Об’єднавча сила децентралізації: Гніванська ОТГ

Інформаційна довідка

Гніваньська міська об'єднана територіальна громада утворена 22 листопада 2016 року шляхом об'єднання Гніванської міської ради Тиврівського та Демидівської сільської ради Жмеринського районів. Адміністративний центр — місто Гнівань. До складу громади входять місто Гнівань і 3 села: Грижинці, Демидівка та Могилівка. 29 жовтня 2017 року відбулися перші вибори Гніванської ОТГ. Міським головою обрано Володимира Кулешова. Склад ради  - 26 депутатів. Площа громади — 102,1 км², населення — близько 15 000 мешканців.

Лише за три роки свого існування Гніванська ОТГ пройшла шлях від формального об’єднання до правдивого згуртування не лише фінансів та ресурсів, але і енергії та зусиль мешканців. Здійснити це було не просто, адже прийшлося долати не лише адміністративні межі різних районів, але і ментальні відмінності мешканців міста та села. Але шлях узгодження інтересів пройдено, і настав час спільної роботи. Наразі Гніванська громада реалізує проєкти, про які навіть не мріяли мешканці населених пунктів, що утворили нову ОТГ.

Об’єднавча сила децентралізації: Гніванська ОТГ

Саме про це свідчать враження, які отримали представники регіональних ЗМІ Вінниччини, які 26 вересня відвідали Гніванську міську об’єднану територіальну громаду, яка є членом  Асоціації міст України, в рамках прес-туру «Досвід Гніванської міської   ОТГ  по  розвитку приєднаних територій». організованого Вінницьким регіональним відділенням АМУ в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), що реалізується за підтримки USAID.

За три роки центр громади м. Гнівань реалізував безліч проєктів та планів, про які міський голова Володимир Кулешов може розповідати годинами: асфальтування доріг, освітлення вулиць, водопостачання, садочки, школи, ЦНАП, заклади культури, енергоефективність… Але журналістів, понад усе, цікавило, як об’єднання відбилося на житті сіл, що разом із містом утворили спільну громаду.

Об’єднавча сила децентралізації: Гніванська ОТГ

Зокрема, мова іде про Демидівський старостинський округ. Центром округу є село Могилівка, яка ще декілька років тому не могла похвалитися особливими успіхами. Наразі здивувала якість асфальтування вулиць у центрі села, роботи з благоустрою на центральній площі, заміна мереж зовнішнього освітлення, проведення дротового інтернету, будівництво третьої черги водогону, сучасна школа на 150 учнів, яка потребує лише заміни вікон, і капітальний ремонт будинку культури та мистецтв «Калина», що до Нового року перетвориться на сучасний культурний центр, і в якому вже сьогодні кипить життя. На першому поверсі культурного центру відбувається ремонт приміщення, куди буде перенесена бібліотека та загальна зала для проведення громадських заходів. На другому поверсі вже функціонують гуртки та секції, які відвідують і діти, і дорослі. Для батьків, які очікують свою малечу з занять, облаштували комфортний хол з кавовим автоматом. Зі слів директорки закладу Ганни Панті, до будиноку культури з задоволенням приходять усі мешканці Могилівки, а вести гуртки запрошують викладачів з Гнівані і, навіть, з Вінниці.

Об’єднавча сила децентралізації: Гніванська ОТГ

Староста сіл Демидівка та Могилівка Юрій Мельник зауважує, що перш за все, його тішить те, що об’єднання в єдину громаду, об’єднало усіх мешканців села, які  побачивши позитивні зміни, самоорганізувалися, зібрали толоку та провели роботи з благоустрою площі та вулиць, вечорами приходили до будинку культури і разом ремонтували зал, прибрали усі звалища навколо громади, очистили посадки, впорядкували місця поховання.

Мешканці Могилівки щиро радіють з того, що не згаяли час та об’єдналися. Голова Гніванської ОТГ Володимир Кулешов зазначив: «Не дивлячись на наші успіхи, існує ще ряд проблемних питань. Але ми жодного разу не пожалкували, що вирішили об’єднатися. Головне, що ми не зупиняємося, продовжуємо всією громадою працювати, розвивати та прикрашати нашу територію і робити життя зручним та комфортним.».

 На думку виконавчого директора Вінницького регіонального відділення Асоціації міст України Владислава Філатова: «Немає універсальної формули успіхів для об’єднаних громад  – кожна має свій потенціал, свої можливості та ініціативи. Аби краще їх зрозуміти та поширити досвід реформ, Асоціація міст України і надалі буде організовувати  прес-тури та зустрічі, охоплюючи найрізноманітніші сфери життя громад».

Теги:

інфраструктура

Область:

Вінницька область

Громади:

Гніванська міська об’єднана територіальна громада Гніванська територіальна громада

Джерело:

Газета Місто

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...