Хто досі побоюється об’єднання, може розпочати зміни в своїй громаді через співробітництво, - В’ячеслав Негода

Міжмуніципальне співробітництво – дієвий інструмент для вирішення спільний проблем громад у різноманітних сферах життєдіяльності. Тому дедалі більше громад використовують цей інструмент. Про це свідчать дані Моніторингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування, який щомісяця проводить Мінрегіон.

Співробітництво територіальних громад в Україні внормували одразу після старту реформи місцевого самоврядування в 2014 році. З того часу 956 громад уклали договори про співробітництво. Лише за минулий місяць громади уклали 40 таких договорів.  Найбільше співпрацюють у сферах ЖКГ, благоустрою, пожежної безпеки, освіти та охорони здоров’я.

В’ячеслав Негода, перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ звернув увагу на той факт, що у регіонах, де повільно проходить процес добровільного об’єднання територіальних громад, значно активніше користуються інструментом співробітництва.

«До прикладу, Полтавська область у рейтингу областей щодо формування об’єднаних громад – на 20 місці з 24 регіонів. Але в цій області майже півтисячі громад співпрацюють у багатьох сферах, оформивши це договірними відносинами. У Вінницькій області близько ста громад користуються інструментом міжмуніципального співробітництва. Харківщина також наздоганяє ці регіони. Досвід показує, що співробітництво є одним з перших кроків до подальшого об’єднання у спроможні громади. Тому хто досі побоюється об’єднання, може розпочати зміни в своїй громаді через співробітництво», - сказав В’ячеслав Негода.

 

 

Довідка

Мінрегіон оприлюднив черговий Моніторинг  процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування станом на 10 вересня 2018 року (ЗАВАНТАЖИТИ). Документ відображає дані щодо: формування об’єднаних територіальних громад; фінансової децентралізації і місцевих бюджетів; децентралізації повноважень Держархбудконтролю; процесу створення Центрів надання адміністративних послуг; окремих етапи реформування сфер освіти та медицини та ін. дані. 

Теги:

В'ячеслав Негода моніторинг

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...