9,5 мільйонів мешканців громад отримуватимуть якісні адміністративні послуги завдяки підтримці Програми «U-LEAD з Європою»

 

9,5 мільйонів українців, переважно мешканці об’єднаних громад та малих міст, почнуть отримувати адміністративні послуги у сучасних центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП) завдяки підтримці Програми «U-LEAD з Європою». Команда напряму з покращення якості надання адміністративних послуг Програми представила результати відбору громад-учасниць та розробки для них технічних завдань на створення та модернізацію ЦНАП, здійснені протягом 2018-2019 років. Презентація відбулася 18 лютого на конференції «Наближаючи послуги», яка зібрала в Українському домі понад 400 лідерів громад, керівників ЦНАП та експертів у сфері надання адміністративних послуг.

Створення та модернізація в Україні належних ЦНАП є одним з двох ключових напрямків Програми «U-LEAD з Європою», яку фінансує Європейський Союз та його країни-члени Німеччина, Естонія, Данія, Польща та Швеція. Відповідно до технічних завдань, розроблених експертами Програми, до квітня 2021 року в громадах України запрацюють 816 точок доступу до адміністративних послуг: 490 належних ЦНАП та 326 віддалених робочих місць адміністраторів. Ці нові та модернізовані муніципальні служби надаватимуть мешканцям широкий спектр високоякісних адміністративних послуг у комфортних умовах поряд з домом. 11 з 490 ЦНАП будуть мобільними.

В рамках конференції відбулася церемонія вручення меморандумів про співпрацю 134 громадам-партнерам третього раунду Програми за участі високих представників Уряду України, Представництва ЄС в Україні та керівництва U-LEAD.

Денис Шмигаль, Віце-прем’єр-міністр - Міністр розвитку громад та територій України привітав очільників громад-партнерів Програми: «Одним з пріоритетів влади є забезпечення якісними адміністративними послугами кожного мешканця. Завдяки Програмі «U-LEAD з Європою» вже 2,5 млн українців можуть отримувати адміністративні послуги в комфортних умовах, а також запущено сім мобільних центрів, завдяки яким 450 тисяч мешканців мають доступ до якісних послуг поряд з домом».

 

 

Людмила Рабчинська, заступник міністра цифрової трансформації України звернулася до громад під час церемонії: «Наша головна ціль – змінити ставлення українців до держави і якості її сервісів. Ми маємо переконати суспільство в тому, що держава може бути зручною, непомітною і людяною. Тому до кінця 2020 року ми плануємо повністю змінити взаємодію людей з державою».

Фредерік Куне, перший радник Представництва ЄС в Україні, також привітав громади від імені Європейського Союзу. Пан Куне взяв участь у церемонії вручення Меморандумів та зазначив: «Європейський Союз всебічно підтримує Україну у впровадженні реформи децентралізації, зміцнюючи можливості громад у різних сферах управління. Це ключова реформа, яка розширює можливості громад і приносить пряму користь повсякденному життю українців. Належний центр надання адміністративних послуг покращує життя мешканців, наближаючи владу до людей та роблячи систему прозорою, доступною, інклюзивною та орієнтованою на клієнтів. Це зміцнює управління та підзвітність на місцевому рівні».

У конференції взяли участь Томас Польссон, генеральний директор Центру державних послуг Швеції та Поль Ларссон, голова департаменту Центру державних послуг Швеції. Вони поділилися досвідом Швеції зі створення висококласної системи надання адміністративних послуг як з точки зору державного підходу до регулювання, так і з точки зору операційної роботи шведських ЦНАП та ролі органів місцевого самоврядування в наданні якісних послуг мешканцям. Нагадаємо, що напрям з покращення якості надання адміністративних послуг для населення Програми «U-LEAD з Європою» координує Шведське агентство міжнародного співробітництва та розвитку Sida.

«U-LEAD з Європою» надає учасникам комплексну підтримку у створенні належних ЦНАП, яка включає інституційну та фізичну допомогу, навчання працівників ЦНАП, допомогу з інформуванням та залученням населення громад.

Станом на середину лютого у 24 областях України вже почали роботу 144 належних ЦНАП. Всі центри, створені за підтримки Програми, надають найбільш популярні серед громадян адміністративні послуги, є доступними для людей з інвалідністю та облаштовані дитячим куточком.

«Результати, представлені сьогодні, не були б можливими, якби не велике бажання та цілеспрямованість наших партнерів – об’єднаних громад України. Для нас, команди Програми U-LEAD, для наших донорів – Європейського Союзу та країн-членів Данії, Естонії, Німеччини, Польщі та Швеції – велика честь бути частиною вашої історії, але ви, і тільки ви, є справжніми її творцями», - підсумувала Сусанна Делланс, директор Програми «U-LEAD з Європою» від Sida.

В рамках конференції відбулися також п’ять паралельних семінарів на теми, які впливають на ефективну роботу ЦНАП та його сталий розвиток: інституційні виклики, корупційні ризики, енергоефективність будівлі ЦНАП, гендерний аспект надання послуг, інформування та залучення населення до роботи ЦНАП.

Приєднані зображення:

Теги:

адміністративні послуги

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...