Молодіжна рада та Культурний центр Єловицьких - ініціативи, що змінюють Лановецьку ОТГ

Чимало гучних слів сказано у сторону молоді, яка має сама проявляти активність, пропонувати ідеї та ініціювати важливі рішення у громаді. Та на практиці не все так просто. Молодь не завжди знає, як зробити перший крок. Тому для ефективного впровадження молодіжної політики у громадах його може зробити влада. Саме така історія відбулася у Лановецькій ОТГ, що на Тернопільщині.


Об'єднання у громаду дало можливість Ланівцям та селам, які увійшли до ОТГ, вийти на зовсім інший рівень управління та фінансового забезпечення. Так, на початку працювали над розвитком освіти, медицини,  благоустрою, міжнародних відносин. Менш, ніж за рік роботи були помітні перші вагомі результати. Зокрема, у 2018 році свої двері відкрили інклюзивно-ресурсний центр та міський центр первинної медико-санітарної допомоги. На базі Лановецької ЗОШ №2 побудували футбольне поле із штучним покриттям, налагоджувався системний збір сміття з домогосподарств, в тому числі і у селах, а також виділялися кошти на ремонт у школах.

 

Жодного рішення для молоді без молоді: старт молодіжки

Тим часом молодь почала активно себе проявляти у громаді. Зокрема, організовували велопробіги, долучалися до організації Дня міста, приходили до міського голови із своїми ідеями. Усі розуміли, що для того, щоб молодіжна політика впроваджувалася ефективно, потрібно долучати її стейкхолдерів — саму молодь.

“Жодного рішення для молоді без молоді”, - таким гаслом розпочав міський голова Роман Казновецький активно розвивати ідею створення молодіжки. В кінці 2018 року сесією міської ради прийняли положення про Молодіжну раду при Лановецькій міській раді, у січні-лютому — провели онлайн набір, а вже у березні 2019 року відбулося її перше засідання. До складу молодіжки увійшло 20 абсолютно різних людей — 15-річні та 30-річні, школярі, студенти, підприємці, юристи, вчителі, молоді мами, письменник і навіть байкер. Молодіжним головою одноголосно обрали активного та творчого Юрка Матевощука, на чолі з яким і розпочали працювати.

 

Місце зустрічі: Культурний центр Єловицьких

Важливу роль у діяльності молодіжки відіграла на старті і відіграє досі  програма USAID  DOBRE. Перші тренінги, перший виграний проєкт та грант Молодіжна рада отримала саме завдяки участі громади у цій програмі. Сьогодні на етапі реалізації великий молодіжний проєкт відпочинковий майданчик з інклюзивними елементами “Твій безмежний простір”. Уже найближчим часом Молодіжна рада, за підтримки програми USAID DOBRE та міської ради, готується його відкривати.

Вагомою подією у житті громади та Молодіжної ради стало відкриття Культурного центру Єловицьких в рамках святкування Дня міста Ланівці - 28 липня 2019 року. Центр став місцем зустрічей молодіжки, їх офісом та просто комфортним простором для відпочинку. Усі чергові та позачергові засідання, підготовка до заходів, зустрічі із молоддю та владою відбуваються саме у центрі Єловицьких. До того ж директором установи став Юрко Матевощук, голова Молодіжної ради.

Сьогодні тут збираються і молоді, і зрілі, і зовсім маленькі. За 9 місяців роботи ланівчани переглянули тут близько 70 фільмів та мультиків, та найперший показ став особливим.

“Першим фільмом у центрі хотілося показати свою позицію — ми дивимося якісне українське та іноземне кіно з дотриманням авторських прав. Я обрав “Сторожову заставу”, бо це сімейний фільм, який охоплював широку цільову аудиторію, що ідеально, як для першого заходу. Головний принцип, за яким показуємо фільми у Культурному центрі Єловицьких — офіційний дозвіл на демонстрацію. Для мене важливо дотримуватися політики авторських прав. Ми активно співпрацюємо із Тернопільською кінокомісією, Держкіно України, компанією “Артхаус Трафік” та українськими режисерами. Прямі трансляції футбольних матчів транслюються із дозволу телеканалів "Футбол”, - розповідає директор центру та молодіжний голова Юрко Матевощук.

