Коли відновлять фінансування проектів з Державного фонду регіонального розвитку – підсумки засідання комісії при Мінрегіоні

Фінансування проектів з Державного фонду регіонального розвитку новий Уряд призупинив, бо хотів розібратися, наскільки ефективно кошти ДФРР використовуються на місцях. Про стан проектів, строки і умови відновлення фінансування говорили вчора, 17 вересня, під час засідання комісії при Мінрегіоні з оцінки та відбору інвестиційних проектів та програм регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку.

Як відомо, на 2019 рік у держбюджеті на ДФРР передбачено 7,67 млрд грн. У липні цього року Кабмін затвердив перелік з 707 проектів, які фінансуватимуться з ДФРР на загальну суму 6,96 млрд грн. Отже нерозподіленими залишаються 707 млн грн. З цієї суми, за інформацією Мінрегіону, 500 млн – всеукраїнський громадський бюджет, 207 млн – залишок, на який регіони не надали проектних пропозицій.

Зараз фінансування усіх 703 затверджених проектів Уряд призупинив. «Ми припинили фінансування проектів ДФРР через те, що нам потрібно було зрозуміти, що відбувається з проектами. Бо це наша спільна відповідальність як розпорядників коштів», — сказала Міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак під час засідання Комісії.

За її словами, Мінрегіон вже проаналізував проекти, подані областями на фінансування з ДФРР, і має інформацію про стан проведення тендерів, об’єм фактично виконаних робіт, касових видатків, а також фотоматеріали об’єктів, що реалізуються.

«В першу чергу ми звернули увагу на зацікавленість замовників будівництва в реалізації проектів, поданих на ДФРР як пріоритетні. Індикатором ми вважали фактичні спрямування коштів місцевих бюджетів на ці проекти. На жаль, ми побачили недостатню зацікавленість окремих органів місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування в реалізації проектів за рахунок коштів ДФРР. Також маємо констатувати низький рівень контролю за використанням коштів державного бюджету їхніми розпорядниками – облдержадміністраціями, окремі з яких формально підійшли до використання державної підтримки», — сказала Альона Бабак.

Вона повідомила, що з 707 затверджених Урядом проектів тендерні процедури не завершегні по 120 проектам на загальну суму 988 млн грн. З них тендери взагалі не оголошені по 43 проектах на суму 364 млн грн. Це проекти в сфері освіти (21 проект), спорту (4), медицини і соціального захисту (4), дорожньо-транспортної інфраструктури (9), водопостачання і водовідведення.

Найбільша кількість проектів, по яких не оголошені тендери, в Івано-Франківській (9) та Сумській (5). Усі тендери провели в Дніпропетровській, Кіровоградській, Полтавській та рівненській областях та у Києві.

Також пані Міністр наголосила на незадовільних темпах виконання робіт по проектах, де тендерні процедури завершені. Роботи не розпочалися по 192 проектах на суму 1,6 млрд грн.

«Вже майже кінець вересня, а ми маємо таку ситуацію. Виправляти її маємо швидко, щоб ефективно використати кошти державної підтримки», — сказала Альона Бабак.

В результаті обговорення, Комісія прийняла рішення, що обласні державні адміністрації повинні додатково опрацювати перелік проектів і запропонувати, які проекти через загрозу невикористання коштів ДФРР варто виключити зі списку або зменшити їхнє фінансування. В першу чергу це стосується проектів, де навіть не проведені тендери. Свої пропозиції ОДА мають надати до Мінрегіону офіційним листом вже сьогодні, 18 вересня. Якщо якась облдержадміністрація не надішле свої пропозиції, Мінрегіон самостійно прийме рішення про виключення проектів, які вважає проблемними.

Отже сьогодні Мінрегіон матиме остаточний список проектів на фінансування з ДФРР. За словами представників Міністерства, потрібно буде ще 3-4 дні, щоб відновити їхнє фінансування.


Матеріал підготовлений в рамках Проекту Української асоціації районних та обласних рад «Моделювання адміністративно-територіального устрою на субрегіональному рівні», що реалізовується за підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація  і реформа місцевого самоврядування  в Україні».

18.09.2019 - 18:00 | Переглядів: 10686
Коли відновлять фінансування проектів з Державного фонду регіонального розвитку – підсумки засідання комісії при Мінрегіоні

Теги:

Альона Бабак ДФРР

Джерело:

УАРОР

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...