Ми створюємо умови, щоб люди могли заробляти вдома, – голова Сергіївської ОТГ на Полтавщині

Сергіївська об’єднана громада на Полтавщині не чекає великого інвестора. Їй вигідніше забезпечити можливість працювати своїм підприємцям. Головна мета громади – аби люди могли заробляти у власних господарствах.

Про те, як громада допомагає мешканцям на старті бізнесу та як села ОТГ розподіляють кошти – у проєкті УКМЦ-DOBRE “Речники громад” розповів голова Сергіївської ОТГ Ігор Лідовий.

 

 

Влітку 2016 року 13 населених пунктів об’єдналися в одну громаду – зараз тут живе близько 3 тисяч людей. Перед об’єднанням ради підписали меморандуми, де зафіксували: скільки коштів будуть отримувати села і як розподілятимуться субвенції.

“Коли ми об’єднували, то домовлялися, що в нас як такого центру не має бути. Усі населені пункти – маленькі і великі – повинні розвиватися. Усі захищені статті ми фінансуємо спільним бюджетом (школи, дитсадки, культура тощо), решту ділимо пропорційно до доходів колишніх сільських рад. Тобто надійшло 30% від Розбишівки в бюджет – таку пропорцію вони отримують. Субвенції ділимо порівну”.

Виконком сформований із представників усіх населених пунктів громади. Старости – мають право вето на засіданнях сесії, а також питання щодо землі вирішують ті старостати, де земля знаходиться.

“Це ніде не прописано, але в нас є своя традиція. Якщо на сесії розглядається питання, що стосується певного старостату, то депутати голосуватимуть так, як сказали депутати-представники цього населеного пункту”, – говорить Ігор Лідовий.

Ігор Лідовий каже, що зараз місцеві ради мають в рази більше повноважень та можливостей, аби розвивати свою громаду.

“Повноваження ми дійсно великі отримали. Якщо порівняти з іншими країнами, то в нас, мабуть, найбільші повноваження серед муніципалітетів Європи і Канади. І фінансова децентралізація дала свої результати – ми отримали надходження до бюджету у рази більші. Уявіть собі, інколи навіть не було за що паперу купити, вистачало лише на зарплати і дуже нагальні потреби. Про проєкти на 100 тисяч ми навіть не мріяли. Зараз робимо мільйонні проєкти”.

 

 

У Сергіївській громаді будують водогони, ремонтують дороги. А щоб мати на все це кошти – громада працює над збільшенням надходжень.

Громада має площу 170 квадратних кілометрів. Велику площу займають ліси, які ОТГ поки що не може взяти на використання, проте щодо земель сільськогосподарського призначення вже проводять аукціони. В ОТГ є поклади нафти та газу. Достатньо земель і для ведення домашніх господарств. Місцева влада виділила вільний гектар землі для садівництва та 15 гектарів для особистих селянських господарств.

Робочих місць у громаді достатньо, каже Ігор Лідовий, проте ОТГ зацікавлена в тому, щоб люди вели власне господарство.

“У нас є багато робочих місць – потрібні трактористи, слюсарі, токарі, є попит на будівельні спеціальності. У нафтогазовий комплекс весь час потрібні охоронники. Також є вакансії на швейному виробництві – маємо два підприємства. Але наголос я роблю на тому, що ми зараз створюємо умови, щоб люди могли заробляти вдома. Це, наприклад, кооператив, через який ми хочемо підтримувати особисті господарства – молочний напрямок, овочівництво, ягідництво”.

Аби люди мали мотивацію займатися власним господарством у громаді пропонують створювати кооперативи та допомагають на старті бізнесу. Для овочівництва на наступний рік планують обладнати сушарку. Уже виділили приміщення, де можна буде висушувати овочі і продавати їх у вигляді борщових наборів та спецій.

“Для всіх, хто хоче до нас приїхати і працювати – знайдемо будинок, землю, знайдемо кошти для того, щоб почати. Ми прийняли програму, через яку відшкодовуємо закупівлю насіння чи саджанців. Також хочемо мотивувати мешканців створювати сімейні ферми до 20 корів. Для цього прийняли програму для закупівлі доїльних апаратів, допомагаємо купити корів з умовою, що першу теличку віддадуть наступній родині. Також ми виділили кошти для створення молокоприймальних пунктів, де селяни зможуть здавати продукцію”.

 

 

Уже два роки у громаді діє Фонд підтримки підприємництва, який працює спільно із відповідною районною організацією. Із Фонду кожен підприємець-початківець може отримати кошти на старт свого бізнесу. Ігор Лідовий каже, що у їхній громаді робота Фонду вже приносить результати та навіть перевищує очікування.

“Був проєкт пекарні. Планувалося, що вона буде забезпечувати свіжою випічкою наші школи, садочки, місцевих мешканців. Проте пекарня виявилася настільки успішною, що почала працювати на весь район. Інші школи і магазини позаключали договори про постачання продукції”.

Зараз через Фонд підтримки підприємництва допомагають купити обладнання для майбутньої сироварні.

“Ніж залучити одного інвестора на 100 робочих місць, ми краще створимо своїх 10, які дадуть по 10 робочих місць. Це набагато ефективніше, дешевше, швидше і на місці дасть кращий ефект”, – переконаний голова громади.

 

 

 

Теги:

речник Ігор Лідовий

Область:

Полтавська область

Громади:

Сергіївська сільська об’єднана територіальна громада

Джерело:

Український кризовий медіа-центр

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...