Міжнародна співпраця Щирецької громади

 

“Місто Щирець та місто і ґміна Єльч-Лясковіце постановили, що будуть на основі партнерства і доброї волі підтримувати і розвивати партнерські стосунки, прагнучи в такий спосіб до поглиблення і зміцнення дружби між мешканцями наших міст”.

Такими словами починається текст «Акту про встановлення партнерських і товариських контактів співпраці» українського Щирця і польського Єльч-Лясковіце.

Цей двосторонній документ підписали у 2010 році і, як задекларовано в ньому, активності відбуваються регулярно в усіх зазначених напрямках, а це: підтримка індивідуальних і родинних взаємних відвідин мешканців, дитячих, молодіжних і дорослих візитів, спортивно-туристичних груп; вивчення історії міст, умов життя їх мешканців, господарсько-політична діяльність, діяльність місцевої влади, громадських організацій і товариств; розвиток культурного і туристичного обміну; співпраця між школами і шкільними організаціями; налагодження контактів підприємців і їх організацій, обмін досвідом між працівниками органів місцевої влади та місцевого самоврядування.

«З моменту, відколи підписана угода, в Україні багато всього змінилося, зрештою, відбувається адміністративно-територіальна реформа і селище Щирець у 2017 році стало центром об’єднаної територіальної громади. За той час ми знайшли ще більше підстав співпрацювати, вивчати досвід успішних сусідів і ділитися своїм», - розповідає голова Щирецької громади Олег Василишин радникам Львівського ЦРМС.

 

Голова Щирецької громади Олег Василишин

 

Це не єдина чинна міжнародна угода Щирецької ОТГ. Ще одним партнером є німецьке місто Ґуденсберґ. Метою співпраці є підтримка українського народу та супровід його на шляху до цінностей європейської спільноти.

Німецько-українське партнерство відбулося за посередництва польського міста Єльч-Лясковіце. У 2013 році під час візиту німецької делегації на день міста Щирця поважні гості засвідчили наміри про співпрацю, а в грудні 2016 року теперішній голова Щирецької ОТГ Олег Василишин та бюрґермайстер міста Ґуденсберґ Франк Бьорнер підписали Угоду про співпрацю.

Завдяки цій співпраці, місцеві художні колективи обмінялися дружніми візитами. Діти шкільного віку перебували на канікулах та приймали гостей в Україні, а юні щирецькі футболісти відвідали міжнародний дитячий футбольний турнір, присвячений 25-річчю створення юнацького футбольного клубу Ґуденсберґа, разом із польськими та чеськими учасниками.

Зважаючи, що соціальний та економічний рівень розвитку дружньої країни доволі високий, місто Ґуденсберґ має можливість допомагати українським партнерам. Так, у 2014-2015 рр. колеги із Ґуденсберґа передали  50 тонн меблів та устаткування для соціальних установ Щирця. Згодом, у 2016 році, надали медичне обладнання та медикаменти на лікування воїнів АТО у військовий шпиталь у Львові.

До Дня незалежності України, у серпні 2015 року, Щирцю подарували першу пожежну машину. А вже восени 2017 року, під час візиту до Щирця бюрґермайстра Франка Бьорнера та депутата бундестагу доктора Едґара Франке, німецькі колеги передали ще дві пожежні машини для добровільної пожежної команди Щирця. Влітку 2018 року передали пожежне та медичне обладнання, а восени відбулися спільні навчання із отриманою пожежною технікою.

У листопаді 2018 року у Ґуденсберзі відкрили новозбудоване пожежне депо, яке відвідала Щирецька делегація з місцевими пожежниками.

«Подивившись на цю велику двоповерхову споруду, щиро заздримо колегам. Два роки роботи і 5,5 млн євро витратили на проектування і будівництво. Ми також хотіли б таку сучасну будівлю із місцями для пожежних автомобілів, комфортними приміщеннями для переодягання, роботи, навчання і відпочинку персоналу», - поділився враженнями Олег Василишин.

 

 

У січні 2019 року партнери завершили спільний проект «Топографічні вимірювання території Щирецької ОТГ» вартістю 10 000 євро. Ця карта у масштабі 1:10000 служитиме основою для реалізації наступних задумів.

Подальшим завданням  Щирецької громади є спільний проект «Abwasser-Projekt Nakopa» із водовідведення. Сума проекту - близько 8 млн грн, із якої Щирецька громада співфінансує 10%.

Проект буде реалізовуватися протягом двох років і передбачає побудову каналізаційного трубопроводу протяжністю 2,1 км.

Завдяки співпраці з німецьким Ґуденсберґом, Щирецька громада є учасником проекту «Сталого муніципального розвитку через партнерські проекти» (Nakopa)», ТОВ Engagement Global. Усі проекти фінансуються з коштів Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини на підтримку муніципальних проектів та партнерів німецьких муніципалітетів, муніципальних асоціацій та місцевих організацій. Програма Nakopa підтримуватиме розвиткові ідеї та місцеві рішення глобальних питань до 2030 року.

Сума коштів на малі проекти може становити від 1 до 50 тис. євро, а на великі -  від 250 до 500 тис. євро.

 

 

З моменту створення Щирецька громада співпрацює з Львівським ЦРМС, створеним з підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону. Радники Центру консультували громаду юридичних питань та створення програми соціально-економічного та культурного розвитку.

Теги:

кращі практики

Область:

Львівська область

Громади:

Щирецька територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...