«Рентні» ОТГ Полтавщини та підприємства-видобувачі: як налагодити соціальне партнерство на спільній території

Вперше на одному дискусійному майданчику зустрілися представники підприємств нафтогазовидобувної галузі Полтавщини та керівники об’єднаних територіальних громад області. Сталося це завдяки ініціативі та організаційній підтримці Полтавського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, під час Другого галузевого форуму «Соціальне партнерство» у Полтаві. У Форумі також взяли участь представники Полтавської обласної державної адміністрації, органів місцевого самоврядування, місцевих агенцій регіонального розвитку, громадських організацій, депутати обласної ради.  

«Мета цього заходу – допомогти налагодити співпрацю підприємств паливно-енергетичного комплексу та об’єднаних територіальних громад, на території яких вони діють», - сказав, відкриваючи Форум, Олександр Ісип, радник з децентралізації Полтавського ЦРМС. Робота Форуму складалася з чотирьох послідовних тематичних дискусійних панелей, під час яких обговорили нагальні питання співпраці підприємств ПЕК та ОТГ Полтавщини. Модератором панельних дискусій виступав Вадим Штефан, радник з регіонального розвитку Полтавського ЦРМС. 

«Із п’яти видобувних компаній, які діють на території Полтавської області, на Форумі представлено чотири, а також близько 40 ОТГ. Ми плануємо неформальне спілкування, щоб налагодити соціальне партнерство. Все, про що домовлятимуться на форумі, робиться для взаємної вигоди обох сторін», – сказав Сергій Семізаров, представник підприємства-організатора заходу.

Учасниками тематичних дискусій стали голови об’єднаних територіальних громад, бюджети яких мають суттєве наповнення від рентних платежів. ОТГ Полтавщини представляли: Валерій Білокінь (Мачухівська ОТГ, перша в Україні громада, створена з сільрад трьох районів – Полтавського, Новосанжарського й Решетилівського); Ігор Лідовий (Сергіївська ОТГ у Гадяцькому районі); Віктор Лисий (Сенчанська ОТГ, що у Лохвицькому та Лубенськкому районах); Костянтин Удовіченко (Ланнівська ОТГ).

На території 17 ОТГ області видобуваються нафта чи газ. Лише цього року об’єднанні територіальні громади Полтавщини отримали майже 60 мільйонів гривень доходу з рентної плати. Проте проблем ще вистачає.

На нагальних питаннях акцентував увагу в своєму виступі Ігор Лідовий: «На території нашої об’єднаної громади займається видобутком п’ять юридичних структур. Це підприємства ПАТ «Укрнафта». Вони зареєстровані у нас у податковій. Весь минулий рік ми з ними сперечалися: куди слід платити ПДФО. Вони доводили, що мають платити за місцем реєстрації (Полтава чи Київ). Врешті, ми довели, що наші претензії правомірні. Проте, на жаль, це нічого не змінило. Профільні Асоціації ОТГ внесли пропозиції щодо уточнення цього моменту в законодавстві. Сподіваємося, що незабаром в законодавстві буде чітко обумовлено: хто й куди має платити ці податки».

Свої презентації представили компанії ПАТ «Укргазвибудування», «ДТЕК Нафтогаз» (ПрАТ «Нафтогазвидобування»), Спільне українсько-англійське підприємство «Полтавська газонафтова компанія», Представництво «Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед». Їхні представники взяли активну участь в дискусіях. Найбільш жвавою була розмова про екологічний стан територій та населених пунктів, де працюють нафтогазовидобувні підприємства. ф

12.10.2018 - 11:35 | Переглядів: 7419
«Рентні» ОТГ Полтавщини та підприємства-видобувачі: як налагодити соціальне партнерство на спільній території

Приєднані зображення:

Область:

Полтавська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...