Уже традицією стали покази мультиків у п'ятницю та фільмів у неділю. “Скоро нам знадобиться більший зал”, - жартома жаліється Юрко. А глядачів справді щоразу стає більше — так, що приміщення, розраховане на 120 людей видається крихітним.

Чимало подій у Культурному центрі Єловицьких організовує Молодіжна рада. Особливо любить молодь інтеграційні заходи, які уже двічі проходили у центрі - “Lanivtsi Praznyk Party” і “St. Nikolas Day”. Ці події поєднали у собі декілька напрямів — літературу, неформальну освіту, музику, кіно і навіть спорт. Формат спільного святкування дозволяє краще познайомитися із молоддю громади, її інтересами та захопленнями, а ще відчути себе одною молодіжною командою громади.

З першого дня функціонування центру майже жодної події не пропустила Тетяна Демчук, мешканка Ланівців: “Культурний центр Єловицьких урізноманітнює моє та родинне дозвілля, дає можливість в приємній атмосфері, гарно та з користю провести вільний час, а також навчити дітей поводити себе з повагою до інших у таких місцях. Ця локація дозволяє відновити давно забуті враження про заповнені зали при перегляді мультфільмів, фільмів, концертів, різноманітних майстер-класів та інших подій з дитинства. Різноманіття заходів вражає — і діти, і підлітки, і дорослі можуть знайти щось для себе. Приємно, що є люди, які витрачають свій вільний час і викладаються на всі 200% для того, щоб мешканці громади комфортно, цікаво, змістовно провели своє дозвілля”.

    

Перший склад Молодіжної ради

Перший перегляд фільму у Культурному центрі Єловицьких "Майстерня громадської участі" у с. Загірці

Виходимо у люди: робота із громадськістю

Працює Молодіжна рада і у напрямі залучення громадськості, зокрема улітку 2019 року за підтримки програми USAID DOBRE, ФРГО “Західноукраїнський ресурсний центр” та Лановецької міської ради організувала інформаційну кампанію “Майстерня громадської участі”. В її рамках відбулося шість зустрічей по селах громади та у м. Ланівці, під час яких молодіжні радники розповідали населенню про “Громадський бюджет”, можливості, які пропонує цей інструмент участі  та мотивували писати проєкти. Для цього молодь розробила інформаційні постери та буклети із відповідями на найпоширеніші питання про участь у “Громадському бюджеті”. Для залучення молоді до інформаційної кампанії організували велопробіг до Дня молоді. Усіма заходами “Майстерні громадської участі” було охоплено 150 людей. В результаті на “Громадський бюджет-2020” отримано 10 заявок із громади, при цьому усі вони із різних населених пунктів.

Формат велопробігу так сподобався учасникам, що за два місяці організували схожий захід вдруге, на який запросили друзів із Молодіжної міської ради м. Теребовлі. Маршрут велопробігу “Твоя Незалежність” склав майже 30 км та простягнувся за межі громади до села Молоткова Лановецького району. Це була спортивно-історична мандрівка із польовою кухнею та екскурсією до музею “Молотківська трагедія”. Молодь важко зацікавити подіями у патріотичному дусі, але завдяки велопробігу учасники не лише гарно та здорово провели час, а й познайомилися ближче з історією свого краю. Для молодіжних рад Теребовлі та Ланівців велопробіг став ще й кроком для налагодження співпраці.

Долучалася Молодіжна рада і до організації інтеграційних зустрічей “Посиденьки з міським головою” у с. Юськівці та с. Якимівці, а також інформаційної кампанії “Впливай на бюджет своєї громади!”, для якої разом з учнями шкіл зняли  відео “Що таке бюджет громади?”.

Про свої враження від події розповідає Вікторія Рубець, старшокласниця та постійна відвідувачка Культурного центру Єловицьких: “Відвідавши захід "Впливай на бюджет громади", я зрозуміла, що молодь також може пропонувати якісь ідеї та заходи, на які громада може виділити кошти . На мою думку, це дуже правильне рішення від влади, тому що молодь також хоче допомогти розвивати громаду і саме ми, як сучасне покоління, можемо подати справді цікаві та незвичайні ідеї”.

