Невелика, але спроможна. Шахівська ОТГ надихає на об’єднання

 

Шахівська ОТГ була першою сільською громадою, створеною у Донецькій області в 2015 році, на першій хвилі децентралізації. Тоді життя в новому форматі обрали три тисячі сільських жителів. Невелика, але спроможна Шахівська ОТГ з тих пір у вирішенні  багатьох питань була першою на Донеччині серед сільських громад.  Що нового з’явилось у Шахівській ОТГ за минулий рік, як змінилась інфраструктура чи покращилось життя сільських жителів, цікавився разом з журналістами Донецький офіс Програми «U-LEAD з Європою».


 

До громади доєднався Золотий Колодязь

У грудні минулого року Шахівська ОТГ першою в регіоні провела приєднання до об’єднаної громади сусідньої Золотоколодязької сільради. Наприкінці року відбулись довибори депутатів, тепер громада знову вчиться жити в новому, трохи збільшеному форматі.

Цього чекали майже два роки, обговорення та рішення сесії були прийняті, залишалось провести вибори. Вже були готові піти на вибори в 2018 році, про їх проведення  навіть оголосила ЦВК, але довелось відтермінувати, через безпекову ситуацію в Донецькій області. Довиборів дочекались лише в 2019 році.

У 2015 році в Шахівську ОТГ об’єднались 14 сіл з Добропільського району. Після доєднання Золотого колодязя додались ще 8 сусідніх сіл. Загальна кількість населення громади виросла, тепер їх 4,2 тис. жителів.

Кількість депутатів теж виросла, замість 14 їх стало 21. Уже відбулась сесія сільради за участю нових депутатів від Золотого колодязя. Колишній голова сільради Тетяна Сидоренко стала виконувати обов’язки старости.

«Збільшилась територія та населення Шахівської ОТГ, - розповідає Людмила Омельченко, секретар  сільради. – Виріс і бюджет громади. Рішенням сесії ми об’єднали бюджети. На 2020 рік він становить 91,7 млн грн, з яких 78 млн грн – власні доходи. Глинодобувні підприємства – основні, хто наповнює бюджет об’єднаної громади».

 

Секретар сільради Людмила Омельченко

 

Наблизити життя в приєднаних селах до рівня того, який за чотири роки вже зробили в Шахівській ОТГ – головне завдання перед місцевим самоврядуванням. У Золотому колодязі, в приміщенні сільради, створюють віддалене робоче місце адміністратора ЦНАПу. Місцевим жителям не доведеться їхати в Шахівський ЦНАП, документи можна здати на місці, навіть певні послуги отримати відразу. Наразі триває конкурс на посаду адміністратора.

«Зробити транспортне сполучення з адміністративним центром громади, відремонтувати дороги,  провести вуличне освітлення, налагодити водопостачання та вивіз сміття – ці питання треба першочергово вирішувати в Золотому колодязі», - зазначає Людмила Омельченко.

 

Бебі-бокси та безкоштовне харчування в школі

Третій рік поспіль у громаді реалізується проєкт «Здорова дитина - щаслива мати». Коли в сім’ї народжується дитина, місцем проживання якої реєструють Шахівську громаду, від сільського бюджету їй дарують «придане. До бебі-боксу входить одяг для новонародженої дитини, ковдра, прилади для купання, іграшки, пляшечка для молока, корзина для білизни. Загальна вартість набору складає 3,5 тис. грн. Враховують і стать дитини, є набори і для хлопчиків і для дівчат » (Нагадаємо, замість «пакунку малюка» від держави у Донецькій області видають гроші, - Ред.).

 

Бебі-бокс від громади

 

Місцевий дитсадок «Тополька» відвідують 53 дитини. Дошкільний заклад переповнений, дітлахів привозять з п’яти сіл громади як шкільним автобусом, так і батьки самостійно. Минулого року за рахунок місцевого бюджету тут утеплили будівлю, зробили благоустрій території, замінили каналізацію.  Встановили альтанки та сцену для виступів на дитячі свята. Загалом вклали майже 1,2 млн грн. Цього року планують провести внутрішній ремонт.

