підтримку важливої складової демократичних перетворень – політичної освіти. Знайомство і робота з представниками депутатських корпусів 78-ми об’єднаних територіальних громад  демонструє нам, що в різних куточках України живуть небайдужі активні люди, які щиро вболівають за добробут своїх виборців. Знання, які отримують депутати на наших семінарах, дають їм можливість швидше і якісніше впроваджувати позитивні зміни у своїх громадах», – додає Любомир Грицак.  

 

 

Програма навчання базується на трьох важливих складових: детальному вивченні статусу, прав та обов’язків депутатів місцевих рад; розвитку стратегічного мислення та уміння оперувати бюджетними категоріями; поглибленому опрацюванні тем регулювання земельних відносин і житлово-комунального господарства.


Навчальний семінар для депутатів

 

Загалом навчальний курс передбачає вивчення 30 тем, підкріплених практичними завданнями. Депутати рад ОТГ зустрічаються на тренінгах, обмінюються досвідом, налагоджують зв’язки, вивчають кращі практики та аналізують зроблене у громадах.

 «Завдяки навчанню депутати Компаніївської селищної ради  змогли суттєво підвищити власний фаховий рівень і це поліпшило ефективність роботи місцевого самоврядування. Разом із депутатським корпусом нам вдалося трансформувати отримані знання у реальні справи: наприклад, розробити проєкт рішення «Про затвердження Правил благоустрою Компаніївської селищної ради Кіровоградської області», який  згодом було винесено на розгляд сесії селищної ради та затверджено. Це дало змогу майже втричі збільшити кількість укладених угод на вивіз побутового сміття, ліквідувати  значну кількість стихійних сміттєзвалищ, покращити екологічну ситуацію, підвищити рівень свідомості громадян у поводженні зі сміттям, збільшити надходження до комунального підприємства, що дозволило покращити якість обслуговування населення», – ділиться  враженнями Юрій Панасюк, секретар Компаніївської селищної ОТГ (Кіровоградська обл.), учасник навчання.

 

Звітування перед виборцями – відкритість роботи місцевої ради

Важливим аспектом у діяльності депутатів місцевих рад є звітування перед своїми виборцями. Так, депутати Вознесенської міської об’єднаної територіальної громади на сесії ради використовуючи отриманні під час навчання знання, затвердили рішення «Про внесення змін до Регламенту Вознесенської міської ради сьомого скликання» та «Про проведення звітів депутатів Вознесенської міської ради сьомого скликання перед виборцями»У прийнятих рішеннях детальніше  визначено формат звітів: депутати мають оприлюднити відомості про власну діяльність у раді та її органах, про роботу на виборчому окрузі, про розроблені і підтримані радою проєкти рішень та про хід їх виконання. Окремо передбачено і порядок висвітлення звітів.

Переглянути документи

Регулярна звітність депутатів регламентується та запроваджується і в інших громадах. За цим ретельно стежать Молодіжні ради, створені в рамках програми DOBRE. За даними моніторингу, який провели Молодіжні ради громад, депутати Баштанської, Нижньовербізької, Пядицької, Дзвиняцької, Старобогородчанської, Білоберізької, Ланчинської, Печеніжинської, Тлумацької, Більшівцівської об’єднаних територіальних громад ретельно  виконують норми законодавства і публікують звіти у  засобах масової інформації. На сайті Ланчинської ОТГ, наприклад, створено окремий розділ для оприлюднення звітів депутатів Ланчинської селищної ради за 2019 рік.

Переглянути звіти депутатів Ланчинської ОТГ

За даними 2019 року у Тлумацький ОТГ прозвітувало 25 депутатів громади.  І це стає гарною практикою відкритості роботи ради і поінформованності мешканців про діяльність депутатського корпусу. 

 

Від освіченості депутатів виграє громада 

Депутати удосконалюють свої знання, змінюють підходи до організації своєї роботи, стають ініціативнішими, частіше користуються ефективним інструментами – депутатським зверненням і  запитом, готують більше проєктів рішень, спрямованих на вирішення актуальних питань життєдіяльності територіальної  громади. На це спрямовані спеціальні семінари і тренінги, розроблені ІПО в рамках програми DOBRE. 

 «Навчання Інституту Політичної Освіти в рамках Програми DOBRE змінило не тільки моє ставлення до роботи, воно змінило і моє розуміння депутатства. Я сміливо почала втілювати на практиці свої знання. Готую аргументованіші та змістовніші депутатські звернення, прискіпливіше вивчаю проєкти рішень. Відчуваю велику відповідальність при розгляді звернень від громадян та вирішенні порушених ними проблем. Звітування перед виборцями стало нормою як для мене, так і для мешканців мого округу. Величезна подяка програмі DOBRE та Інстититу  Політичної Освіти за надану можливість розвитку». – розповідає  Родіка Юзькова, депутат Чаплинської селищної ОТГ (Херсонська обл.), учасниця навчань DOBRE.                                   

І ще одна ілюстрація позитивних змін в роботі Володимира Чугаєвського, секретаря Борщівської міської ОТГ (Тернопільська обл.), учасника навчань DOBRE.

«Окрема подяка організаторам за підбір тематики семінарів, оскільки сфера комунальної інфраструктури в умовах децентралізації є однією із найболючіших і найпроблемніших. У цій сфері нам вдалося  застосувати ряд новацій, з якими ми ознайомилися  під час семінарів,  особливо в організації водопостачання та водовідведення, застосуванні енергозберігаючих технологій, використанні сучасних інформаційно-технічних засобів».  

Бути ефективним депутатом – відповідальна робота. Навчальна програма Інституту Політичної Освіти в рамках Програми DOBRE допомагає депутатам об’єднаних територіальних громад професійно здійснювати депутатські повноваження, підвищити якість роботи  місцевих рад та прийнятих рішень  для розвитку громад і створення умов для  життя  мешканців.

 «Рівень знань, які отримують депутати органів місцевого самоврядування на семінарах Інституту Політичної Освіти в рамках Програми DOBRE, сприяє підвищенню якості роботи об’єднаної територіальної громади і дозволяє приймати рішення не лише за наявних, сталих, процедур, а й юридично зважені та актуальні…» – вважає експерт ІПО, адвокат із двадцятирічним досвідом Андрій Березняк (м.Херсон).

Усі учасники навчань відзначають тіснішу комунікацію між депутатами. Вони стали справжніми командами місцевого самоврядування. Не менш цінними є і зав’язані дружні стосунки з депутатами інших громад, налагоджені співпраця та обмін досвідом, спільна робота для розвитку громад.

Читайте також: Як бути ефективним депутатом: посібник для депутатів

Теги:

навчання

Джерело:

Український кризовий медіа-центр

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...