Також уже двічі Молодіжна рада брала на себе ініціативу та встановлювала тематичні фотозони. Одну до Дня міста на вулиці, іншу — до новорічних свят у центрі Єловицьких.

У березні цього року у культурному центрі презентували гру-монополію “Лановецька громада”, розробниками якої є Молодіжна рада, за підтримки програми USAID DOBRE та ФРГО “Західноукраїнський ресурсний центр”. На один вечір центр Єловицьких перетворився на інтелектуальний ринг, де боротьба велася за об'єкти громади.

“Враження від презентації монополії Лановецької ОТГ тільки найкращі. Дуже сподобалося грати в цю гру. Раджу всім відвідувати такі заходи, адже вони приносять користь, не тільки задоволення, а й розвивають бізнес навички та фінансову грамотність”, - ділиться Дарина Остап’юк, яка задля участі у презентації приїхала із своїми друзями за 10 км із села Загірці.

 

Велопробіг  до Дня молоді Велопробіг  "Твоя Незалежність"

Через навчання до успіху: участь у проєктах

Голова молодіжки Юрко Матевощук та молодіжні радники Олена Пасєка, Василь Редька та Настя Горобець є учасниками навчальної програми “Молодіжний працівник в ОТГ”, яка реалізовується Міністерством молоді та спорту України спільно з програмою DOBRE. До робочої групи “Молодіжного працівника в ОТГ”, окрім радників,  увійшли і активні мешканки громади - працівниця районного суду Тетяна Демчук та психологиня дошкільного закладу, членкиня комісії із захисту прав дітей Віра Вигонна.

“Для роботи із молоддю важливий професійний поступ”, - вважає учасник програми та радник Василь Редька. Тому група активно працює над завданнями “Молодіжного працівника в ОТГ”. Зокрема, зроблено дослідження потреб молоді та мапу молодіжної інфраструктури громади, згідно із якими розроблено план розвитку молодіжної роботи, який у грудні презентували на зустрічі із молоддю та активно втілюється у життя, незважаючи на карантин. Сьогодні Молодіжна рада і група “Молодіжного працівника в ОТГ” адвокатує внесення змін у програму “Розвиток молоді Лановецької ОТГ на 2019-2020 рр.” у частині дофінансування програми. Ці кошти будуть спрямовані на реалізацію проєкту “Академія молодіжного лідерства”, який передбачає серію профорієнтаційних тренінгів, та здійснюється за підтримки програми USAID DOBRE та ФРГО “Західноукраїнський ресурсний центр”.

Спільним досягненням Культурного центру Єловицьких і Молодіжної ради є відбір команди у 10-ку кращих до проєкту “Прокачай молодіжний центр своєї громади”, який організовує програма USAID DOBRE та ГО “Молодіжна платформа”. В рамках цього проєкту зроблено дослідження потреб молоді щодо послуг Культурного центру Єловицьких, а також план роботи. Під час карантину учасники активно проходять тренінги, на яких навчають працювати у молодіжних центрах. В рамках навчання розроблено рекламну презентацію про Культурний центр Єловицьких та план виходу із карантину, який допоможе почати роботу після тривалої перерви.

 

Посиденьки з міським головою
у с. Якимівці

Впливай на бюджет своєї громади.
Учасниці залишають свої пропозиції до бюджету громади на 2020 рік

 

Не розвагами єдиними: робота із нормативно-правовою базою

Важливою частиною роботи Молодіжної ради є робота над місцевими політиками, що стосуються молоді. Зокрема, за участі молодіжки розроблено і затверджено цільову програму “Розвиток молоді Лановецької міської ОТГ на 2019-2020 роки” та  Стратегію розвитку молодіжної політики громади на 2020-2022 роки. Молоді люди разом із відповідальними службовцями вирішували, які заходи включити до програми, як розподілити виконавців, кого потрібно залучити, щоб програма відповідала потребам молоді і пріоритетам розвитку громади. Саме так, вважають радники, утверджується сталість молодіжної роботи та її перспективи.

