«Кому подобається, коли за нього приймають рішення?» - в Мінрегіоні прогнозують активізацію міст у створенні ОТГ

«Кому подобається, коли за нього приймають рішення?» - в Мінрегіоні прогнозують активізацію міст у створенні ОТГ

142 міста обласного та 238 міст районного значення передбачені у перспективних планах формування територій громад областей як центри об’єднаних громад. Частина з них вже є центрами громад, частина – у процесі створення ОТГ. Деякі міста при формуванні областями перспективних планів не були визначені як центри громад. Відповідну графічну інформацію (ЗАВАНТАЖИТИ) щодо формування спроможних громад на базі міст розробили у Мінрегіоні. Розробники спиралися на чинні перспективні плани кожної області.

У Мінрегіоні зазначили, що міста обласного та районного значення є центрами економічної активності, тому природно вони є й потенційними центрами майбутніх об’єднаних громад. Міста також мають найбільш розвинену інфраструктуру, у порівнянні з довколишніми селами та селищами.

За словами першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслава Негоди, найближчим часом міста можуть ще більше активізувати роботу щодо приєднання до них довколишніх сільських і селищних громад.

«Кому подобається, коли за нього приймають рішення? Те саме і зі створенням громад. Особливо, якщо це стосується міст і довколишніх громад. У поєднанні з можливостями міст, такі території стануть особливо привабливими і для розвитку бізнесу, і для інвесторів, і для проживання людей. Реформа, яка передбачає добровільність об’єднання, не може тривати безкінечно. Відповідний сигнал громади отримали 5 грудня на Форумі місцевого самоврядування. Поки ще є час скористатися принципом добровільності. Потім такої можливості може і не бути. Якщо якесь місто досі не визначене перспективним планом як центр майбутньої ОТГ, воно має рішуче діяти і спільно з областю працювати над формуванням змін до перспективного плану, який виправить ситуацію», - прокоментував В’ячеслав Негода.

Він радить областям пришвидшити роботу над формування перспективних планів територій громад, які б покрили всю їх територію.

«Області мають таке завдання. Необхідно брати приклад з Хмельниччини, Рівненщини, Запорізької області, які вже впоралися з цим завданням. Є бажання – є результат», - сказав перший заступник Міністра.

Нагадаємо, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман раніше зазначав, що наступні роки реформи мають стати ривком розвитку регіональної економіки і покращення життя людей

Також повідомлялося, що 6 грудня Президент України Петро Порошенко підписав Указ «Про додаткові заходи щодо забезпечення реформ із децентралізації влади».

Приєднані файли:

Теги:

В'ячеслав Негода створення спроможних громад перспективний план приєднання

Джерело:

Поділитися новиною: