Голова Потіївської ОТГ: від пожежної безпеки до харчування у школі – це наша відповідальність

Голова Потіївської ОТГ: від пожежної безпеки до харчування у школі – це наша відповідальність

 

Потіївська об’єднана територіальна громада на Житомирщині стала однією із перших дев’яти, створених у 2015 році. 24 населені пункти, 3,5 тисяч жителів на території 258 квадратних кілометрів об’єднались навколо села Потіївка Радомишльського району.

На початку роботи ОТГ мережа соціальної інфраструктури знаходилась у складному стані. 4 школи, 2 дитячі садки, 16 закладів культури, 9 закладів охорони здоров’я – і кожен цей об’єкт мав низку проблем. 

«Мотивація людей піти на об’єднання була проста – потрібно робити зміни самостійно. Сьогодні ми розуміємо, що все що відбувається на нашій території – це наша відповідальність. Ми мали великі проблеми з освітою та пожежною безпекою. Школи опалювались газовими котельнями і «витягували» всі гроші на енергоресурси. Пожежники їхали до нас аж із Радомишля, а це 60 кілометрів. Фактично приїздили зафіксувати згарище», - розповідає Володимир Майструк, голова Потіївської ОТГ.

Майже за три роки роботи ОТГ частину цих проблем громаді вдалось вирішити. Зокрема, першим кроком стала закупівля власного пожежного автомобіля. За власні кошти та за підтримки депутатів обласної ради придбали пожежний автомобіль для місцевої добровільної служби.

«Раніше колгосп утримував пожежку, але після закриття ферм, закрили і наш підрозділ. Коли після об’єднання громада купила цей автомобіль, одразу знайшлись добровольці, які прийшли працювати. І сьогодні ми готові до виїзду у будь-який час, виїжджаємо на гасіння пожежі у межах 5 хвилин після надходження виклику», - ділиться Юрій, пожежник-доброволець.

Також громада почала працювати у напрямку модернізації шкіл та садочків. Потіївську школу зробили опорною і розпочали комплексну санацію корпусу молодшої школи за 1,4 мільйона гривень інфраструктурної субвенції у 2016 році. А вже цього року розпочнуть комплексну санацію і корпусу старшої школи за рахунок 1,7 мільйона гривень тієї ж субвенції.

У цій школі сьогодні навчаються діти із 12 населених пунктів, частина яких добирається на навчання на двох шкільних автобусах. Директор школи Олег Білоус вбачає значний потенціал у розбудові та модернізації закладу.

«Ми почали із корпусу молодшої школи, сьогодні вже завершуємо підготовку до модернізації корпусу старшої школи. Вже замінили вікна, маємо котельню на твердому паливі. Окремо працюємо над матеріально-технічною базою та внутрішнім ремонтом. Ми змінюємо умови навчання і, таким чином, посилюємо мотивацію дітей навчатись, а батьків – відправляти своїх дітей у кращу школу», - переконаний Олег Білоус, директор Потіївської школи.

Також, у 2016 році за 3,2 мільйона гривень інфраструктурної субвенції у громаді комплексно відремонтували Потіївський дитячий садок, де утеплили фасад, замінили вікна, відремонтували дах та побудували нову котельню на твердому паливі.

«Сьогодні наш дитячий садок відвідує 61 дитина. Щороку маємо приріст діток, і це, в тому числі, завдяки зміні якості навчання у садочку. І у нас є ресурс для відкриття нових груп», - переконана Людмила Корольчук, директор Потіївського дитячого садку.

Реконструкція шкіл, садочків, закладів охорони здоров’я, закупівля техніки для пожежної безпеки – це стратегічне рішення громади. Паралельно із масштабним відновленням соціальної інфраструктури ОТГ понад 6,5 мільйонів гривень протягом трьох років існування громади було вкладено в ремонт доріг. В селах Будилівка, Гута-Потіївка, Потіївка, Нова Буда та Заньки були відремонтовані дороги місцевого значення.

«Ми прекрасно розуміємо, що відремонтувати все, що не ремонтувалось протягом 30 років, за такий короткий час неможливо. Але ті кошти, які ми сьогодні маємо, дозволяють нам зробити в рази більше», - розповідає Володимир Майструк, голова Потіївської ОТГ.

Також, громада розпочала масштабне відновлення вуличного освітлення. У капітальний ремонт освітлення сіл Гута-Потіївка, Моделів, Нова Буда та Облітки у 2017 році вклали понад півмільйона гривень інфраструктурної субвенції. Таким чином, в деяких селах вперше за 30 років з’явились сучасні, енергоефективні вуличні ліхтарі.

Сьогодні громада звертає увагу на розвиток територій. Зокрема ведуться перемовини із європейськими компаніями про будівництво сонячної електростанції. Крім того, громада має значний потенціал у видобутку та переробці каолінів, адже раніше тут був цегельний завод.

«Всі розуміли, що після об’єднання буде багато роботи і відповідальності, але коли ми бачимо результат, то всі мають мотивацію працювати і змінювати громаду. Сьогодні ми одні із перших в Україні отримали землю сільськогосподарського призначення від Держгеокадастру, і наразі вже є ідеї та пропозиції інвесторів», - наголошує Олена Ковальчук, секретар Поіївської ОТГ.

Бюджет громади становить приблизно 20 мільйонів гривень, але цих коштів недостатньо для потужного економічного розвитку та вирішення численних проблем громади. В населених пунктах ОТГ досі не вирішена проблема поводження із ТПВ, потребують модернізації та розвитку заклади культури, залишається ще значна частина доріг місцевого та регіонального значення, які потребують ремонту. Але, маючи повноваження, потенціал та фінансові ресурси, ці проблеми можна вирішити, переконані в громаді.

Експерти Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного Програмою «U-LEAD з Європою» та Мінрегіоном, надають консультативну підтримку фахівцям громади у процесі реалізації проектів та впровадження секторальних реформ.

Нагадаємо, що в Житомирській області вже створено 51 ОТГ, 45 із яких вже діють. Громади об’єднують понад 60% площі та приблизно 40% населення регіону.

Теги:

освіта пожежна

Область:

Житомирська область

Громади:

Потіївська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною: