Кооперація – можливість зробити українське молоко більш конкурентоспроможним

Представники об’єднаних громад Вінницької області відвідали Львівщину з метою вивчення досвіду організації роботи молочних сільськогосподарських кооперативів. Організував навчальну поїздку Вінницький Центр розвитку місцевого самоврядування спільно з Програмою « U-LEAD з Європою».

Як повідомив радник з регіонального розвитку Вінницького ЦРМС Юрій Войціцький, власникам невеликих господарств з 5-10 коровами розпочинати кооперацію потрібно було давно. Самотужки важко контролювати якість молока, охолоджувати, продавати його за конкурентною ціною, шукати ринки збуту, залучати державну підтримку для закупівлі спеціалізованого обладнання.

Досвід кооперації Східної Галичини сягає початку ХХ століття.

«Створення кооперативу не складно. Його членами можуть стати і три особи. Після реєстрації юридичної особи і укладення договорів про членство потрібно створити спільні потужності: доїльні апарати, пункти прийому молока, міні-лабораторії. Черговим кроком буде підвищення якості молока», - розповів директор Національної асоціації дорадчих служб України Іван Паньків.

«В нашому регіоні функціонує 35 сільськогосподарських кооперативів. Більшість з них – молочарські, трохи менше плодоовочевих, є кілька зернових і таких, що займаються обробітком землі. Найбільшим і найуспішнішим є СОК «Покрова», що об’єднує кілька сотень членів з 20 населених пунктів в околицях міста Броди», - повідомив Павло Дигдал, представник Львівської ОДА.

«На сімейній фермі «Корівка», де господарює сім’я Лозових, пані Люба Лозова показала сучасну ферму на 15 корів, обладнану і утеплену з думкою про комфорт перебування худоби і збільшення кількості надоїв. Ця ферма користується усіма благами членства в кооперативі, її регулярно відвідують сільськогосподарські дорадники, а якість молока дозволяє продавати його закупівельним організаціям за ціною 8 гривень за літр, а не по 4, як майже скрізь. Поїздка до «Корівки» допомогла гостям з Поділля, які мають у своїх господарствах від 2 до 16 корів, зруйнувати стереотипи про вирощування телят, годування та випасання корів, організацію доїльних пунктів поблизу пасовищ», - повідомив Юрій Войціцький.

У селі Заболотці завдяки активності голови сільської ради ОТГ Марії Дискант і місцевих мешканців вдалось створити один з найкращих СОК в масштабах усієї України. Вразила потужність кооперативу «Покрова», що вже давно вийшов за рамки виключно збору і охолодження молока вищого та першого ґатунку і відкрив магазин в місті Броди, де продає молоко і сири власного виробництва за ціною, нижчою ніж на місцевому базарі. В планах кооперативу – відкрити ще однин магазин та побудувати молокопереробний завод за підтримки уряду Канади.

«Учасники study-туру переконались у доцільності створення кооперативів, спільного використання дорогого обладнання і залучення державної підтримки на розвиток кооперації», - зазначив Юрій Войціцький.

27.08.2018 - 09:37 | Переглядів: 619
Кооперація – можливість зробити українське молоко більш конкурентоспроможним

Приєднані зображення:

Теги:

бізнес

Область:

Львівська область Вінницька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:
C07a112443bb4890b22c6948ead906cb

13 грудня 2018

Чим дивують громади на Буковині

Близько 80% населення Мамалигівської громади – етнічні молдовани, а в Острицькій громаді лише одне невеличке село...

1f6837345566c3db6dc9594f7e7b88c9

13 грудня 2018

Підсумкова конференція Конкурсу «Кращі практики...

18 грудня 2018 року в Клубі Кабінету Міністрів України в Києві відбудеться Підсумкова конференція Конкурсу «Кращі...

C6ab268ce4b66e59a94e57a1ed3b1711

13 грудня 2018

За рахунок інфраструктурної субвенції в Шацькій...

На формування інфраструктури Шацької об’єднаної територіальної громади у 2018 році з державного бюджету спрямували...