Секрети успіху амбітного проєкту Тростянецької ОТГ

Тростянецька селищна ОТГ Вінниччини була створена у 2018 році, налічує більше 8,5 тисяч  жителів та складається із двох населених пунктів – смт Тростянець і с. Демидівка. У селищній  раді працюють відповідні  структурні підрозділи, на її території функціонують комунальні підприємства, заклади освіти, триває процес передачі у комунальну власність Тростянецької  ОТГ установ бюджетної сфери. Лише рік,  як  громада  отримує фінансову підтримку від держави у вигляді прямих міжбюджетних  трансфертів, але вже має вагомі  здобутки. Про перші успіхи та перспективи  розвитку  говорили  у Тростянецькій ОТГ під час інформаційної зустрічі з питань комунікацій та діалогу, що пройшла за сприяння Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою».

 

 

Особливістю Тростянецької селищної громади є відкритість до спілкування на всіх рівнях  та залучення  мешканців до розвиткових проєктів. В ОТГ створено відділ промоції, комунікацій та грантової діяльності,  функціонує  сайт та цікава офіційна сторінка у соціальній мережі, створено громадську раду при селищній  раді, до якої увійшли 11 місцевих громадських спільнот, які беруть активну участь у заходах, проєктах та громадських  ініціативах.  Одним із найамбітніших проєктів, реалізованих в ОТГ, є спільна ініціатива з благоустрою публічного простору громади – площі з фонтаном та центральної площі і паркової зони селища Тростянець. Людмила Червонецька, голова Тростянецької ОТГ, розповіла історію  відродження  площі та паркової зони  і поділилась секретами  реалізації ідеї.

 

 

«Після  так званого «Ленінопаду» в громаді стало питання облаштування площі, де стояв пам’ятник. Було дві паралелі: побудувати новий пам’ятник або фонтан.  В громаді селищною радою було проведено опитування, анкетування в місцевих навчальних закладах, громадські обговорення та прийняте спільне рішення – будувати фонтан. За останніх  півстоліття це був перший такий проєкт. Варто сказати, що деяким районним чиновникам така ідея була не до вподоби.  Але, власне, це був бій за мрію людей. Так розпочались роботи, - розповідає Людмила Червонецька. - І коли будівництво дійшло до завершення, селищна рада запросила  жителів на толоку, щоб допомогти прибрати територію. Проте, на жаль, ніхто не прийшов. Над благоустроєм фонтанної площі  тиждень  працювали тільки працівники  селищної ради.

 

 

Такий приклад справив враження на жителів Тростянця і вже за кілька днів до ініціативної групи приєднались школярі, освітяни, депутати селищної ради, члени виконкому та мешканці громади. Нам вдалося реалізувати цей проєкт, але на досягнутому ми вже не могли зупинитися . Та й жителі селища хотіли подальших змін,а саме: реконструювати центральну площу, паркову та прибережну зони. Якщо повернутися до недавньої історії, то ще у 2016 році центральна площа селища була місцем паркування вантажних автомобілів зі зруйнованим асфальтним покриттям, а також пам’ятками архітектури і дизайном, яким уже виповнилося більше 50 років. Паркова зона також була здебільшого підтоплена поверхневими водами, там ріс очерет, а люди ходили протоптаною стежкою навпростець. За ініціативи селищної ради громадськими організаціями селища  було проведено соціологічне опитування щодо необхідності реконструкції даних об’єктів рекреації. І ми отримали результат – люди хочуть простір, де вони зможуть відпочивати родинами, гуляти з дитячими візочками, сидіти на лавочках, робити красиві фотосесії – це частинка життя кожної людини», - розповідає Людмила Червонецька.

 

 

Керівниці  Тростянецької ОТГ  вдалося заручитись підтримкою відомого вінницького архітектора Віталія Плясовиці, який створив проєктний ескіз центральної площі та паркової зони.  Під час будівництва було проведено складні гідротехнічні роботи, досліджено грунт для якісного ландшафтного дизайну,  висаджено 1000  вибагливих і рідкісних рослин – дерев, кущів, квітів, які добре прижились і стали прикрасою парку. Громада згуртувалась навколо реалізації ідеї.

 

 

«Це була перемога! Саме з цього почалась історія  відпочинкового комплексу селища Тростянець, який ми разом із жителями збудували поетапно протягом 2017-2019 років. Коли  ми почали приводити до ладу площу перед парком, також власними силами, люди вже йшли цілими командами, ми навіть турбувались, що у нас не вистачить лопат, відер. Це була важка праця – висадити дерева, зробити клумби, пересипати тонни землі. На етапі упорядкування площі  найзапекліші скептики зрозуміли, що варто долучитись, бо слава їх обійде…», - пригадує,  усміхаючись, Людмила Іванівна.

«Квіти, дерева, доріжки, клумби – це добре, але парк без людей не живе. Тож серед інфраструктури комплексу – відпочинкові зони, дитячі спортивні майданчики, скейт-парк, воркаут-майданчик, бювет, міні-озера, фонтани, затишні альтанки, скульптури та безліч інших принад. Ми продовжуємо упорядковувати територію, адже зона велика. Цього року висадили ще 50 дерев, а у планах – відкритий літній театр зі сценою та  відповідною акустикою, зони для пікніка, катамарани, батут для дітей», - пояснює голова Тростянецької ОТГ.

За словами Людмили Червонецької, в цілому,  роботи з будівництва парку коштували громаді 10,5  млн грн. «Ми писали проєкти з відродження паркового комплексу Тростянецької ОТГ.  Двічі отримували  фінансування від обласного екологічного фонду – це 2,5 млн грн. Потім подавали проєкти соціально-економічного розвитку», - повідомила керівниця громади.

Паркова зона Тростянецької громади вражає. Центральна площа ОТГ  змушує зупинитись тих, хто проїздить через селище та відвідати парк, місце, що притягує погляд і дивує.  Як невеликому містечку  вдалося  створити сучасний світ open-air відпочинку на місці занедбаного пустиря?  Людмила Червонецька, голова Тростянецької селищної ради, каже: «Секрет успіху такого  масштабного проєкту громади – це  довіра до влади, до людей  і єднання заради справжніх  змін на краще». А місцеві жителі  запевняють: якщо ви хочете  для своєї  громади трохи успіху, завітайте у Тростянець, відвідайте парк і обов’язково доторкніться до загадкового гнома чи їжака, які пильнують цілий вузлик щастя та вічного кохання.

Приєднані зображення:

Область:

Вінницька область

Громади:

Тростянецька територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

21 березня 2024

У двох громадах Харківщини відкрили Центри життєстійкості

У двох громадах Харківщини відкрили Центри...

Валківська та Кегичівська громади першими на Харківщині відкрили Центри життєстійкості для своїх мешканців. Відтепер...

21 березня 2024

Сприяти мобілізації, але не роздавати повістки: інтерв’ю зі старостою

Сприяти мобілізації, але не роздавати повістки:...

Як старості вибудувати роботу з жителями громади, завоювати їхню довіру і не зрадити очікування. Автор: Євген...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

07 березня 2024

Як Мостиська громада залучає мешканців до цивільного захисту

Як Мостиська громада залучає мешканців до...

Мостиська громада, що на Львівшині, за допомогою міжнародних партнерів створила добровільну пожежну команду у селі...