Все тільки починається: які закони потрібні для продовження децентралізації

Новий адмінтерустрій держави – фундамент справжньої децентралізації. А стіни, покрівля та внутрішнє наповнення – це чітке розмежування повноважень між органами державної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування всіх рівнів та достатнє ресурсне забезпечення повноважень. Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода під час онлайн-обговорення питань законодавчого забезпечення децентралізації владних повноважень та деконцентрації ресурсів, яка відбулася 17 липня.

В нараді взяли участь представники Асоціації міст України, Асоціації районних та обласних рад,  Асоціації об’єднаних територіальних громад, ГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення», ГО «Український центр незалежних політичних досліджень», експерти Офісу підтримки реформ при Мінрегіоні та експерти Програми U-LEAD з Європою.

Нагадаємо, майже місяць тому Мінрегіон оприлюднив для громадського обговорення 4 проекти законів, які є невід’ємною частиною правової основи реформування місцевого самоврядування. Мова йде про:

  • проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації та розмежування повноважень органів місцевого самоврядування»;
  • проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації та розмежування повноважень органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади»;
  • проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо приведення у відповідність положень податкового законодавства у зв’язку із реформуванням адміністративно-територіального устрою»;
  • проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансового забезпечення повноважень органів місцевого самоврядування».

Пропозиції та зауваження, які надійшли від громадськості та зацікавлених сторін щодо цих законопроектів, Мінрегіон проаналізував та залучив для доопрацювання проектів названих документів всеукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування і експертне середовище.

«Ці законопроекти, після того як їх прийме парламент, і визначать справжнє обличчя децентралізації: які повноваження та на яких рівнях місцевого самоврядування й виконавчої влади, і яке фінансове, ресурсне забезпечення повноважень. Кожен рівень має чітко знати, за що саме несе відповідальність і з яких джерел наповнюватимуться місцеві бюджети. Всі громади – міські, сільські, селищні повинні мати однаковий набір повноважень і однакові можливості для наповнення бюджетів», - сказав заступник Міністра.

За його словами, Мінрегіон невдовзі планує провести серію публічних обговорень питань розмежування повноважень та ресурсного забезпечення, а вже у вересні – спрямувати законопроекти на розгляд Верховної Ради.


Відеоконференція проходила на пратформі Bluejeans за сприяння Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні».

17.07.2020 - 16:24 | Переглядів: 12852
Все тільки починається: які закони потрібні для продовження децентралізації

Приєднані зображення:

Теги:

законодавче забезпечення В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...