У Зеленодольськ-Велика Костромка збудували водогін

В Апостолівському районі звели новий водогін. За три місяці обласним коштом проклали труби від Зеленодольська до Великої Костромки. Тепер воду підведуть до центра села. Після громада власними силами зробить «розводку» вулицями. Вперше централізоване водопостачання отримають 2,5 тис мешканців села Велика Костромка. Про це повідомив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко.

«Децентралізація – найважливіша реформа за роки незалежності. Вона дала поштовх для розвитку міст і сіл. Допомагаємо громадам відроджувати інфраструктуру – оновлюємо дороги, осучаснюємо школи, реконструюємо та будуємо водогони, – зазначив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко. – Новозбудований водогін Зеленодольськ-Велика Костромка забезпечить якісною водою 2,5 тис селян».

Село Велика Костромка Апостолівського району має давню 300-річну історію. Місцеві кажуть, колись тут проходив чумацький шлях. Були великі запаси якісної води. Чумаки викопували криниці. Навколо них і утворилося село. Ще 40 років тому мешканці брали чисту воду з трьох озер. Та вони давно висохли.

«Раніше в колодязі водички було вщерть. Можна було просто нахилитися і зачерпнути. Зараз – ледве видніється на денці, – поділилася місцева Віра Левіна-Кулик. –  Це технічна вода, та нею навіть город не поллєш – через надлишок солей рослини гниють. Ось набираю по 4 відерця за день, щоб хоч було чим прати. А питну воду купувати доводиться».

У селі вирили артезіанську свердловину. Від неї зробили розводку до дитсадку та школи. Але запаси води там зовсім незначні, каже староста Микола Фартушний.

Аби забезпечити селян якісною водою, наприкінці 2018-го Дніпропетровська облдержадміністрація почала будівництво підвідного водогону. За три місяці проклали понад 7 км труб від Зеленодольська до в’їзду у Велику Костромку.

«Дуже вдячні керівництву Дніпропетровщини, що з розумінням поставилося до наших проблем і допомогло побудувати цей водогін», – підкреслив староста Великокостромського старостинського округу Микола Фартушний.

«Без води, як то кажуть, і не туди, і не сюди. Тепер із нетерпінням чекаємо, коли питну воду підведуть до дворів. Люди задоволені і вдячні всім, хто причетний до цієї доброї справи», – сказав пенсіонер Микола Романенко.

Наступні етапи будівництва – підведення водоводу до центра села та «розводка» вулицями.

 

 

Теги:

водопостачання

Область:

Дніпропетровська область

Громади:

Зеленодольська міська об’єднана територіальна громада Зеленодольська територіальна громада

Джерело:

Сайт Дніпропетровської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...