«ЦНАПи викристалізовують реформу місцевого самоврядування», - Денис Шмигаль на конференції «Наближаючи послуги»

 

Адміністративні послуги – їх якість та доступність, що є елементом комфорту для мешканців будь-якої громади,  – у фокусі реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Всі, без винятку, громади в найближчі перспективі – це громади, які здатні надавати необхідний  пакет адміністративних послуг своєчасно, з належною якістю за прийнятним рівнем адміністративного збору.  Про це йшла мова на конференції в Києві «Наближаючи послуги», присвячена середньостроковим результатам напряму з покращення якості надання адмінпослуг Програми «U-LEAD з Європою». 

Денис Шмигаль, Віце-прем’єр-міністр – Міністр розвитку громад та територій назвав реформу місцевого самоврядування найуспішнішою в Україні, посилаючись на дані соцдослідження підтримки реформи населенням. Центри надання адмінпослуг (ЦНАП) урядовець назвав тими, які «викристалізовують» реформу.

«ЦНАПи за своєю суттю є дійсно центрами громад. Вони викристалізовують реформу. Сьогодні в Україні створена близько 800 таких центрів. В майбутньому розраховуємо, що їх буде 1400 (ред.: орієнтовно стільки буде сформовано громад в Україні)», - сказав Денис Шмигаль.

За його участі 134 громадам-партнерам Програми «U-LEAD з Європою» відбулося вручення Меморандумів про співробітництво. Ці громади в найближчій перспективі зможуть відкрити сучасні Центри надання якісних послуг за підтримки Програми.

В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій акцентував, що за приналежністю, реформа місцевого самоврядування є реформою громад. 

«Чи стояло б сьогодні питання адмінпослуг в громадах без зміни самої системи місцевого самоврядування? Чи були б сьогодні доступні всі адмінпослуги на рівні громад без базової реформи? І чи варто сподіватися на те, що громади будуть спроможними, якщо на їх рівні не буде забезпечено всіх якісних послуг? Відповіді на поверхні. А якщо так, то це пояснює, чому стільки уваги держава приділяє питанню створення центрів надання адмінпослуг в громадах. І зворотній бік: тільки  спроможна громада, яка є такою за людським потенціалом, індексом податкоспроможності та іншими критеріями, здатна буде надавати якісні адмінпослуги. Така «опція» не факультативна, вона є обов’язковою для громад», - наголосив В’ячеслав Негода.

Важливо, що громади мають потужну підтримку Уряду та проектів міжнародної технічної допомоги у створенні сучасних ЦНАПів.

«Не всі громади мають змогу створити такі центри. Ми сьогодні працюємо над тим, щоб допомогти їм з методикою розрахунків, які покажуть, який саме ЦНАП потрібен тій чи іншій громаді. Це важливо, щоб не допустити ситуації, при якій такий центр стане фінансовим «тягарем» громади. Не всі громади за спроможністю однакові, і, в майбутньому, вони теж будуть різнитися між собою. Але всі громади мають надавати якісні послуги. Це потрібно враховувати і, при потребі, використовувати інструмент співробітництва громад. За його допомогою кілька органів місцевого самоврядування можуть об’єднувати зусилля і ресурси для створення спільних ЦНАПів, які надаватимуть мешканцям послуги», - сказав В’ячеслав Негода. 

Він також зауважив, що сьогодні є різні фінансові джерела, за допомогою яких громади можуть створити на своїй території ЦНАПи: субвенція на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад; Державний фонд регіонального розвитку, субвенція на соціально-економічний розвиток територій; міжнародні гранти.

Держава працює і над створенням механізму розрахунку вартості різних адміністративних послуг. Це важливо як з огляду на доступність таких послуг для всіх громадян, так і з огляду на самоокупність Центрів надання адмінпослуг.

Як повідомила Людмила Рабчинська, заступник Міністра цифрової трансформації, відомство працює над розробкою електронного інструменту, який допоможе прорахувати вартість тієї чи іншої адміністративної послуги. Сьогодні, за її словами, вивчається подібний досвід інших держав. Вона запевнила, що вже цього року громади отримають такий інструмент.

Теги:

В'ячеслав Негода Денис Шмигаль адміністративні послуги

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...