На Луганщині говорили про приєднання громад до Сєвєродонецька

9 листопада в місті Сєвєродонецьк Луганської області за круглим столом зібралися представники місцевого самоврядування міста,  прилеглих сільських та селищних громад, адміністрації області та районів,  експерти центральних органів влади, асоціації міст України, Луганського  центру розвитку місцевого самоврядування програми «U-LEAD з Європою». Присутні обговорили  перспективний план приєднання громад до міста Сєверодонецьк та непросту ситуацію з його реалізацією. Захід відбувся завдяки проекту «Сприяння діалогу щодо реформ в Україні» Координатора проектів ОБСЄ в Україні, за підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Асоціації міст України, офісу реформ Кабінету Міністрів України.


Як і деякі інші українські міста, ще до початку дії Закону України № 2379-VIII від 03.04.2018 про добровільне приєднання територіальних громад до міст обласного значення, Сєверодонецьк намагався створити ОТГ з прилеглими громадами, але тоді в міській раді не вистачило голосів для того, аби це відбулося. Навіть тепер частина депутатського корпусу міста не спішить сприйняти ідею приєднання більш віддалених від міста Боровенської, Єпіфанівської, Смолянинівської, Чабанівської сільрад, які за перспективним планом мають увійти до Сєверодонецької ОТГ.

Чого ж хоче місто?

Місто хоче, насамперед, приєднання найближчої громади, яка оточує його з різних боків – Мирнодолинської селищної ради, посеред земель якої,  знаходяться два «анклави» - села Борівка та Сиротине, що належать до міської юрисдикції.

Натомість, голова Мирнодолинської селищної ради, частина депутатів, голова Попаснянської районної адміністрації відстоюють протилежну позицію. У них власні аргументи. По-перше, Сєверодонецьк оточують незаселені землі Мирнодолинської селищної ради, а саме селище знаходиться за рікою Сіверський Донець, що робить складним сполучення між Мирною Долиною та Сєверодонецьком. За послугами жителям Мирної Долини ближче звертатися до міста Лисичанськ.

Запропонований під час дискусії варіант поділу Мирнодолинської громади на дві частини по річці Сіверський Донець, який дав би можливість просторового розвитку Сєверодонецька, не подобається Мирній Долині, адже важко добровільно відмовитися від частини земель.

Показово, що депутат Мирнодолинської селищної ради під час свого виступу поділився важливими зауваженнями, які допоможуть в розбудові взаємовідносин з громадами-сусідками не тільки Сєверодонецьку.

Перше: жодній стороні не варто починати перемовини з позиції сили чи ультиматумів, бо це породжує протидію і опір.

Друге: людям в громаді важливо розуміти перспективи майбутнього життя, стану системи охорони здоров’я, розташування фельдшерсько-акушерських пунктів, амбулаторій,  лікарень та поліклінік, де будуть садочки та школи. Це важливо розрахувати та продумати ще на етапі підготовки пропозицій приєднання.

Третє: важливо зберігати прозорість процесу. Навіть не всі місцеві депутати розуміють, про що йдеться та беруть участь в зустрічах. Громадяни знають і розуміють ще менше. Тому так важливо проводити громадські слухання із запрошенням експертів, які би оперуючи цифрами та фактами пояснювали, що можливо реалізувати разом, в чому переваги та ризики приєднання.

Переконливо звучали аргументи виконавчого директора Луганського регіонального відділення асоціації міст України Наталії Бойко, яка цифрами доводила важливість приєднання громад до Сєвєродонецька, навіть якщо Мирна Долина не приєднається першою. Важливі всі громади, бо всіони мають ресурсний потенціал. Її промову  підтримав аргументами керівник Луганського центру розвитку місцевого самоврядування програми «U-LEAD з Європою» Ігор Агібалов.

Дискусія відбувалася непросто, і хоча, за твердженнями учасників, подібні зустрічі відбувалися раніше, саме під час діалогу 9 листопада сторони Сєверодонецької міської та Мирнодолинської селищної рад обмінялися особистими контактами та разом з керівництвом управління з питань децентралізації Луганської ОДА домовились про подальші переговори не тільки в розрізі територіальних та земельних питань, але і в контексті спільних проектів. До такого підходу закликала присутніх і проектний менеджер з децентралізації Офісу реформ Кабінету Міністрів України Олена Сімоненко.

Загалом спеціалісти Луганської ОДА, зокрема начальник управління з питань нормативно-правової роботи та децентралізації Вадима Лазнікова у співпраці з асоціаціями місцевого самоврядування та міжнародними організаціями, але в непростих умовах, досягли переконливого результату – 32% покриття території області, підконтрольної уряду України, об’єднаними громадами. Це свідчить про те, що у громад є довіра до процесу реформ, до держави, але потрібно продовжувати конструктивний діалог там, де це необхідно.

Круглий стіл в Сєверодонецьку є четвертим з низки обговорень приєднання громад до міст обласного значення за сприяння Мінрегіону, Асоціації міст України, Офісу реформ Кабміну та організаційно-експертної підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні. Аналогічні події відбулися в містах обласного значення Маріуполь, Канів та Харків. До кінця року планується провести подібний захід в місті Мукачево Закарпатської області, а також підсумковий захід в Києві в рамках проекту «Сприяння діалогу щодо реформ в Україні».

13.11.2018 - 11:15 | Переглядів: 10601
На Луганщині говорили про приєднання громад до Сєвєродонецька

Приєднані зображення:

Теги:

приєднання

Область:

Луганська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...