 

Радники з Беррі Рідом на фоні фотозони, зробленої молодіжкою Гра-монополія “Лановецька громада”

 

Долати виклики: на шляху до становлення

Не обійшлося у роботі Молодіжної ради та Культурного центру Єловицьких і без труднощів. Перш за все, було складно здобути довіру та лояльність населення.

“А яка у вас заробітна плата? А коли ви у Ланівцях зробите місце для відпочинку молоді?  Ну, ви ж Молодіжна рада — ви маєте щось робити для нас! Хоч я у Культурному центрі Єловицьких не був, але точно знаю, що там нічого цікавого не відбувається. Краще б гроші на дороги потратили!” Такі вислови чули радники на свою адресу. Та сьогодні більшість розуміє, чим займається молодіжка і що 20 волонтерів, які працюють на благо громади — це реальність, а не фантастика.

Культурний центр ще швидше здобув прихильність громади, адже контент, який він пропонує, це не просто культурна програма, а події, які спонукають розвиватися, активно долучатися до громадського життя та бути патріотом тут і зараз.

 

Голова Молодіжної ради доповідає на сесії
про програму “Розвиток молоді на 2019-2020 рр”

Молодіжна рада на зустрічі із міським головою Романом Казновецьким
а першим заступником Русланом Задереєм

Неабияким викликом став для Молодіжної ради та Культурного центру Єловицьких карантин. Чимало планів полетіло шкереберть. Та вони не зупиняються, а працюють над удосконаленням внутрішньої кухні: пишуть грантові заявки,  працюють над комунікацією у форматі онлайн та розробляють плани на липень.

“Цей період став для нас викликом — ми звикли працювати вживу, бачити емоції людей, запитувати враження. Але сьогодні активно налагоджуємо роботу онлайн: у соцмережах ділимося ідеями, чим зайнятися на карантині, проводимо челенджі у інстаграм-сторіс, влаштовуємо прямі ефіри із цікавими людьми та будуємо плани”, - ділиться Юрко Матевощук.

А планів виявляється у них чимало. Зараз активно твориться програма профорієнтаційної школи “Академія молодіжного лідерства”, яка передбачає серію тренінгів для старшокласників. Також заплановано відкриття молодіжної відпочинкової зони з інклюзивними елементами “Твій безмежний простір”. Окрім цього, Молодіжна рада планує завершити презентаційний тур із грою-монополією “Лановецька громада”.

За участі Молодіжної ради у культурному центрі планують заснувати два клуби — читацький та настільних ігор. Також планується переформатувати його із подієвого на постійно діючий, адже сьогодні відвідувачами найбільше цінується відкритість, до чого і прагне як молодіжка, так і Культурний центр Єловицьких. Попереду тривалий шлях, який можливо подолати лише із підтримкою справжніх друзів, якими є для них є мешканці Лановецької громади.


Подяка співавторам історії: Олені Пасєці, прес-секретареві відділу інформації та комунікацій з громадськістю Лановецької міської ради, Юрію Матевощуку, директору Культурного центру Єловицьких.

Теги:

молодь

Область:

Тернопільська область

Громади:

Лановецька територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

07 березня 2024

Як Мостиська громада залучає мешканців до цивільного захисту

Як Мостиська громада залучає мешканців до...

Мостиська громада, що на Львівшині, за допомогою міжнародних партнерів створила добровільну пожежну команду у селі...

22 лютого 2024

«Мало – просто щось купити дітям. Їм треба голос». Як у Терешківській громаді працюють зі шкільним бюджетом

«Мало – просто щось купити дітям. Їм треба...

Авторка: Марія Булейко (Марковська) У 2018-му році до Терешківської сільської громади, що на Полтавщині, увійшли...

22 лютого 2024

«Треба вирішувати проблеми спільно, а успіхами ділитися з іншими». DECIDE розвиває співробітництво громад у сфері освіти

«Треба вирішувати проблеми спільно, а успіхами...

Швейцарсько-український проєкт DECIDE не тільки активізує життя громад, а ще й стимулює їх до створення спільних...