Сотні гектарів облікованих земель дали Хрестівській ОТГ поштовх для розвитку

Про це йшлося під час громадських обговорень на тему: «Прозоре управління земельними та іншими ресурсами громади: влада-громада-бізнес», організованих Проектом USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку


Автор: Дмитро Синяк

Життя у Хрестівській ОТГ Херсонської області поділяється на «до співпраці з USAID» та «після неї». Бо саме завдяки цій співпраці громада отримала чималий поштовх для розвитку. Про це йшлося під час громадських обговорень на тему: «Прозоре управління земельними та іншими ресурсами громади: влада-громада-бізнес» у клубі села Долинське Хрестівської ОТГ. Від Долинського до Хрестівки зовсім недалеко: півтори пісні, як кажуть місцеві жителі.

Найцікавішим був виступ землевпорядниці Хрестівської сільської ради Валентини Найдьонової. 

- Завдяки ретельному обліку усіх ресурсів, насамперед земельних, проведеному Проектом USAID «Агросільрозвиток», ми тепер знаємо, що у нас у межах населених пунктів підлягають приватизації 540 га, призначені для будівництва та обслуговування житлових будинків, – сказала пані Валентина. – А поза межами населених пунктів мають бути приватизовані 900 га, призначені для ведення особистого селянського господарства. Із земель державної власності в оренді знаходиться 640 га невитребуваних паїв. Ми готуємо документи для переведення цих земель у комунальну власність і, відповідно, переукладання договорів оренди. Це дасть можливість суттєво збільшити надходження до бюджету громади. На пайових землях знаходяться господарські шляхи площею 221 га, причому 71 га з них розорані землекористувачами, і тепер ми теж маємо укласти з ними договори оренди, що також дозволить отримати додаткові надходження до бюджету. А іще ми тепер знаємо, що у нашій громаді 350 га лісосмуг, і зараз працюємо над тим, щоб взяти їх у комунальну власність, а потім передати їх в оренду орендарям полів, які ці лісосмуги й оточують. В оренду будуть здані 71 га акумуляційних басейнів, які знаходяться на території Новонаталівської сільської ради. Ми також визначили, що 490 га із земель запасу можемо запланувати для зведення сонячних чи вітрових електростанцій за кошти інвесторів… 

Ніколи ще громада не знала стільки про власні ресурси. Отримання таких знань стало можливим завдяки участі у Програмі місцевого системного розвитку в рамках Проекту USAID «Агросільрозвиток». Протягом 10 місяців представники Хрестівської ОТГ та експерти Програми місцевого системного розвитку розробляли комплексну документацію із землеустрою щодо управління земельними ресурсами. Результати спільної роботи у вигляді карто-схем та заходів щодо перспективного використання території згодом розмістили у вільному доступі - переглянути.

Загалом у Програмі місцевого системного розвитку беруть участь 79 громад з 6 областей: Луганської, Донецької, Харківської, Дніпропетровської, Запорізької та Херсонської. Програма має на меті допомогти громадам у сферах ефективного управління земельними та іншими ресурсами у межах ОТГ на основі ГІС-технологій; розвитку спроможності ОТГ у залученні інвестицій; врахування інтересів органів місцевого самоврядування, бізнесу і третього сектору.

Хрестівська ОТГ є єдиною модельною громадою на Херсонщині, або громадою так званого короткого списку. Загалом таких громад – 10, і на їхньому прикладі Програма спробувала показати, як виглядатиме повноцінна електронна система обліку всіх ресурсів ОТГ, насамперед земельних. За допомогою такої системи (електронної карти) можна не тільки краще організовувати надання усіх послуг, але й шукати інвесторів. Вони за дуже короткий час можуть проаналізувати всі вільні ділянки, побачивши їхні переваги, обмеження та можливості. Модельні ОТГ є осередками знань та досвіду практичного застосування карто-схем на базі ГІС-технологій для розвитку потенціалу громади. Власне, за їхньою моделлю застосовувати подібні карти зможуть усі громади цілої України.

- Дуже складно облікувати 27 тис. га, які має наша громада на 275-ти кв. км, – сказав голова Хрестівської ОТГ Олексій Троян. – І тому я дуже дякую Проекту USAID «Агросільрозвиток» за те, що допоміг нам навести лад на нашій землі, ретельно облікувавши практично кожну земельну ділянку. Цей облік – дуже важливий для нас. Завдяки програмному продукту, наданому Проектом USAID, ми отримали можливість робити статистичні звіти, які стосуються не тільки площі земельних ділянок та їхніх власників, але й надходжень орендної плати за землю. Для нас також дуже важливо, що віднині кожен бажаючий зможе побачити вільні земельні ділянки, які можна отримати у користування чи у власність. Це дозволить уникнути непотрібних запитань як до землевпорядника сільської ради, так і до мене чи до депутатів. Ну, і найважливіше: потенційні інвестори зможуть легко оцінити усі особливості земельних ділянок, які їх цікавлять. Вони побачать на електронній карті, які там лінії електропередач, газові труби, дороги тощо. Не треба жодних розмов з «потрібними людьми»: вся інформація є у вільному доступі. Отже, ми стаємо відкритими не лише для самих себе, але й для цілого світу. І це чудово!

- Електронні карти – це той інноваційний інструмент, який дозволить органам місцевого самоврядування створити ті умови, за яких можна буде ефективно управляти своїми ресурсами, зокрема землями, – зазначив експерт з управління земельними ресурсами Проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» Сергій Кубах. – Завдяки цим картам Хрестівська громада може вже зараз оновлювати зрошувальні споруди, позначені на них, а також збільшувати площі під зрошування. Адже саме від цих споруд залежить успішність сільського господарства на цих землях. Завдяки цим картам громада іще може вже зараз відновлювати, де треба, лісосмуги, які забезпечують 30-40% врожайності, захищаючи землі від вивітрювання. Бізнес, який має довгострокові договори оренди з громадами, теж має інвестувати у цей напрямок…

- У Хрестівської ОТГ величезний ресурсний потенціал у порівнянні з іншими громадами, – резюмувала керівник технічного департаменту компанії «БломІнфо-Юкрейн», яка, власне, й займалася безпосереднім створенням електронних карт, Катерина Рєзнікова. – У вас активний місцевий бізнес і активні мешканці. Проте якщо ви хочете, щоб до вашої громади приходили інвестори, інформація на геопорталі Хрестівської ОТГ завжди повинна бути актуальною. Почніть робити все прозоро, і ваша громада різко збільшить свою інвестиційну привабливість. Ці електронні карти – не мета нашого проекту, а інструмент, і ви повинні вміти цим інструментом користуватися.

Громадські обговорення у Хрестівській ОТГ проходили за підтримки Програми місцевого системного розвитку, що виконується у партнерстві з ТОВ «Блюмінфо-Юкрейн», громадською організацією «ДЕСПРО» та МГО «Київський економічний інститут» в рамках проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку».

Як проходили обговорення, можна побачити тут

02.10.2019 - 08:30 | Переглядів: 9529

Відео:

Теги:

USAID земля

Область:

Херсонська область

Громади:

Хрестівська сільська об’єднана територіальна громада Хрестівська територіальна громада

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...