ОТГ Вінниччини розповідали, як реалізувати енергоощадні проекти  

За сприяння  Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування, діяльність якого підтримується Програмою «U-LEAD  з Європою» та Мінрегіоном, на телеканалі  Національного суспільного мовлення UA: Вінниця  вийшла в ефір чергова програма «Тема дня» за участі представників ОТГ Вінниччини.

Для обговорення обрали тему «Енергоефективні громади». До розмови та презентації успішних практик з енергозбереження долучились Олександр Баніт, заступник  голови Северинівської  сільської ОТГ, та Олег Дмитрик, заступник голови Іллінецької міської ОТГ.  Вони прокоментували телепрезентації і сюжети про успіхи громад у сфері енергоефективності та розповіли про досвід впровадження енергозберігаючих технологій на території своїх ОТГ.

«Ми  стали успішними, в першу чергу, завдяки бюджетній децентралізації, адже в громаду пішли кошти. В Іллінецькій  ОТГ є ряд потужних підприємств, що сплачуюють суттєві гроші до місцевого бюджету від ПДФО. Разом з тим у нас 22 приєднаних населених пункти, тож і  витрати  великі. За 10 місяців поточного року ми маємо 81 млн грн власних надходжень і, в той же час, порахували, що 10 млн  грн маємо витратити на енергоносії, тільки на один ДНЗ – 100 тис грн. Так, ми можемо заплатити, але це неефективні витрати, тож розпочали з модернізації. З переходом на твердопаливні котли  потрібні  додаткові капіталовкладення через необхідність  виконання певних технічних умов, а це – гроші. Миттєвої віддачі не буде, потрібно розуміти, що це дасть ефект у майбутньому, але люди – наші союзники. Кожна копійка,  зекономлена сьогодні – це можливість відбудувати дороги, інфраструктуру та витратити гроші на розвиток громади. Крім того, варто пам’ятати, що потенційний інвестор прийде в ощадливу громаду і буде мати справу зі справжнім господарем», - зазначив під час телепрограми Олег Дмитрик.

 «У Северинівській громаді використовується сонячна та геоенергія – теплова установка обігріває ФАП, сонячні панелі – ДНЗ,  твердопаливний котел – ЦНАП та Будинок культури,  закуплено подрібнювач деревини, що використовується для обігріву приміщень  та комунальних об’єктів. Крім того, всі установи провели утеплення фасадів будівель. Більшість проектів з енергомодернізації  вдалося реалізувати завдяки залученим коштам, в тому числі і грантовим. Наша громада і в майбутньому буде рухатись у напрямку  відмови  від газу та нарощування  енергоефективності», - пояснивОлександр Баніт, учасник телефіру.

Відео:

Теги:

енергоефективність енергозбереження

Область:

Вінницька область

Громади:

Іллінецька міська об’єднана територіальна громада Северинівська сільська об’єднана територіальна громада Северинівська територіальна громада Іллінецька територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....