 

Дитячий садок Шахівської ОТГ

 

 Подвір'я дитячого садка  Вихованці дитсадка мають власну сцену

 

Продовжує оновлюватись і Шахівська опорна школа. Капітальний ремонт зробили за рахунок обласного бюджету, за ці ж гроші закупили частину обладнання. Кожного року власними силами громада докуповує те, чого не вистачає школі. Тут є власний 3D-принтер, сучасний фрезерувальний станок, єдиний на всю Донецьку область серед навчальних закладів.

 

 Шахівська опорна школа оновлюється Учні молодших класів харчуються безкоштовно
Кабінет в опорній школі  Кімната відпочинку для молодших школярів

Велику увагу приділяють спорту. На території школи відкрили футбольне, волейбольне поле, тенісний корт.

 

Спортивні поля громади

 

Усі учні молодших класів тут харчуються безкоштовно, за рахунок сільського бюджету. Діти пільгових категорій старших класів також забезпечені безкоштовним харчуванням. Їдять двічі на день, вартість цих порцій на одного учня складає 40 грн.

У школі 180 дітей, з них 110 харчуються за рахунок сільського бюджету, - розповідає директорка школи Галина Лягуша. – Для решти дітей вартість порції складає лише 8 грн. Можна купити на вибір або першу, або другу страву. Влітку сільськогосподарське підприємство «Перспектива» привезло нам овочі, безкоштовно допомогло школі.

 

Директорка школи Галина Лягуша

 

Оптимізація освіти

Наприкінці минулого року Шахівська сільрада прийняла рішення про оптимізацію школи в селі Никанорівка. Її відвідують лише 17 учнів. Як закінчиться поточний навчальний рік, її закриють. Дітей та учителів  переведуть до Шахівської опорної школи. Що робити з будівлею Никанорівської школи, будуть вирішувати. Поблизу знаходиться заказник «Гектова балка», отже, можна зробити туристичний центр та розвивати туризм у сільській громаді.

Шахівська опорна школа не буде єдиним учбовим закладом на всю громаду. Своя школа залишиться у Золотому колодязі, бо село не має належного транспортного сполучення з центром громади. Поки ця школа знаходиться в спільній власності  теритоіральних громад Добропільського району, після закінчення учбового року її забере Шахівська ОТГ.

 

За паспортом їдуть з Маріуполя

Найпопулярніша послуга в Шахівському сільському ЦНАПі – оформлення закордонних паспортів. За документом до села в Добропільському районі їдуть жителі Дружківки, Краматорська, Доропілля, навіть з Маріуполя, Харківської та Дніпропетровської областей. Приваблює невеличка в порівнянні з містами черга, можливість записатись по телефону та потрапити без попереднього запису, якщо встигають оформити тих, хто по черзі.

Шахівський Центр адмінпослуг відкрився у вересні 2018 року, вже з листопада тут почали оформлювати паспорти. За цей період видали 1,2 тис. закордонних паспортів.

 

До сільського ЦНАП їдуть жителі Дружківки, Краматорська, Доропілля, навіть Маріуполя, Харківської та Дніпропетровської областей

 

«Закордонний паспорт може оформити в ЦНАП будь-який громадянин України, незалежно від місця реєстрації, - розповідає Анна Омельченко, начальниця Шахівського ЦНАП. Якщо паспорт для виїзду за кордон вперше оформлює людина, прописана на окупованій території, знадобиться більше документів для подальшої ідентифікації особи. Внутрішній паспорт у вигляді ID-картки, якщо вперше – оформлюється тільки за місцем реєстрації. Подальше оформлення можливе будь-де в міграційній службі або ЦНАП. У Шахівському ЦНАП видали 150 внутрішніх паспортів за весь період надання послуги».

Нещодавно Шахівська ОТГ встановила реєстр громади. Туди вже перенесли відомості з реєстру виборців, залишилось поновити інформацію, додати відомості про неповнолітніх. Функціонування реєстру громади дозволить пришвидшити надання послуг з реєстрацією місця проживання, зняття з реєстрації чи видачі довідок про склад сім’ї тощо.

