ОТГ створювалися не для того, аби їх держава годувала, а для того, щоб громади самі могли себе забезпечити, - експерт

Немає «кінця світу» у тому, що цього річ на Іршавську громаду припаде на 50 тисяч гривень менше субвенції на розвиток інфраструктури, ніж це було в попередні роки. Про це радник з питань децентралізації Закарпатського ЦРМС Володимир Феськов сказав журналістам, відповідаючи на питання голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, опубліковану на офіційному сайті облдержадміністрації.

«Питання голови ОДА щонайменше дивне. Якби про це запитав публічно вуйко з полонини, я б не дивувався. Але і вуйку, і Геннадію Геннадійовичу відповісти варто, що створювали громаду не для того, аби її держава годувала, а для того, щоб вона сама могла себе забезпечити. Скільки б держава грошей не давала, їх завжди буде мало. Власне, через це в 2015 році стало очевидно, що реформа невідворотна. Проїдати легше, аніж заробляти громадою самотужки. Сьогодні влада ОТГ будує свою роботу так, аби, зрештою, не заглядати нікому до рота і водночас створити комфортні умови для своїх мешканців. А субвенція на інфраструктуру однаково колись закінчиться. І що тоді? Вмирати?

Безумовно, щорічна додаткова фінансова допомога від держави, свого часу, кожній новоствореній громадам дуже допомогла. В Іршавській ОТГ, до прикладу, ремонтувалась дорога до села Лоза, яке, власне, приєдналось до Іршави. Минулоріч розмір субвенції становив 661 тис. грн. Однак, не слід забувати що ця допомога є щорічною, відтак, наступного року громада її знову отримає. Звісно, в порівняні з іншими ОТГ Закарпаття, Іршавська отримує найменше, адже субвенція розподіляється відповідно до кількості сільського населення та площі сільської території, яких в об’єднаній громаді не так багато. Для порівняння, Баранинська сільська ОТГ отримає 2,5 млн грн, Вільховецька – 3,5 млн грн, Полянська – 2,7 млн грн, Тячівська - 3,1 млн грн, Перечинська 2,2 млн грн. Тож, звертаючись саме до голови Іршавської ОТГ, Геннадій Москаль традиційно маніпулює, знаючи що в цій громаді «села» найменше. Нехай те саме запитає в інших голів!

Зрештою, ОТГ це ще й податок на доходи фізичних осіб, який тепер «іде» не в Іршавський район а в Іршавську ОТГ. В 2018 році він склав 31 млн грн, а в 2019, за прогнозом – 33 млн грн. Для громади це колосальні гроші, які вона не бачила до об’єднання. І безумовно, тут годі говорити про переваги ОТГ. Тепер місцева влада може працювати не тільки над інфраструктурою, а й над питаннями місцевого економічного розвитку, які з часом дадуть громаді додану вартість, дадуть нові можливості. А яка ситуація у тих, кому не дали об’єднатися, Геннадій Геннадійовичу? Як було, так і є, якщо не говорити про міста обласного значення. Прикро, що невідомо, коли інші громади отримають шанс на зміни з такою регіональною політикою», - відповів Володимир Феськов.

До речі, показники фінансової діяльності Іршавської об’єднаної громади, засвідчують її фінансову спроможність. Власні доходи на одного мешканця громади у 2018 році скали майже 4,5 тисячі гривень. Громада повністю фінансово самостійна – жодної копійки державної дотації не отримує, в той час як майже всі необ’єднані громади є глибоко дотаційними. Із 665 ОТГ, які діяли у 2018 році, Іршавська громада за фінансовою спроможністю на 18 місці.

Теги:

створення спроможних громад

Область:

Закарпатська область

Громади:

Іршавська міська об’єднана територіальна громада Іршавська територіальна громада

Джерело:

Mukachevo.net

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...