Про приєднання громад до міст обласного значення говорили на Харківщині

В Харкові представники міст обласного значення Лозова, Первомайський, Чугуїв, Люботин, сільських та селищних громад, адміністрації області, а також експерти центральних органів влади, АМУ та центру розвитку місцевого самоврядування напрацьовували моделі розвитку громад міст обласного значення та прилеглих до них сільських територій.

Організатор події - проект «Сприяння діалогу щодо реформ в Україні» Координатора проектів ОБСЄ в Україні, за підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Асоціації міст України, Офісу реформ Кабінету Міністрів України та Харківського центру розвитку місцевого самоврядування програми «U-LEAD з Європою».

Закон про добровільне приєднання територіальних громад до міст обласного значення (законопроект № 6466) був підписаний в травні цього року. На нього покладаються великі сподівання, адже процес утворення спроможних громад  на основі міст та сусідніх сільських та селищних громад розблоковано. І містам, і прилеглим сільським територіям є що запропонувати одне одному для обопільної вигоди та розвитку, але разом з тим є багато взаємних запитань та пересторог.

Серед переваг звучали збільшення бюджетних надходжень, зростання інвестиційного потенціалу, а значить – можливості для створення нових робочих місць, покращення якості та доступності публічних послуг, оновлення та розвиток інфраструктури прилеглих територій, . Червоною ниткою проходив аргумент щодо доступу до кадрового потенціалу міста, що має наслідком  більш ефективне виконання управлінських, виконавчих функцій. Що гальмує процес приєднання громад до міст?

Серед причин, що утримують сільські громади від приєднання, називали загрозу втрати влади керівництвом сільських та селищних рад, втрату суб’єктності адміністративно-територіальними одиницями.

Також в ході обговорення піднімали проблему розрахунку освітньої субвенції для громади, утвореної на основі міста обласного значення та прилеглих сільських територій, що вимагає рішень на рівні центральних органів виконавчої влади.

Також людей хвилює парадокс, коли сфера органів реєстрації актів цивільного стану (РАЦС) у сільських громадах – це традиційно відповідальність органів місцевого самоврядування, а у містах і селищах – Міністерства юстиції.

Директор Директорату місцевого самоврядування Мінрегіону Сергій Шаршов зазначив, що вирішенням проблеми може бути Наказ №2825/5 від 29 серпня 2018 року «Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів у сфері державної реєстрації актів цивільного стану». Наказ визначає, що практично усі послуги РАЦС можуть надаватися через ЦНАП, зокрема державна реєстрація народження, шлюбу, розірвання шлюбу (за спільною заявою подружжя, яке не має дітей), зміна імені, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, реєстрація смерті. Важливо, що встановлений порядок відкриває можливості збереження територіальної доступності до послуг РАЦС у населених пунктах – колишніх сільських територіальних громадах, що нині приєднуються до міст обласного значення, тобто суттєво наближає послуги до громадян.

Містам обласного значення Харківщини, що є лише на шляху створення ОТГ разом з сільськими та селищними громадами, було цікаво почути досвід міста Лозова, яке вже створило велику спроможну ОТГ. Зокрема, представники міської ради, презентували діючий проект «Спільний медичний простір», який працює в місті більше року і вже добре зарекомендував себе серед міського і сільського населення. Оптимізація управління медичними закладами, створення територіального медичного об’єднання дозволило зекономити близько 5 млн. бюджетних коштів та покращити якість послуг, що надаються. Реалізація такого проекту передувала процедурі приєднання, тож це слугувало вагомим аргументом для приєднання, побудови стосунків довіри , бачення подальших перспектив аналогічних проектів у сфері освіти, культури, інфраструктури, ЖКГ та інших.

Підсумком круглого столу став загальний висновок, що міста обласного значення та громади навколо мають потужний спільний потенціал, але мають говорити один з одним мовою конкретних проектних пропозицій, формувати  бачення на перспективу, а не кон’юнктурних містечкових політичних інтересів.

Учасники діалогу високо оцінили його якість та користь для себе, обмінялися важливими ідеями для своїх громад, що однозначно сприятиме процесу приєднання громад до міст обласного значення Первомайський, Чугуїв, Куп’янськ, Ізюм, Люботин.

22.10.2018 - 11:46 | Переглядів: 12311
Про приєднання громад до міст обласного значення говорили на Харківщині

Приєднані зображення:

Теги:

створення спроможних громад приєднання

Область:

Харківська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...