Минулого року Шахівська громада отримала інституційну підтримку від Програми «U-LEAD з Європою» в напрямку модернізації роботи Центру адміністративних послуг. Спеціалісти проходили навчання, відвідали інші регіони, де функціонують успішні ЦНАПи з метою вивчення кращих практик надання адмінпослуг. На базі регіонального офісу Програми U-LEAD фахівці обласного департаменту економіки проводили навчання для адміністраторів ЦНАПів, у яких брали участь представники з Шахівської ОТГ.

 

Сміття вивозять регулярно

До об’єднання в селах не було організованого вивозу сміття. В 2016 році громада створила КП «Шахове 2016», основними напрямками роботи якого було вирішення питань водопостачання та вивіз сміття. За цей час встановили 200 контейнерів. За рахунок обласного екологічного фонду громада придбала два сміттєвози. Щомісячна плата за вивіз ТПВ складає 19 грн з людини. Відходи везуть на сміттєзвалище під село Світле Добропільського району.

Наразі закуповують ще 150 контейнерів, щоб до кінця року встановити їх навіть у найвіддаленіших селах, розповідає Олександр Сергеєв, спеціаліст з екології Шахівської сільради.

 

Олександр Сергеєв, спеціаліст з екології Шахівської сільради

 

Організовувати вивіз сміття тепер будуть і в селах Золотого колодязя, які доєднались до Шахівської ОТГ.

 

Медичні послуги стануть ближче

Триває капітальний ремонт місцевої амбулаторії в Шахівській громаді. Два роки поспіль на нього витрачали гроші інфраструктурної субвенції, таку ж суму додавали з місцевого бюджету. Вже готові покрівля, утеплення будівлі, благоустрій. Тривають внутрішні роботи, які планують завершити до травня. У відновлення амбулаторії за цей час вклали близько10 млн грн, повідомляє Олексій Шапко, заступник Шахівського сільського голови.

 

Олексій Шапко, заступник Шахівського сільського голови

 

Восени минулого року встановили пелетний котел – він економить бюджетні гроші, опалює приміщення ЦНАП і в подальшому буде опалювати амбулаторію.

Наприкінці минулого року в громаді створили некомерційне підприємство «Центр надання медико-санітарної допомоги». Раніше питаннями медицини опікувалась районна рада, тепер це робитиме Шахівська сільська рада. Шукають сімейного лікаря, готові дати зарплатню в 25 тис. грн, допомогти з житлом.

 

Капітальний ремонт амбулаторії Шахівської ОТГ

 

Загалом у громаді буде три лікарі, в тому числі з вузькою спеціалізацією. Те, що законодавство дозволяє зробити в галузі медицини, тут планують зробити, щоб максимально наблизити надання медичної допомоги місцевим жителям. Раніше в будівлі амбулаторії була лікарня, в тому числі зі стаціонарним відділенням. Як ефективно використати вільні приміщення нової амбулаторії, будуть вирішувати. В рамках реформування медицини громаді вдалось зберегти всю мережу ФАПів.

Теги:

кращі практики

Область:

Донецька область

Громади:

Шахівська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

07 березня 2024

Як Мостиська громада залучає мешканців до цивільного захисту

Як Мостиська громада залучає мешканців до...

Мостиська громада, що на Львівшині, за допомогою міжнародних партнерів створила добровільну пожежну команду у селі...

22 лютого 2024

«Мало – просто щось купити дітям. Їм треба голос». Як у Терешківській громаді працюють зі шкільним бюджетом

«Мало – просто щось купити дітям. Їм треба...

Авторка: Марія Булейко (Марковська) У 2018-му році до Терешківської сільської громади, що на Полтавщині, увійшли...

22 лютого 2024

«Треба вирішувати проблеми спільно, а успіхами ділитися з іншими». DECIDE розвиває співробітництво громад у сфері освіти

«Треба вирішувати проблеми спільно, а успіхами...

Швейцарсько-український проєкт DECIDE не тільки активізує життя громад, а ще й стимулює їх до створення спільних...