Надання послуг РАЦС у ЦНАП: чому ефективно і як впровадити, - коментар експертів

Послуги з державної реєстрації актів цивільного стану (РАЦС) є необхідними для громадян і найактуальнішими для інтеграції в центри надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Адже, наприклад, реєстрація народження дитини, шлюбу, «зв’язані» з іншими адміністративними послугами, зокрема з реєстрацією місця проживання, отриманням/зміною паспортних документів, державною допомогою тощо. Тому комплексне надання адміністративних послуг за моделями життєвих ситуацій починається і залежить від послуг сфери РАЦС.

29 серпня 2018 року Міністерство юстиції видало Наказ №2825/5 «Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів у сфері державної реєстрації актів цивільного стану». Наказ визначає, що практично усі послуги РАЦС можуть надаватися через ЦНАП, зокрема державна реєстрація народження, шлюбу, розірвання шлюбу (за спільною заявою подружжя, яке не має дітей), зміна імені, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, реєстрація смерті. Важливо, що встановлений порядок відкриває можливості збереження територіальної доступності до послуг РАЦС у населених пунктах – колишніх сільських територіальних громадах, що нині приєднуються до міст обласного значення, тобто суттєво наближає послуги до громадян.

Експерти напряму з покращення якості надання адміністративних послуг для населення Програми «U-LEAD з Європою» підготували детальний коментар щодо надання послуг РАЦС через ЦНАП. Документ доступний за посиланням.

 

Родина реєструє народження, місце проживання, а також подає документи на отримання допомоги при народженні десятої дитини у ЦНАП Єрківської ОТГ 

 

Експерти Програми також готують пропозиції щодо державної політики у сфері адміністративних послуг, в тому числі за окремими групами послуг. Вони Запрошують до обговорення таких пропозицій і щодо сфери РАЦС (див. робочий документ за посиланням).

Теги:

адміністративні послуги

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...