«Це дуже відповідальна справа. Фактично ми будуємо нову Українську державу», - В’ячеслав Негода про децентралізацію

Децентралізація є незворотною для країни, у діяльності Уряду в наступному році вона продовжує бути серед пріоритетів, адже в центрі її уваги – людина: належне забезпечення її прав, свобод, інтересів. Про це сказав журналістам перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода в Тернополі в ході Дня Діалогу з владою.

«Прем’єр-міністр однозначно заявив, що децентралізація і надалі серед пріоритетів у діяльності Уряду. З часу початку реформи зроблено чимало: подивіться на результати фінансової децентралізації, на те, як змінюється життя в громадах, особливо тих, які стали активними учасниками реформи і взяли на себе відповідальність за наведення ладу на своїй території… Змінюється «обличчя» громад і філософія діяльності у всіх сферах. Громада – це країна в мініатюрі. Тому маємо зробити так, аби кожна громада зуміла скористатися інструментами децентралізації, стала успішною. Це дуже відповідальна справа. Фактично ми будуємо нову Українську державу», - прокоментував В’ячеслав Негода.

Він додав, що попереду багато роботи, спрямованої на те, аби у 2020 році місцеві вибори в країні пройшли на новій територіальній основі. Для цього необхідно прийняти низку важливих законів, першочерговий серед яких  – про засади адміністративно-територіального устрою.

«Важливо, що децентралізація – щодня на порядку денному і державної влади, і місцевого самоврядування. Це видно по результатах. Але до кінцевої мети ще далеко, тому маємо прискорюватися. Є сподівання, що найближчим часом ЦВК призначить вибори у новостворених об’єднаних громадах, а Парламент прийме необхідні закони», - додав перший заступник Міністра.

Нагадаємо, сьогодні Голова представництва Євросоюзу в Україні Г’юг Мінгареллі назвав досвід України в питаннях децентралізації  "досить цікавим і прикладом для інших країн".


День Діалогу з владою - це традиційний щорічний захід, що є майданчиком для обговорення питань та вироблення спільної позиції органів державної влади та Асоціації міст України щодо розвитку місцевого самоврядування, удосконалення законодавчої бази, розв’язання конкретних проблем забезпечення життєдіяльності територіальних громад. Захід проводиться в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

24.09.2018 - 19:39 | Переглядів: 10922
«Це дуже відповідальна справа. Фактично ми будуємо нову Українську державу», - В’ячеслав Негода про децентралізацію

Теги:

В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...