Все ближче до завершення реформи: в Україні створено понад 1000 ОТГ (моніторинг Мінрегіону)

1002 об’єднані територіальні громади (ОТГ) з населенням більше 11 мільйонів людей сформовано в Україні станом на 10 листопада. Про це повідомили в Мінрегіоні, посилаючись на щомісячний Моніторинг процесу децентралізації та реформування місцевого самоврядування (ЗАВАНТАЖИТИ).

У 96 ОТГ з цієї кількості у грудні пройдуть перші місцеві вибори. Ще 23 ОТГ очікують рішення Центрвиборчкому про призначення на їх території перших місцевих виборів. 43 ОТГ утворилися з центрами у містах обласного значення.

24 райони в Україні повністю покриті ОТГ. З них по 4 райони в Дніпропетровській, Запорізькій та Хмельницькій областях. Ще 165 районів покриті ОТГ на 50% і більше. Менше 50% мають покриття ОТГ 198 районів.

А от у 78 районах досі не створено жодної об’єднаної громади. Найбільше таких районів у таких областях: Харківській – 12, Одеській – 10, Київській – 9, Кіровоградській – 9, Вінницькій – 6, Херсонській – 5, Донецькій – 5, Закарпатській – 4, Львівській – 4.

Загалом поза процесами формування спроможних громад залишаються 6389 місцевих рад.

Рейтинг областей щодо формування спроможних громад очолили Житомирська, Дніпропетровська, Хмельницька, Чернігівська та Запорізька області. На останніх позиціях рейтингу – Кіровоградська, Закарпатська,  Вінницька, Київська, Львівська області.

Тільки 8 областей мають затверджені перспективні плани формування територій громад, які покривають 100% їх території. Однак і ці  плани потребують коригування.

Нагадаємо, 8 листопада на селекторній нараді з питань реалізації програм і проектів регіонального розвитку Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук доручив головам обласних державних адміністрацій до 29 листопада завершити розробку проектів змін до перспективних планів формування територій громад областей, які охоплюють 100% території областей та відповідають Методиці формування спроможних територіальних громад. Очільники регіонів мають залучити до цієї роботи міжвідомчі регіональні робочі групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою областей. Проекти змін до перспективних планів області мають подати у встановленому законом порядку на розгляд Кабінету Міністрів України.

Також Прем’єр-міністр доручив Мінрегіону надати методично-консультаційну допомогу облдержадміністраціям у процесі розробки проектів перспективних планів формування територій громад областей.

8 листопада Президент України підписав Указ №837/2019 «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави», в якому, серед іншого, постановив Кабінету Міністрів України переглянути методику формування спроможних територіальних громад з урахуванням критерію розвитку оптимальної мережі соціальної інфраструктури та доступності публічних послуг, а також забезпечення в установленому порядку розроблення згідно з такою методикою, схвалення і затвердження актуалізованих перспективних планів формування територій громад областей.

В Указі також йдеться про те, що до 31 грудня 2020 року Уряд має розробити та внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону "Про місцеве самоврядування в Україні" (нова редакція).

Раніше «Децентралізація» повідомляла, що до 1 грудня кожна обласна державна адміністрація має сформувати спроможну мережу надання публічних сервісів і послуг.

Як реформується сфера адмінпослуг в громадах, соціальна і молодіжна політика, освітня і медична сфери, як будується інститут старост, розвивається міжмуніципальне співробітництво та інші дані секторальних реформ в контексті децентралізації  – у Моніторингу Мінрегоіну.

11.11.2019 - 16:37 | Переглядів: 20257

Приєднані зображення:

Теги:

моніторинг

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...